Kas Naujo?

Skautų naujienos

Nuotrauka: Aida Kuznecovaitė

2021-06-03

Savanorystė vakcinacijos procesuose

Kaip prasidėjo ir kaip vyksta skautų savanorystė vakcinacijos procesuose pasakoja sesė Gabija Didžiokaitė!

Viskas prasidėjo labai staiga.. 

Vos atsidarius masinės vakcinacijos centrui LITEXPO parodų rūmuose Vilniuje, sužinojau, kad kertinis akmuo šiam procesui bus dideli skaičiai nuolat besidarbuojančių orientuotų ir atsakingų savanorių. Pirmąsyk savanoriauti atvykau atstovaudama Lietuvos šaulių sąjungą. Savo akimis iš vidaus pamačiusi šio daugialypio mechanizmo apimtis ir patyrusi, kiek stiprių emocijų kiekvienam atėjusiam atneša visas skiepijimo procesas, buvau tikra, kad padėti šiam mechanizmui sklandžiai veikti yra itin svarbi misija. Iš pagrindinių koordinatorių sužinojusi, kad savanorių skaičiai vis dar nėra pakankami, nepaisant didelių Lietuvos šaulių sąjungos bei Raudonojo kryžiaus savanorių gretų, sutarėme, kad prie procesų jau po kelių dienų pilnu pajėgumu prisijungs ir visi galintys Lietuvos skautai. 

Per šias kelias dienas kartu su vakcinacijos koordinatoriais išsigryninome skautų pozicijas vakcinacijos procese, reikalingus savanorių skaičius, pamainų laiką bei logistinius klausimus, taip pat LITEXPO pasiekė LS atstovavimo kaklaraiščių komplektas ir įkūrėme skautų savanorių poilsio kambariuką.

Nuotrauka s. Aidos Kuznecovaitės



Ir štai, jau nuo kitos savaitės pradžios žmones, atvykusius skiepytis, pasitikdavo besišypsančios skautų savanorių akys! Visų pirma pagrindinis mūsų uždavinys buvo srautų koordinavimas. Nors vakcinacija jau vyko ir apimtys vis didėjo, pats procesas vis dar buvo gludinamas, ieškoma išeičių, kaip jį padaryti dar sklandesniu, todėl kiekvieno savanorio fizinis indėlis ir refleksija po savanorystės buvo labai svarbu. Skautai jau per pirmąsias dienas spėjo užsitikrinti patikimų, atsakingų, orientuotų ir itin savarankiškų ir lanksčių savanorių vardą - mes dengėme pozicijas, kurių pritrūkdavo dienos eigoje keičiantis savanorių pamainoms, mokėmės vis naujų atsakomybių, įvairių netradicinių situacijų sprendimo būdų… 

Nuotrauka s. Ramunės Matulevičiūtės

 

Dirbome petys petin su Lietuvos šaulių sąjunga bei Raudonojo kryžiaus savanoriais. Neilgai trukus dėl skautiško atsakingumo buvome paprašyti skirti savanorių ir į atvykusiųjų vakcinacijai registraciją. Čia skautai netruko išmokti įvairių registracijos sistemos įmantrybių, patys teikė pasiūlymus proceso efektyvinimui.

Nuotrauka s. Ramunės Matulevičiūtės

 

Savanoriai kasdien dalinosi savo patirtimis ir rekomendacijomis vieni su kitais bei su savo koordinatoriais, nuolat atnaujindavo aktualią informaciją apie pasikeitusią tvarką, pasidalindavo savo dienos atradimais ir patarimais tarpusavyje uždaroje skautų savanorių grupėje. Mes, organizacijų koordinatoriai, savo ruožtu dalindavomės apibendrintais savanorių pastebėjimais ir suformuluotomis rekomendacijomis su pagrindiniais organizatoriais atskirų susirinkimų metu. Tokiu būdu visų savanorių bendrų pastangų dėka jau per pirmąjį vakcinacijos mėnesį išvystėme daugybę naudingų idėjų, spartinančių ir lengvinančių viso šio didžiulio mechanizmo veikimą ir atnešančių atvykusiems žmonėms dar daugiau gerų emocijų.

Nuotrauka s. Aidos Kuznecovaitės

 

Įdomu tai, kad prisidėti prie savanorystės vakcinacijos centre užsirašė skautai iš įvairiausių skautiškų organizacijų: Lietuvos skautijos, Lietuvos skautų sąjungos, Lietuvos lenkų harcerių skautų sąjungos, Akademinio skautų sąjūdžio, o taip pat ir skautiškos bendruomenės nariai - Vilniaus Šventaragio tunto tėveliai, panorę būti naudingi visuomenei kartu su geru pavyzdžiu užkrečiančiais skautais. Savanorių amžius, patirtis ir kiti duomenys mūsų savanorių skautų komandoje taip pat labai įvairuoja - nuo abiturientų iki docentų, nuo medikų iki politikų, nuo Vilniaus miesto svečių iki nėščių būsimų mamyčių.. :)) 

Nuotrauka s. Ramunės Matulevičiūtės

 

Kai kurie skautai, derindami su nuolatiniais darbais, savanorystei gali skirti vos keletą valandų per savaitę, tačiau atsiranda ir tokių pasišventusių ir bendru tikslu tikinčių skautų savanorių, kurie tam aukoja kiekvieną rytą jau ne vieną savaitę iš eilės ir nuolat džiugina visus savo pozityviu užkrečiančiu nusiteikimu. 

 

Per visa mūsų savanorystės laikotarpį jau įvyko daugybė pokyčių – keitėsi dalis pagrindinių vakcinacijų koordinatorių, į savanorių gretas prisijungė naujos nevyriausybinės organizacijos, Lietuvos šaulių sąjunga pamažu atsitraukė ir jų savanoriai prisijungė prie skautų koordinuojamų pozicijų, tačiau visus vienijantis tikslas išlieka tas pats.

Nuotrauka s. Ramunės Matulevičiūtės


Kadangi vakcinacijos procesai dar tik įsibėgėja, savanorių reikės dar ilgai. Ir nors skautų nuovargis, atsiradęs po didžiulių darbų, nudirbtų pirmojo karantino metu, smarkiai jaučiasi ir savanoriauti nusiteikusių skautų atsiranda gerokai mažiau nei per pirmąją pandemijos bangą, bet į pagalbos kvietimą atsiliepę skautai yra užtikrinti savo misijos svarba ir atiduoda tam visa save. Su visa suburta mūsų savanorių skautų grupe sutarėme - kol turėsime bent kiek vidinių jėgų, judėsime ir judinsime šitą mechanizmą, kad tik greičiau visa Lietuva galėtų ramiau atsipūsti. Vasara - žygių ir stovyklų sezonas, tad nusimato itin sunkus laikas savanorių paieškoms ir skautų pozicijų veiklos užtikrinimui, tačiau darysime, ką galėsime. Jeigu ir Jūs norėtumėte prisijungti prie šios kilnios misijos - labai kviečiame tą padaryti užpildant šią anketą:  https://forms.gle/oXTYzGHAUCMWogTC9  

Manau, ši savanorystė yra pats realiausias pavyzdys, kokiai tarnystei Tėvynės labui mes, skautai, buvome auginami ir dabar patys savo pavyzdžiu auginame jaunąją kartą.


Budėkim, Broliai ir Sesės!

Sesė Gabija Didžiokaitė

Nuotrauka s. Aidos Kuznecovaitės