Kas Naujo?

Skautų naujienos

2020-12-03

Savanorystė - kartu mes galime daugiau!

Visi kartu mes galime daugiau - savanoriaukime, būkime atsakingi ir padėkime šaliai kovoti su viruso pasekmėmis, kaip tai darėme pavasarį.

Pasaulio ritmui sulėtėjus, dėl staiga pasaulį užklupusios pandemijos, visuomenėje dažnai galima pastebėti geruosius darbus darančius skautus. Ant kaklo dėvėdami skautišką kaklaraištį, šie, didžiausios jaunimo organizacijos Lietuvoje, nariai teikė visokeriopą pagalbą žmonėms priklausantiems rizikos grupėms, budėjo parkuose, ligoninėse, mobiliuosiuose punktuose, padėjo įrengti karantinavimosi vietas, padėjo Maisto bankui skirstyti maisto produktus, bei kartu su Lietuvos šaulių sąjunga veikė nacionaliniame savanorių koordinavimo centre „Stiprūs kartu“.

Pavasarį buvusio karantino metu mūsų organizacijos nariai savanoriškai vykdė veiklas ir padėjo tiems, kuriems tuo metu labiausiai reikėjo pagalbos. Mūsų broliai ir sesės budėjo prie telefonų linijų tiek Koronos karštojoje linijoje, tiek „Stiprūs kartu“ skambučių centre koordinuodami kitų savanorių veiklą. Vykdant savanoriškas veiklas buvo padedama asmenims, esantiems rizikos grupėje, už jų lėšas aprūpinant juos maisto produktais ir vaistais, jiems esant namuose. Taip pat sprendė kitas sudėtingas situacijas, kurios kildavo karantino metu: vestuvių liudininkų suradimas jauniesiems, skalbimo mašinos remontas, apmokymas kaip naudotis elektronine bankininkyste ir kt.

„Prasidėjus pirmajam karantinui savanoriavau „Stiprūs kartu“. Užsiregistravau, nes skautišku šūkiu Dievui, tėvynei ir artimui vadovaujuosi ne tik skautiškame gyvenime, o čia kaip tik artimui pagalba buvo be galo svarbi. Aš buvau savanorė, kuri iškilusiam konkrečiam atvejui, kuriam reikėjo pagalbos, ieškodavau konkretaus savanorio įvairiuose miestuose, kurie tą atvejį galėtų įgyvendinti ir padėti rizikos grupei priklausančiam asmeniui.“ – savo savanorystės patirtimi, pirmojo karantino metu, dalinosi sesė Lina Dovydaitienė.

Lietuvos skautijos vadovai ir organizacijos suaugusieji veikė 24 savivaldybėse. Iš viso savanoriavo per 300 suaugusių, kurie neskaičiuodami savanorystės valandų dirbo vardan kitų gerovės ir saugumo ir taip garsino Skautijos vardą.

Lietuvos skautija yra pasaulinio skautų judėjimo organizacijos dalis (WOSM – World organization of scout movement). 1918 metais įsikūrus pirmam skautų vienetui Vilniuje, šiandienos skautai iki šiol vadovaujasi šūkiu – „Dievui, Tėvynei, artimui“, bei pošūkiu – „Budėk!“. Tai ypač svarbu šiomis dienomis, kai pagalba savo artimui - kaimynui, draugui ar tiesiog praeiviui yra reikalinga skubiai – čia ir dabar.

Daugumoje šalių būtent skautai buvo tie, kurie nieko nelaukdami padėjo rizikos grupėje esantiems žmonėms. Airijoje, Šveicarijoje ir Liuksemburge skautai teikė maisto produktų pristatymo į namus ir šunų vedžiojimo pagalbą. Šiose šalyje taip pat skautai teikė emocinę pagalbą vienišiems senoliams, bendraudami su jais pro langus ir balkonus. Olandijoje skautai mobilizavosi Raudonojo kryžiaus iniciatyvai „Ready2Help“, remdami kaukėmis valstybės gyventojus. Skautų vienetai padėjo ligoninėms statydami dideles palapines laukiantiems pagalbos. Pilnamečiai skautai savanoriavo vietiniuose maisto bankuose, o vaikai skautai dalyvavo akcijoje piešiant širdeles herojams dirbantiems ligoninėse, policijoje, gaisrinėje ir slaugos namuose.

Čekijoje skautai savanoriai iš savo uniformų siuvo kaukes ir jas aukojo žmonėms. Liuksemburgo organizacijos broliai ir sesės pasiuvo 35000 kaukių ir jomis  aprūpino socialines ir paramos organizacijas. O bene labiausiai viruso paveiktoje Italijoje, skautai mobilizavosi visuose regionuose, teikdami maisto produktų pristatymą į namus senjorams.

„Drąsa, šypsena, ryžtas buvo Jūsų nematomos super galios. Visa tai reikšmingai prisidėjo prie to, kad šiandien karantinas yra atšauktas, o viruso plitimas suvaldytas. Dėkoju kiekvienam iš Jūsų už laiką, pagalbą ir visus geruosius darbus šiuo sunkiu mums etapu!“ – tokiais žodžiais pavasarį, pasibaigus visuotiniam karantinui, dėkojo Lietuvos skautijos vyriausioji skautininkė Ieva Brogienė organizacijos nariams prisidėjusiems prie savanorystės pandemijos metu.

Pavasarį išsakyti padėkos žodžiai skautams dar tebeskamba ir šiandien, kuomet Lietuvos skautijos nariai vėl įsitraukia į savanoriškas veiklas siekdami padėti valstybei esant antrajam karantinui. Antrojo karantino metu Lietuvos skautijos nariai prisidėjo prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro savanorių gretų ir kartu su kitais savanoriais koordinavo žmones susiduriančius su Covid – 19 infekcija bei teikė svarbiausią ir būtiniausią informaciją reikiamu metu. Dabar organizacijos nariai savanoriškai veikia savo gyvenamosiose savivaldybėse, bei kaip ir pirmojo karantino metu savanoriauja Koronos karštojoje linijoje. Visi kartu mes galime daugiau - savanoriaukime, būkime atsakingi ir padėkime šaliai kovoti su viruso pasekmėmis, kaip tai darėme pavasarį.