Kas Naujo?

Skautų naujienos

2018-11-20

„SAIL4INDEPENDENCE“ – VERTINGAS GYVENIMO NUOTYKIS

Brolis Tomas dalinasi parodos akimirkomis ir įspūdžiai iš Baltijos šalių kultūros pažinimo kelionės

Lapkričio 17 dieną Klaipėdos universitete buvo atidaryta fotografijų paroda atspindinti „Sail4independence“ jaunimo kelionę Baltijos jūros šalių kultūros pažinimo link. Šioje parodoje vos 20 nuotraukų, tačiau  į jas sutalpinau 10-ties dienų nuotykį, naujus draugus, tikrus išgyvenimus ir įsimintinas patirtis.

2018 metų birželio 6-17 dienomis 26 jaunuoliai iš keturių Pabaltijo šalių, tarp kurių buvau ir aš, leidosi į kelionę Lenkijos pakrante jūrinėmis jachtomis. Projekto metu mokėmės buriavimo paslapčių ir gilinomės į Baltijos šalių istoriją bei kultūrą.

 

Fotografijų parodos „Sail4independence“ atidarymo akimirkos

Šis projektas nuo pat pradžių mane suintrigavo – galima plaukti laivais ir kartu sužinoti kaimyninių šalių istorinius faktus bei išgyvenimus, kokius jiems teko patirti iki nepriklausomybės atgavimo. Šis projektas apjungė dalyvius iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Estijos, pastarosios, kaip ir mes, šiemet švenčia nepriklausomybės šimtmetį.

Projekto kelionė prasidėjo Gdansko jūrų uoste, į kurį susirinko visi projekte dalyvaujantys jaunuoliai. Čia praleidome dvi dienas, kol pajudėjome į kitus uostus. Per šias dienas aplankėme Antrojo pasaulinio karo muziejų, kuriame aptikome kiekvieno dalyvio šalies istorinę dalelę. Taip pat, pradiniame taške lankėme grupines sesijas, kurių metu mokėmės pagrindinių saugos ir rutinos laive taisyklių.


Fotografijų parodos „Sail4independence“ atidarymo akimirkos

Iš Gdansko išplaukėme iki Helo uosto, kuris buvo visai greta. Tai leido pasitikrinti įgautas žinias ir pritaikyti išgirstas elgesio laive taisykles. Iš šio uosto, pagal planą, maždaug parai išplaukėme į atvirą jūrą. Tuo metu laukėme palankesnio vėjo, kad galėtume išskleisti daugiau burių. Turbūt dėl mus lydėjusios sėkmės, pasisukęs vėjas tapo palankus. Dar tos pačios dienos vakarą pasiekėme Darlwovo uostą. Čia prabuvome parą, per kurią susipažinome su vietove ir jos istorija. Su dalyviais dalinomės įspūdžiais ir plaukimo metu įgauta patirtimi, diskutavome apie mūsų šalių istoriją. Iš šio uosto patraukėme į Kolobžego uostą. Čia mūsų laukė 28 valandų kelionė, kuri tikrai nebuvo labai džiuginanti. Pradžioje, vos išplaukus į jūrą, susidūrėme su didelėmis bangomis kurios, reikalavo didžiulio atidumo ir atsargumo. Nors ši kelionės akimirka nebuvo džiugiausia, tai buvo išties labai gera patirtis. Pasiekę uostą daug dėmesio skyrėme laivų pažinimui ir tam tikrų laivybos terminų įsisavinimui. Galiausiai iš šio uosto grįžome į Gdanską.

Fotografijų parodos „Sail4independence“ atidarymo akimirkos

Išties sudėtinga trumpai aprašyti, ką nuveikėme per šias 10 dienų, nes ši kelionė tikrai paliko daug įspūdžių ir suteikė dar daugiau neįkainojamos patirties bei galimybę susipažinti su kitų šalių žmonėmis, sužinoti jų šalių istoriją. Tikiuosi Klaipėdos universitete eksponuojama paroda atspindės mūsų kelionę ir jos gyvenimo ypatumus.

Projektą įgyvendina Vilniaus skautų centras, bendradarbiaudamas su Latvijos buriavimo mokymo asociacija, Sail Training Association Estonia (Estija) ir CWM ZHP (Lenkija), pagal „Erasmus +:“ Veiklus jaunimas“(Ka2)“ programą.

 

Straipsnio autorius brolis Tomas Rimkus.

http://trimkus.lt/sail4independence-vertingas-gyvenimo-nuotykis/?fbclid=IwAR1V_-lH0dw5lZD9a-Pf-MWdeQHa6KP6Y67A4IMBwdPTDeeICt3sFz9TkE8