Kas Naujo?

Skautų naujienos

2018-12-14

Popierinis skautavimas | Apie Europos Parlamento rinkimus tiesiogiai iš Briuselio

Lietuvos skautija susipažįsta su Europinėmis institucijomis ir artėjančių Europos parlamento rinkimų procesu.

Popierinis skautavimas | Apie Europos Parlamento rinkimus tiesiogiai iš Briuselio

 Paper scout arba lietuviškai popierinis skautas yra ironiškai vartojamas posakis tarp tų skautų, kurie daugiausiai dirba su organizacijų atstovavimu, administravimu ir kitais nuo miško gana toli esančiais darbais. Šįkart atstovavimas nuskraidino iki Europos biurokratijos širdies – Briuselio. Lapkričio 7 d. – 9d. Į Briuselį kartu su manimi skrido dar 20 aktyvaus jaunimo atstovų iš visos Lietuvos. Tarp jų buvo ir Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė, Vilniaus universiteto studentų atstovybės prezidentas, skautų akademikų atstovas, „Žinau ką renku“ ir baltųjų pirštinių iniciatyvų atstovai, vadovai bei daugelis kitų organizacijų.

Pagrindinis kvietimo ir viso vizito tikslas buvo artimesnė pažintis su Europos institucijomis, šiuo metu Europoje vykstančiais procesais bei suteikimas daugiau informacijos apie ateinančius Europos parlamento rinkimus. Iš Lietuvos išvykome paryčiais, 5 val. ryto visus pasitiko ir žymėjo Europos komisijos atstovybės Lietuvoje darbuotojos, mūsų visą kelionę juokais vadintos „vadovėmis“. Vos lėktuvui nusileidus Briuselio Zaventem oro uoste, greitai buvome nuvesti iki autobuso, kuriuo nuvykome iki viešbučio. Susiradę kambarius, pasidėję lagaminus, išsiruošėme į pirmuosius susitikimus viename iš Europos komisijos pastatų.

Įdomus ir ne visiems žinomas faktas yra patikros visose šiose Europos institucijose, jos primena oro uosto saugumo patikras. Pirma tik atėjęs su grupe ar vienas turi turėti tave lydintį asmenį, užsiregistruoji, pasirašai lapuose, gauni lipduką su žodžiu „visitor“ (vert. „lankytojas“) ir tada laukia metalo detektoriai ir krepšių, kuriuos nešiojiesi su savimi, skanavimas. Per tas tris dienas visa mūsų grupė nuostabiai išsitreniravo greitai nusiimti diržus, laikrodžius, išsitraukti skysčius ir kompiuterius iš kuprinių. Taip pat svarbu paminėti, kad visur su savimi reikia turėti asmens dokumentą, nes kitaip esi ateivis ir niekur tavęs niekas neįleis.

Tokias patikras eidavome kiekvieną dieną, kartais ir keletą kartų per dieną, bet jokiais būdais nenusibodo ir nebuvo dėl to nepatogu. Vien tik galimybė per tokį trumpą laiką pamatyti tiek skirtingų institucijų ir pakalbėti su visų jų atstovais – neįtikėtina ir dar dabar galvoje tik po truputį sugulanti.

Prieš pristatydama pora įdomiausių akimirkų noriu pasidalinti mūsų valgymais. Taip, taip, būtent, valgymais. Beveik kiekvieną kartą pietaudami ar vakarieniaudami turėdavome svečių. Jų buvo pačių įvairiausių nuo lietuvių dirbančių Lietuvos atstovybėse iki žurnalistų ar lobistų. Ir sėdėdami prie bendro stalo, dalindamiesi maistą galėjome kalbėtis. Tokie pokalbiai labai praturtina ne vien tik kontaktų mezgimo prasme, bet ir tuo, kad gana neformalioje aplinkoje ir situacijoje gali juokauti, domėtis ir kalbėtis ne vien tik apie politiką, pasakoti apie skautus ir mišką, bet gali ir sužinoti, kad turi bendrų pomėgių, kitaip tariant iš arčiau pamatyti, kad Briuselyje dirbantys žmonės irgi žmonės. O toks būdas motyvavo, manau, ne vieną iš mūsų toliau dirbti, savanoriauti ir mokytis

Sunkiai man beišeitų ir daug lapų užimtų jeigu bandyčiau kad ir trumpai aprašyti kiekvieną iš mūsų pašnekovų, bet labai norėčiau pasidalinti kai kuriomis akimirkomis iš pristatymų, kurie man asmeniškai labiausiai įsiminė. Visų pirma tai susitikimas su Minna Alexandrova Andreeva, Europos Komisijos prezidento viešinimo ir atstovavimo spaudai vadove, ji gana linksmai ir įdomiai papasakojo tiek apie darbą su prezidentu, tiek apie artėjančias datas ir svarbiausius įvykius. Kitas labai įsiminęs pristatymas įvyko nacionalinėje Lietuvos atstovybėje prie Europos Sąjungos. Ar jums kada yra tekę girdėti apie StratCom? Tai prie NATO esantis strateginės komunikacijos centras skirtas atpažinimui ir kovai su dezinformacija bei propaganda. Jis Lietuvai yra ypatingas tuo, kad tai buvo jos iniciatyva su kelių kitų šalių pagalba įkurtas centras, tuomet, kai dar niekas nesikėsino į JAV ar Lenkijos rinkimus, dabar Lietuva toliau stengiasi išlaikyti šį centrą ir sulaukia vis daugiau palaikymo iš kitų Europos sąjungos šalių. Labai sudomino ir susitikimas su Dirk SCHUEBEL, kuris yra vienas iš pagrindinių vadovų komandos dirbančios su Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės bei Rusijos klausimais. Taip pat labai įdomus ir informatyvus buvo susitikimas su POLITICO redakcijos žurnaliste paskutiniosios dienos rytą, mums ne tik aprodė ir papasakojo kaip darbas vyksta tarptautinėje redakcijoje, bet taip pat papasakojo apie Lietuvos statistiką ir prognozes rinkimams. Juos galite sekti čia: https://www.politico.eu/2019-european-elections/lithuania/.

Be apsilankymų institucijose paskutinės dienos pusdienį praleidome, tikriausiai, įdomiausiuose Briuselio muziejuose – Europos namuose ir Parlamentariume. Pastarajame net gavome simulicinį Europos Parlamento žaidimą. Visą jį žaidėmė lietuviškai! Taip jau sukonstruotas tas žaidimas, kad visi iš bet kokios Europos valstybės atvažiavę galėtų pilnai įsitraukti ir su tam specialiai paruoštais išmaniaisiais bėgiotų po kambariukus.

Susitikimo tikslas buvo skirtas mums daugiau informacijos suteikti apie Europos Parlamento rinkimus, bet programa buvo taip sustyguota, kad informacijos gavome trigubai, jei ne keturgubai daugiau. Didelis ačiū Europos Komisijos atstovybės komandai Lietuvoje ir Arnoldui Pranckevičiui, kuris visada paaiškindavo, mus palydėdavo ir kartu pajuokaudavo. Ar dabar ta Europa ir Briuselio „džiunglės“ atrodo artimesnės? Be abejo taip, jei kada teks nuvykti ir reikės rekomendacijų – parašykit! - sesė Urtė.