Kas Naujo?

Skautų naujienos

2019-06-07

Auganti organizacija – visų reikalas!

Gegužės 22 – 26 Strasbūre, Prancūzijoje vyko tarptautinis skautų seminaras „Let‘s grow together 2019“, į kurį susirinko 49 dalyviai iš 20 šalių, tarp kurių buvo ir Lietuva.

 


Gegužės 22 – 26 Strasbūre, Prancūzijoje vyko tarptautinis skautų seminaras „Let‘s grow together 2019“, į kurį susirinko 49 dalyviai iš 20 šalių, tarp kurių buvo ir Lietuva. Viso seminaro metu buvo gvildenamos temos apie organizacijos augimą, komunikaciją, planavimą, potencialo atskleidimą ir visus kitus svarbius punktus, kurie yra būtini organizacijai, norinčiai augti.

Kiekviena seminaro diena prasidėdavo trumpu aptarimu, ką veiksime visos dienos metu, bei kokio nors kviestinio svečio motyvacine kalba.  Pirmąją seminaro dieną po ilgų ir sekinančių kelionių sekė tik bendra vakarienė ir susipažinimo žaidimas! Po ilgo nakties poilsio, atgavusios jėgas oficialaus seminaro atidarymo proga klausėme Prancūzijos skautų pranešimo apie organizacijos augimą visoje šalyje, koks buvo jų planas ir veiksmai, taip pat jie išskyrė ir gerąsias praktikas, kurias gali pritaikyti kiekviena šalis. Suomiai pristatė neįtikėtiną siekį –  2030 metais savo organizacijoje turėti 100000 narių! Taip pat pasidalino savo sėkmės receptu: stengėsi būti itin pastebimi, atidžiai stebėjo augimo statistiką ir rengė didelio masto renginius, o pristatymo pabaigoje pabrėžė – nebijoti bandyti ir nebijoti griauti mitų, kurie trukdo pasiekti užsibrėžtus tikslus. Tą pačią dieną savo augimo istoriją pristatė ir Šiaurės Makedonijos skautės. Po tokių motyvacinių pranešimų vyko sesijos, kuriose kalbėjome apie komunikacijos subtilybes, strategijos planavimą, bei jaunimo programą. Daug naujos informacijos, naujų įspūdžių ir apmąstymų.

Trečiąją seminaro dieną sekė skirtingos sesijos. Sesė Karolina gilino žinias, kaip išlaikyti savanorių motyvaciją, kaip tvarkytis su organizacijos statistika, taip pat klausė pranešimų apie pasaulyje esančių skautiškų organizacijų gerąją praktiką. Neįtikėtinas faktas – per 6 metus Pietų Afrikoje organizacijos narių skaičius išaugo nuo 12000 iki 197000! Visa tai buvo pasiekta supaprastinus struktūrą, renkant ir analizuojant duomenis, o svarbiausia nepamirštant marketingo. Sesė Justina dalyvavo sesijose apie komunikaciją visuose organizacijos lygmenyse, naujų vienetų kūrimą bei kaitą skautuose. Trečios dienos vakarą vyko šalių pristatymas, kurio metu pristatėme projektą „10 naujų vadovų tavo kraštui“.  

Taip skriejant dienoms ėmėmės ir praktinių užduočių – sudaryti konkrečius augimo žingsnius ir planą savo organizacijai taikant įgytas teorines žinias. Bendru nutarimu išskyrėme kelias konkrečias sritis, kurias norėtume tobulinti, bei bandėme sudaryti tam tikrą veiksmų planą.

Tiems, kurie nenorėjo skaityti viso teksto tai pateikiam aptarimą – viskas labai gerai, įgytos žinios bus pritaikytos praktiškai, pamatėme sritis, kuriose reikia tobulėti ir pasistengti labiau, nei tai buvo daroma iki šiol.