Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-08-13

Nuo JOTA iki YOTA

Ką tik aš ir Barbora grįžome iš YOTA stovyklos. Labai patiko, todėl norėtume pasidalinti keliais įspūdžiais ir padėkoti.

Sveiki,

Ką tik aš ir Barbora grįžome iš YOTA stovyklos. Labai patiko, todėl norėtume pasidalinti keliais įspūdžiais ir padėkoti. Prieš tai šiek tiek informacijos: apie ką aš čia? Kas tas JOTA? YOTA? Kam čia patiko?

Čia aš Karolis Martinaitis (LY2MK), JOTA – JOTI Lietuvoje koordinatorius ir Barbora Kačinskaitė (LY1KB), JOTA – JOTI komandos darbščiausia narė (ir mane pralenkia).

JOTA – JOTI (Jamboree On The Air – Jamboree On the Internet) – tai vienas populiariausių skautų renginių visame pasaulyje, kai priskaičiuojama iki 2 milijonų dalyvių, vyksta spalio trečią savaitgalį (šiemet spalio 20, 21, 22 dienomis). Renginio metu skautai bando susisiekti su kitų šalių skautais interneto arba radijo stotelių pagalba su radijo mėgėjų priežiūra ir paaiškinimais. Renginio metu skautai gilinasi į IT, robotų ir jų gaminimo temas, lanko įvairias laboratorijas ir dar daug ką nuveikia būdami kartu. Susidomėjai? Spausk ,,Like‘‘ mūsų facebook‘o puslapyje ir sek naujienas! Turi klausimų ? Susisiek: karolis.martinaitis95@gmail.com

Radijo mėgėjai? Neišsiplėtus – tai bendruomenė, kuriuos narius vienija pomėgiai: mokytis ir tobulėti, daryti tyrimus ir eksperimentuoti, klausti klausimus – „kodėl?“ ir „kaip?“.  Veikla prasideda nuo bendravimo radijo stoteles pagalba su kitais radijo mėgėjais, įvairios įrangos konstravimo, aktyvaus laisvalaikio gamtoje gaudant „lapes“ ar „aktyvuojant“ piliakalnius... Radijo mėgėjų  veiklų sąrašas - nesibaigiantis.

 

 

 

 

 

YOTA (Youngsters On The Air) – tai tarptautinė radijo mėgėjų stovykla, į kurią susirenka radijo mėgėjai iki 26 metų iš įvairių pasaulio šalių. Renginio tikslas labai panašus kaip ir JOTA – pasijausti didelės bendruomenės dalimi, padėti užmegzti ryšius tarp organizacijos narių ir populiarinti šią veiklą jaunų žmonių tarpe.

Čia mes  - Lietuvos radijo mėgėjų delegacija vykusi į stovyklą.

Barbora Kačinskaitė (LY1KB)
Simas Pudžiūvėlis (LY3EU)
Domantas Petrauskas (LY1JA)
Karolis Martinaitis (LY2MK)

 

 

 

 

Manau, verta paminėti faktą , kad stovykloje dalyvavo 26 skirtingų šalių delegacijos iš 1 IARU (IARU- Tarptautinės radijo mėgėjų sąjunga, kurioje pasaulis suskirstytas į  3 regionus) regiono. Dauguma dalyvių buvo iš Europos šalių, bet taip pat mums nuskilo pabendrauti ir su Pietų Afrikos Respublikos bei Japonijos atstovais (šios šalys priklauso minėtam 1 regionui). Įspūdinga patirtis - savaitę laiko stovyklauti, bendrauti ir dirbti komandose su žmonėmis iš tiek daug skirtingų šalių, pažinti jų kultūrą ir dalintis žiniomis, kartu atrasti naujus dalykus.

Dar vienas įdomus faktas: stovykla vyko Londone, Gilvelio parke – pagrindinėje skautų būstinėje Jungtinėje Karalystėje. (Life achievement – nuotrauka su Tėčiu +)

Stovyklos metu veikėme veiklas, kurios dažnai yra radijo mėgėjų kasdienybėj. SOTA – kopimas į kalnus su įranga, stoties įsirengimas ir operavimas. SOTA veikloje patiems teko susikonstruoti 17 m antenas, bet nepavyko patiems ir operuoti, nes mūsų grupės SOTA 2 veikla buvo atšaukta, dėl ,,smagių‘‘ britiškų orų. Vietoj SOTA 2 veiklos gavome šansą aplankyti nacionalinį kompiuterių muziejų ir pasiklausyti apie Colossus kompiuterį, tad labai nenusivylėme. Ryšių užmezgimas su proginiu YOTA 2017 šaukiniu GB17YOTA iš stovykloje įrengtos stoties (iš viso stovykloje buvo padaryta apie 10 tūkst. ryšių, Lietuvos komanda prie šio didelio skaičiaus prisidėjo padarydama apie 350 ryšių), QRP labs CW transceiver‘io rinkinio konstravimas (aš savo konstravimo rinkinį gavau tik stovyklos gale (tokia ta komandos vadovo dalia), bet smagu buvo žiūrėti, kai kiti komandos nariai bėgiojo jo lituoti, testuoti ir perrinkti sugedusias dalis), ARDF – lapių medžioklė (visi ilgiau ar greičiau radome pasislėpusias ,,laputes‘‘.

Jau surinktas QRP labs CW transceiver'is.

Taip pat turėjome ekskursiją po Londoną, kurios metu gidė aprodė svarbiausias Londono vietas, užsukome į Mokslo Muziejų, Važiavome į Blechley Park (vieta, kur gimė pirmasis kompiuteris ir Antro pasaulinio karo metais buvo įsikūręs slaptų žinučių šifravimo centras). 

Įdomus faktas nr. 3 - Stovyklos metu buvo suplanuotas susisiekimas su Tarptautine Kosmine Stotimi radijo bangomis. Kalbėjome su astronautu ir uždavinėjome klausimus. 

Apibendrinant, būtent JOTA – JOTI, mane su Barbora atvedė iki nepakartojamos savaitės YOTA‘17 stovykloje su nuostabiais žmonėmis iš viso pasaulio. Sakome dideli AČIŪ visiems buvusiems kartu ;)

O artėjant JOTA – JOTI 2017, organizatorių komanda vis dar ieško žmonių, kurie norėtų prisijungti ir padėti organizuoti šį renginį, tad jeigu tu domiesi naujausiomis technologijomis, robotika, konstravimu, litavimu, elektronika, programavimu, fizika, radijo bangomis, tai rekomenduojame prisijungti prie bendraminčių!