Kas Naujo?

Skautų naujienos

2019-10-24

Apie beigelius ir neįkanojamas pamokas | Kasdienybė sueigose

Molėtų ,,Kunigaikščių Radvilų“ draugovės dalyvavimas renginyje „Vardai“ ir Vilniaus sinagogos lankymas.

Visai neseniai sveikinome pirmąjį atsikūrusį žydų skautų vienetą Lietuvos skautijos sudėtyje, o su Lietuvos žydų bendruomene bendradarbiaujame jau daugiau nei trejus metus. Džiaugiamės, kad ir mūsų vienetai labiau domisi, susipažįsta ir džiaugiasi sužinoję daugiau apie visai neseniai į mūsų gretas įstojusius brolius ir seses!

Rugsėjo 23-oji diena Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Molėtų ,,Kunigaikščių Radvilų“ draugovės jaunesnieji skautai kartu su  Dubingių miestelio bendruomene dalyvavo šventose Mišiose. Po Mišių visi susirinko į akciją „Vardai“, kurią inicijavo istorikė, Dubingių bendruomenės iniciatyvinės grupės narė, Vaida Navickaitė - Šakėnienė. Ji papasakojo miestelio žydų istoriją, parodė nuotraukų. Vėliau skautai dalyvavo nužudytų Dubingių žydų vardų skaityme. Toli gražu draugovės pažindinimasis su šia kultūra nesibaigė tik šia istorijos pamoka...

Įsibėgėjus spaliui draugovei priklausantys skautai lankėsi vienintelėje Vilniuje išlikusioje choralinėje sinagogoje. Tai vieninteliai po Antrojo pasaulinio karo išlikę veikiantys žydų maldos namai Vilniuje iš daugiau nei 100 sinagogų ir maldos namų. Sinagoga išliko tik todėl, kad II pasaulinio karo metu vokiečiai čia buvo įkurdinę vaistinę. Sinagoga yra dviejų aukštų. Pirmajame aukšte yra vyrų skyrius, o antrajame – moterų skyrius ir patalpa chorui. Kaip tik mūsų apsilankymo metu moterų ir choro patalpoje vyko Lietuvoje išlikusių, bet jau nebeveikiančių sinagogų nuotraukų paroda. Vyresni skautai vienoje iš jų atpažino ir Alantos sinagogą.

„Mano broliui Vakariui paliko įspūdį, kad vyrai eidavo pro vienas duris, o moterys pro kitas, ir sinagogoje būdavo atskirai. Skautui broliui Aidui buvo keista, kad vyrai melsdavosi su kepurėmis. O man labiausiai patiko antras aukštas, nes iš jo buvo galima matyti visą apačią, ten buvo kitų sinagogų nuotraukų ir žemėlapis, kuriame buvo parodyta sinagogų paplitimas Lietuvoje. Ir visiems labai patiko“, – mintimis apie apsilankymą dalinasi skautė sesė Rugilė, kuri į išvyka vyko su dar dviem skautais iš savo šeimos!

Vėliau draugovė patraukė į žydiškų skanėstų ,,Beigelių krautuvėlę“, kuri įsikūrusi Lietuvos žydų bendruomenės koridoriuje. Skanavome neseniai iš krosnies ištrauktus beigelius su aguonomis, kanapių, sezamo sėklomis, svogūnais ir kitokiais priedais. Už galimybę prisiliesti prie Lietuvos žydų istorijos, tradicijų ir kultūros esame dėkingi tautinių bendrijų koordinatoriui broliui Vytautui Beniušiui. Tai buvo neįkainojama patirtis. Smagu, kad mūsų išvyka sutapo su Lietuvos skautijos 24 - uoju gimtadieniu.

 

Už pasakojimą ir nuotraukas dėkojame sesei psk. Jolitai ,,Kunigaikščių Radvilų“  draugovės draugininkei bei jos draugovės jaunimui!