Kas Naujo?

Skautų naujienos

2023-09-05

Pasaulinė skautų stovykla

“Nutapyk savo sapną” – tokia tema pasitiko 25-oji Pasaulinė skautų Jamboree, vykusi 2023 m. rugpjūčio 1-12 dienomis, Saemengeum mieste, Pietų Korėjoje. Stovyklos mastas įspūdingas – 43 tūkstančiai skautų iš 158 skirtingų šalių.

Jamboree – Pasaulinė skautų stovykla – didžiausias skautų organizuojamas renginys, vykstantis kas 4 metus vis skirtingoje valstybėje. Neatsitiktinai šiais metais Pasaulinė skautų Jamboree vyko Korėjoje – renginys skirtas paminėti skautų judėjimo Korėjoje 100-metį, vykusį 2022 metais, ir pasiruošti ateinantiems 100 metų. Šioje stovykloje dalyvavo ir delegacija iš mūsų šalies – iš viso 13 lietuvių. Ją sudarė sesės: Austėja Jesinskaitė, Benigna Adašiūnaitė, Gabija Rimkutė, Marija Maksimovič, Mia Majauskaitė ir broliai: Mykolas Špučys, Domantas Jakaitis, Simas Pozniakovas, Vilius Rimkus; dalyvių vadovė sesė Agnė Dambrauskaitė; 2 savanoriai: s. Katarina Nizovec ir br. Mikaelis Nizovec; Lietuvos kontingento vadovas br. Matas Daunys.

Delegacijos nuotykiai prasidėjo jau liepos 31 dieną, kai anksti ryte vietos laiku pasiekė Pietų Korėją. Oro uoste  šiltai pasitiko „Jeonbuk Farm Village Experience“ programos savanoriai. Kartu su savanoriais delegacijos nariai nuvyko iki miestelio, kuriame buvo supažindinti su korėjietišku maistu, tradijomis, kultūra bei žmonėmis. Sekančią dieną skautai atvyko į stovyklos vietą, kur jų laukė rekordinės Pietų Korėjos karščio bangos. Jie tik dar kartą visiems įrodė, kad lietuviai yra stiprūs ir karštis jų nuotykių troškimo nepalaužė.

Šių metų Pasaulinės skautų Jamboree programa buvo sudaryta iš „4S+ACT“ komponentų formulės, iš kurių kiekvienas buvo skirtas palaikyti socialinį, intelektualinį, fizinį, protinį bei emocinį asmenybės vystymąsi skautiškoje veikloje. „4S“ atstoja šiuos elementus: „scouting for life“ (liet. skautavimas visam gyvenimui), „smart and scientific“ (liet. sumanus ir mokslinis), „safe and secured“ (liet. saugus ir apsaugotas) ir „sustainability“ (liet. tvarumas), o „ACT“ reiškė „adventure, culture, tradition“ (liet. nuotykiai, kultūra, tradicija). Visa programa, kurioje mūsų delegacijai teko dalyvauti, rėmėsi būtent šiais pamatiniais elementais. Stovyklos metu dienos programa buvo padalinta į dvi dalis: pirmoji vadinama “on-site” (liet. vykstanti stovyklos teritorijoje), o antroji buvo vadinama “off-site” (liet. vykstanti už stovyklos ribų). „On-site“ programos metu visi turėjo galimybę išbandyti įvairiausių dirbtuvių tipo užsiėmimų: konstruoti vandens filtrus, skanauti savo pačių pagamintus ledus, kurti savo vėliavą, statyti raketas, verti apyrankes. Aktyvios veiklos taip pat netrūko: stovyklautojams teko kurti šokius pagal korėjietišką muziką, statyti pastovyklės vartus ir net ištrūkti iš pasaulio labirinto. „Off-site“ programoje buvo puiki proga pasiplaukioti irklentėmis ir vaikštant po bambukų mišką, susipažinti su Pietų Korėjos kultūra per įvairiausius žaidimus ar šokant tradicinius šokius. Stovyklos metu mūsų skautai turėjo galimybę pažinti kitų delegacijų kultūras, jų tradicijas. Susibendravę su brazilais, jie mokėsi šokti sambą, o tradicinių škotiškų šokių žingsnelius įvaldė dalyvaudami skautiškame vakarėlyje.

