Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-09-24

Mokymai skautų vadovams apie kritinio mąstymo ugdymą (MOKYMAI NUKELTI)

Mokymai skautų vadovams apie kritinio mąstymo ugdymą neformaliojo švietimo veiklose nukeliami į spalio 30-31 d.

Lietuvos skautija bendradarbiaudama su Všį "Šiuolaikinių didaktikų centru" įgyvendina projektą „Kritinio mąstymo kompetencijų plėtojimas neformalaus ugdymo veiklose“ (Kritinis mąstymas – neformaliam ugdymui), projekto kodas SFMIS Nr. VP1-2.2-ŠMM-10-V-02-017.

Kviečiame skautų vadovus dalyvauti mokymuose apie kritinio mąstymo ugdymą skautų veiklose.

Kas tas kritinis mąstymas?

Kritinis mąstymas – tai menas mąstyti apie mąstymą, jį analizuojant, vertinant ir tobulinant. Kitaip tariant, tai nėra vien tik racionalus, logiškais sprendimais, pagrįstais argumentais paremtas mąstymas. Tai mąstymas apie mąstymą. Kritinis mąstymas gali būti ugdomas, „treniruojamas“, kaip ir bet koks kitas įgūdis ar savybė, todėl mokytis mąstyti kritiškai gali bet kokio amžiaus, bet kokios socialinės padėties, kultūros žmogus.

Dabartinėje informacinėje visuomenėje, Gebėjimas kritiškai mąstyti yra vertinamas kaip viena svarbiausių kompetencijų, pasireiškianti gebėjimu priimti ir patikrinti įvairias prielaidas, analizuoti skirtingus požiūrius, priimti pagrįstus sprendimus, pateikti argumentus. Kritinis mąstymas sudaro visas būtinas prielaidas suprasti, interpretuoti, atrasti ir suvokti visuomenės raidos problemas ir surasti optimaliausius sprendimus. Tai leidžia žmogui būti savarankiškam ir aktyviam, gebėti nuolat vertinti informaciją, priimti tinkamus sprendimus ir nepasiduoti manipuliacijoms.

Norėdami ugdyti kritinio mąstymo įgūdžius turime mokytis kelti klausimus, ieškoti informacijos, apmąstyti savo patirtį, išgyvenimus, mokytis galvoti apie savo mąstymą. Skautų veikla ir kitos jaunimo neformaliojo ugdymo veiklos yra puiki terpė ugdyti KM gebėjimus ir mokytis tinkamai priimti sprendimus, tačiau dažnai trūksta aiškaus supratimo kas yra kritinis mąstymas ir kaip jį sėkmingai ugdyti organizuojant įprastas jaunimo veiklas (pvz. sueigas, mokymus, stovyklas ir kt.). Be to, trūksta metodinių priemonių, kurios padėtų organizuoti KM ugdymo veiklą.

Šių mokymų tikslas - supažindinti skautų vadovus su kritinio mąstymo sąvoka, svarbiausiais jo ugdymo principais ir metodais, kurie padėtų tikslingai ugdyti savarankiško kritinio mąstymo įgūdžius jauniems žmonėms skautiškoje veikloje.

Kam skirti šie mokymai?

Mokymai skirti LS nariams, skautų vadovams (draugininkams ir jų pavaduotojams nuo 16 m. amžiaus) kurie norėtų labiau pažinti kritinį mąstymą ir mokytis tikslingai ugdyti kritinio mąstymo gebėjimus dirbant su vaikais ir jaunimu, organizuojant ir vedant skautų sueigas,  stovyklas ir kitus skautiškus ugdymo renginius. 

Kada?

Mokymai vyks  2014 m. spalio 30-31 d. 

Kur?

Mokymų vieta - Kaunas, Skautų namas, Trakų g. 18.

Kiek kainuos?

Mokymai finansuojami projekto lėšomis, todėl dalyviams nieko nekainuoja. Mokymų dalyviams taip pat bus suteiktas maitinimas mokymų metu ir apmokėtos kelionės išlaidos.
Dalyviams kainuos tik nakvynė Kauno skautų name. Nakvynės kaina - 10 Lt žmogui.

Kas ves mokymus?

Mokymus ves LS nariai, skautų vadovai, šių metų pavasarį baigę kritinio mąstymo instruktorių rengimo kursus. Taigi, galime tikėtis, kad programa bus gyva ir skautiška, atitinkanti dalyvių poreikius ir skautų veiklos specifiką.  Mokymų vedėjus ir dalyvius taip pat konsultuos Všį "Šiuolaikinių didaktikų centro" programų vadovai, turintys tarptautinę kvalifikaciją kritinio mąstymo ugdymo srityje.

Mokymų baigimo pažymėjimus išduos Všį "Šiuolaikinių didaktikų centras", šie mokymai bus užskaitomi kaip pedagogų ir vadovų kvalifikacijos kėlimas.

Registracija į mokymus

Kviečiame registruotis pas sesę Janiną Žvirblytę-Paslavičienę, el. p. zpjanina@gmail.com iki spalio 19 d., laiške nurodant savo vardą, pavardę, vienetą bei pareigas bei savo el. p. adresą ir telefono numerį.

Jei reikalingas išsiųsti oficialų kvietimą į mokymus Jūsų darbovietei, nurodykite ir savo darbovietės rekvizitus.

Jei turite klausimų - rašykite sesei Janinai, aukščiau nurodytu elektorininiu paštu.

 

Preliminari seminaro dienotvarkė:

1 diena

9.30-10.00 registracija

10.00-11.30 „Kritinio mąstymo ugdymas: teorija ir praktika, būtinos sąlygos ir prielaidos. Kritinis mąstymas – savarankiškas ir nepriklausomas mąstymas (savęs pažinimas ir kritinis įvertinimas).“

11.30-12.00 kavos pertrauka

12.00-13.30 „ Kritinis mąstymas – savarankiškas ir nepriklausomas mąstymas (savęs pažinimas ir kritinis įvertinimas). Kritinio mąstymo ugdymas bendradarbiaujant (aš ir kiti; aš ir grupė; mes – grupė)“

13.30-14.30 pietūs

14.30-16.00 „Kritinis mąstymas organizacijos veiklos tobulinimui ir stiprinimui“

16.00-16.30 kavos pertrauka

16.30-18.00 „Kritinis mąstymas organizacijos veiklos tobulinimui ir stiprinimui“

2 diena

8.30-9.00 registracija

9.00-10.30 „Kritinis mąstymas – visuomeniškas mąstymas. Kritinis mąstymas kaip laisvė ir atsakomybė“

10.30-11.00 kavos pertrauka

11.00-12.30 „Kritinis mąstymas – visuomeniškas mąstymas. Kritinis mąstymas kaip laisvė ir atsakomybė“

12.30-13.30 pietūs

13.30-15.00 „Praktinė veikla taikant kritinio mąstymo ugdymo schemą, strategijas ir metodus organizacijoje. Patirties analizė ir aptarimas“

15.00-15.30 kavos pertrauka

15.30-17.00 „Praktinė veikla taikant kritinio mąstymo ugdymo schemą, strategijas ir metodus organizacijoje. Patirties analizė ir aptarimas“