Kas Naujo?

Skautų naujienos

2021-11-05

2023 m. Jubiliejinės stovyklos legenda jau čia!

Iki Jubiliejinės stovyklos liko vos dvi vasaros! Jau 2023 metų liepos 8-16 dienomis susitiksime didžiausioje skautų šventėje! Nori anksčiau už kitus savo draugovei pranešti apie šį nuotykį, o gal esi vadovas iš kurio kuprinės kyšo tuzinas idėjų? Jei čia užklydai, susipažink su Jubiliejinės stovyklos legenda, vertybėmis ir tikslais!

Stovyklos legenda

Jau greitai keli tūkstančiai skautų apsigyvens po vienu dangumi, Pamario krašte, kuris šimtus metų Lietuvai nepriklausė, bet Lietuvos čia buvo kaip niekad daug. Marių ir pievų gyvybės apsuptyje jau 2023-iųjų metų vasarą iškils nesuskaičiuojamų palapinių miestas. Mažojoje Lietuvoje vėl atgims senosios kuršių legendos, nuskambės lietuvninkų dainos ir visa skautų šeima kartu patirs didįjį nuotykį!

Jubiliejinė stovykla yra itin laukiama, nes įvyksta tik kartą per dešimt metų. Ne visada drąsu iškeisti savo įprastą mišką ir stovyklavimą į tokią didelę šventę, bet kiekvienas išdrįsęs žino - tikrai verta. Juk pasaulis prasideda išėjus už savo kiemo tvoros. Kas gali būti smagiau nei pažinti jį ir save su tokia daugybe brolių ir sesių?

Klaipėdos kraštas turi savitą istoriją – nuo karingųjų kuršių, kėlusių siaubą skandinavų vikingams, iki lietuviškos kultūros lopšio, kuriame buvo parašytos pirmosios lietuviškos knygos. Dar Prūsijos valdymo laikais čia veikė lietuviški kariniai pulkai, o Kristijonas Donelaitis sukūrė poemą „Metai“, kurių eilutes cituojame ir verčiame į dešimtis kalbų. Ryškias žymes palikę pasauliniai karai ir Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos nepalaužė kraštiečių dvasios.

Kuršių marios – geriausia vieta pažinti vietinės gamtos įvairovę ir užburiantį Lietuvos kraštovaizdį. Tūkstančiai paukščių, reti ir saugomi augalai, virš ir po vandeniu slypinti gyvūnija - tai tikras pavyzdys kiekvienam skautui, kodėl saugoti ir tausoti aplinką privalome kiekvienas. Šio spalvingo ir neatrasto krašto istorija bei gamta yra pagrindas 2023-iųjų metų Jubiliejinės stovyklos programai ir idėjoms.

Be to, stovyklaudami skautai atras ir vienas kitą. Iš visos Lietuvos atvykę vadovai padės prisiminti pagrindinius laukinius įgūdžius, pasitikėjimą artimu ir skautišką bendrystę. Unikali programa, apjungianti krašto istorinį ir gamtinį paveldą, žada neįkainojamą patirtį visai skautiškai šeimai.

Kada paskutinį kartą stovyklavai tūkstančių skautų būry?

Ar neįžengiamose pelkėse rasi Klaipėdos sukilėlių takus?

Ar esi girdėjęs senąją šišioniškių kalbą?

Ar nebijosi atskleisti Prūsijos karaliaus paslapčių?

Ar esi pasiruošęs iš naujo atrasti Mažąją Lietuvą?

Tegul nuotykis prasideda.

Stovyklos vertybės

Šios vertybės, kaip geri žiūronai - padės naujomis spalvomis pastebėti mus supančią aplinką ir patirti daug daugiau, nei galime įsivaizduoti!