Ši stovykla buvo puiki terpė delegacijai susirasti naujų draugų iš įvairiausių pasaulio kampelių. Trumpų susitikimų ir pokalbių su kitų šalių atstovais buvo nemažai, tačiau šilčiausias ir stipriausias ryšys užsimezgė tarp Lietuvos ir Ukrainos skautų. Gyvendami vienoje pastovyklėje su jais, visi stovyklos iššūkiai tapo bendri – nuo maisto gaminimo iki tvarkos gyvenamojoje vietoje. Kiekvieną vakarą pastovyklės gyventojai pasidalindavo savo fizine ir emocine savijauta, spręsdavo bendras problemas ir padėdavo vieni kitiems. Stovyklos metu jie kartu sugalvojo žaidimą „Drink up“, kurio metu kažkam pasakius minėtą frazę visi privalėjo išgerti vandens. Nors sveikatos problemų dėl karščio delegacijos nariai nepatyrė, tačiau šis žaidimas buvo puiki priemonė apsisaugoti nuo dehidratacijos dideliame karštyje ir tuo pačiu tai padėjo žaismingai parodyti rūpestį vienas kitu. Jamboree yra vieta susitikti ne tik su skautais iš kitų šalių, tačiau tai proga pažinti skautus ir iš savo šalies. Kadangi delegaciją sudarė skautai iš skirtingų Lietuvos kampelių, užsimezgė ir sustiprėjo pažintys tarp LS kraštų ir konferencijų, kurios gali būti svarbios ateityje.

25-oji Pasaulinė skautų Jamboree delegacijai ir visiems likusiems skautams tikrai neeilinė – teko susidurti su taifūno Khanun grėsme, todėl iš stovyklavietės buvo evakuoti anksčiau laiko. Visi stovyklos dalyviai buvo apgyvendinti miesteliuose aplink sostinę Seulą. Mūsų šalies delegacija apsigyveno Incheon mieste, Yonsei universiteto bendrabučiuose, kur toliau bendravo su kitais skautais, o vietoj stovyklos programos - susipažino su Incheon miestu ir vietiniais, dalyvavo kultūriniame vakare su kartu bendrabutyje gyvenančiais skautais. Tokiais būdais stengtasi išlaikyti stovyklinę nuotaiką ir toliau kurti nepamirštamus įspūdžius.

Nors visus stovyklos dalyvius vienoje vietoje buvo galima pamatyti tik du kartus, per uždarymo ir atidarymo ceremonijas, vaizdas įsiminė ilgam. Tai buvo puiki galimybė susipažinti su skautavimu pasauliniu lygiu. Jamboree metu būnant tarp skautų iš skirtingų šalių su skirtingomis kultūromis galima pajusti tikrą vienybę. Visi stovyklautojai buvo teigiamai nusiteikę, noriai bendravo vieni su kitais ir joks kalbos barjeras nesutrukdė palaikyti pilną pokalbį su žmonėmis, kurie anglų kalba moka tik kelias paprasčiausias frazes. Tai tik parodo, kad skautai yra viena didelė šeima, kurią sieja bendri tikslai, vertybės.

Delegacijos nariai dalijasi įspūdžiais iš savo patirčių stovykloje: “Stovyklos metu praplėtėme  akiratį, išmokome stovyklauti karšto ir drėgno klimato sąlygomis, daug sužinojome apie kitas šalis, jų kultūras. Tarptautinius renginius vienareikšmiškai rekomenduotumėme bet kokiam skautui, nes tokie renginiai yra unikali patirtis, kuri išmoko į skautavimą pažvelgti dar neatrastais būdais, verčia išlipti iš savo komforto zonos ir bendrauti ne tik su ,,saviškiais”, bet ir kitų šalių, tradicijų, papročių skautais. Tokiu būdu auginamas kultūrinis išprusimas, didinamos žinios apie kitų šalių skautavimą, jo skirtumus. Tai yra pagrindinės priežastys, dėl ko rekomenduotume išbandyti tarptautinius skautiškus renginius kitiems broliams ir sesėms iš Lietuvos skautijos. Mes, delegacijos nariai, atnešime patirtis iš 25-osios Pasaulinės skautų Jamboree į savo kraštus, geruosius pavyzdžius iš šios įsimintinos stovyklos pritaikysime čia, Lietuvoje.”

Lietuvos skautija ir toliau kviečia visus organizacijos narius aktyviai įsitraukti į organizuojamus renginius ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tai yra puiki proga surasti naujų skautų draugų iš kitų šalių, pažinti kitus ir augti kaip asmenybei.