ASMENINIS NUOTYKIS. Toks nuotykis nutinka tik kartą gyvenime - sukaupk visą drąsą, o jei vis dar baisu - užsimerk, pasinerk visa galva ir patirk. Šiame nuotykyje tavo vadovai ir kiti broliai su sesėmis pasiliks kažkur užnugaryje, nes svarbiausi bus tavo pasirinkimai. Po Jubiliejinės stovyklos galėsi žibančiomis akimis pasakoti istorijas apie tai, kiek daug išmokai šią neužmirštamą vasarą. Išdrįsk išbandyti save, kad netektų dūsauti - “ech, o juk reikėjo tik truputį labiau patikėti savimi ir pasistengti...”

ENERGIJA. Kai krausiesi kuprinę, būtinai įsidėk daug geros nuotaikos ir jėgų - tiek, kad užtektų ne tik tau, bet ir kitiems broliams bei sesėms. Jei kada svajojai tapti „super skautu“, kuris visais pasirūpina, įkvepia ir per laužą spinduliuoja energija tada, kai visi kiti išsenka, ši stovykla - tavo šansas sužibėti.

ŠVENTĖ. Užmerk akis ir trumpam įsivaizduok atidarymo rikiuotėje griaudinčius žingsnius, tūkstančius kartu skambančius balsus, pievas, kuriose per kelias dienas išauga pastovyklių miesteliai, nepažįstamus veidus, virstančius vardais ir draugais. Jau šypsaisi ir nekantriai lauki šios stovyklos pradžios? Mes irgi.

BENDRYSTĖ. Kaip gera priklausyti tokiai didelei skautiškai šeimai! Ir kiek daug dalykų mus jungia! Įžodis, priesakai ir bent milijonas jausmų, kurių nesupras tie, kurie nėra pabuvę skautų miške. O juk viskas taip paprasta. Mums tiesiog labai gera kartu būti, kurti, daryti pasaulį gražesnį ir įveikti vieną iššūkį po kito.

TVARUMAS. Viename ,,Skautybės berniukams” skyriuje pasakojama, kaip palikus stovyklavietę, joje turėtų nelikti nė vieno stovyklautojų pėdsako. Stovyklaudami stengsimės atsakingai naudoti savo reikmenis, tausoti juos, sugedus pataisyti ar atiduoti perdirbti. Be to, rūpinsimės ir tausosime vieni kitus: dalinsimės darbais, juos atliksime greitai ir atsakingai. Juk skautas taupo ne tik pinigus.

Stovyklos tikslai

Tai pagrindinės skautiškos kryptys, kurios kaip ištikimas kompasas, padės stovykloje nepasimesti ir žengti ta pačia kryptimi!

Draugystė. Jubiliejinė stovykla - geriausia proga sutikti seniai matytus brolius ir seses, susipažinti su naujais ir dar sykį įsitikinti, kad nesvarbu iš kokio tunto, organizacijos ar pasaulio krašto būtume, mes visi esame viena didelė šeima.

Pažinimas. Keliaudami po vietos apylinkes pažinsime turtingą šio regiono istoriją. Ieškosime atsakymų, kodėl būtent Mažojoje Lietuvoje išleistos pirmosios lietuviškos knygos. Sužinosime, iš kur tryško Vydūno idėjų šaltiniai, bei domėsimės, kaip gyveno kuršių žvejai, kokius laivus statė ir ar dažnai sutikdavo vikingus. Įdomių atradimų tikrai netrūks.

Tyrinėjimas. Kuršių mariose ir jų pakrantėse knibžda daugybė paukščių, vabalų, žuvų, kitų gyvių ir dar tiek pat žolių, medžių bei augalėlių. Gal ir nespėsime sužinoti jų visų pavadinimų, bet turėsime daug progų patyrinėti, kokie didžiausi pavojai jiems gresia ir kaip galime šiuos iššūkius įveikti.

Dalijimasis. Dalinsimės ne tik džiaugsmu ir draugyste, bet ir geraisiais darbeliais. Vietos gyventojai turbūt nuo 1933 m Tautinės stovyklos Palangoje nėra matę tiek daug skautų viename miške, todėl tai bus puiki proga su jais susipažinti ir  pralinksminti, padėti ar tiesiog pražygiuojant sudainuoti jiems dainą.

 

Jubiliejinės stovyklos štabas