Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-10-11

JOTA - JOTI 2017 galvų pasikalbėjimas. Marijampolė

Vieną gražų vakarą buvo nutarta pasižiūrėti ką gi mes šiemet veiksime per JOTA - JOTI, kas išsijuosę dirba ir ruošia vieną įdomiausių skautiškų renginių šiais metais, apie kokią ateitį svajoja kiekvienas organizatorių komandos nariukas.

Vieną gražų vakarą buvo nutarta pasižiūrėti ką gi mes šiemet veiksime per JOTA - JOTI, kas išsijuosę dirba ir ruošia vieną įdomiausių skautiškų renginių šiais metais, apie kokią ateitį svajoja kiekvienas organizatorių komandos nariukas.

Pirmasis klausimas Marijampolėje renginį organizuojančioms sesėms - ką veikiate JOTA - JOTI Lietuva organizatorių tarpe?

 

Į klausimą atsakinėja JOTA - JOTI Marijampolėje ambasadorė sesė Justina Garunkštytė:

Esu patyrusi jūrų skautė, Marijampolės krašto JOTA - JOTI ambasadorė, priklausau Šešupės tuntui, V.Kudirkos laivui ir Juodųjų gintarių valčiai. Skautauju jau trečius metus, bet jaučiuosi lyg skautaučiau nuo gimimo. Visada mane lydėjo geri darbeliai, meilė tėvynei. Savo laive aš esu lyg pagrindinė burė, vedu sueigas jaunesniesiems, rūpinuosi mūsų laivo visais skautais, žodžiu, pusė vadovės ;)

 

Pašnekesį apie dabartį ir ateitį tęsia sesė Gabrielė Grybaitė:

JOTA - JOTI organizatorių tarpe atstovauju Marijampolės kraštą, savo skautavimo kelią pradėjau Veiverių Kunigaikščio Gedimino draugovėje, šiuo metu priklausau Mildos vyr. skaučių draugovei.

 

Aš:

Viską ko tik prireikia, labiau gal komunikacinę puse, bet šiaip viską ko tik prireiki. Norėčiau, kad skautai pagaliau pastebėtų JOTA - JOTI galimybes susirasti daugybe bendraminčių  visame pasaulyje, pajustų ta bendrystę ir suprastu, kad Lietuvos skautai gali skautiškai leisti vakarus ne vien miške prie laužo, bet ir plepėdami per radiją ar Scoutlink’ą su kitam žemyne esančiu skautu.

 

Antras - kodėl kažkada nutarei prisijungti prie šio renginio gyvavimo? Kada? Kas matant ir dalyvių, ir organizatorių puses šiame renginyje labiausiai ,,veža"?

 

Justina:

Šį renginį atradau pavasarį, pamačiau, jog ieškomi ambasadoriai, jau seniai norėjau prisidėti, tačiau nusprendžiau pirmiau apšilti organizacinėje srityje ir įgauti daugiau patirties skautaujant, tačiau kai šį pavasarį jaučiau, jog visos sferos išbandytos, pasiryžau nerti į JOTA - JOTI platybes. Čia mane labiausiai veža platus veiklų spektras, daug Lietuvoje neišbandytų dalykų.

Gabrielė:

Prie šio renginio nutariau prisijungti norėdama susirasti naujų draugų Lietuvoje ir už jos ribų, išbandyti savo pajėgumą, kiek daug galiu nuveikti. Į šias aktyvių žmonių gretas prisijungiau š.m. vasarą. Šis renginys patinka ir „veža“, nes sujungia daug įvairių ir skirtingų žmonių, kurie kartu yra labai didelė jėga.

 

Barbora:

Prie organizatorių prisijungiau pernai, kai Pirmijos komunikacijos skyriaus koordinatorė, naujai skyriaus narei - man - sako: ,,Eik padėk jiems,, parašyk kelis staipsniuku, daugiau papasakos Karolis’’. Sutikau, ir po kelių dienų Karolis su Eimantu, VU radijo klube, man jau pasakojo apie JOTA - JOTI, radiją, Jampuz, radijo mėgėjus ir daug visokių dalykų, kurie man pasirodė labai įdomūs. Ėmiau versti straipsnį apie tai kas yra JOTA - JOTI ir darėsi vis įdomiau. Taip ir užsilikau, nes smagu būti su žmoniems, kuriems patinka tai ką daro ir matyti visų dalyvių taip pat sužibusias akis, pamačius, kad JOTA - JOTI ne piktas, paslaptingas žvėris, o nepakartojamas renginys.

 

3. Kokį JOTA - JOTI Lietuvoje matai po 5 metų?

 

Justina:

JOTA - JOTI matau kaip visos Lietuvos skautų bendrą tradiciją, kiekvienas vadovas žinotų kas tai išvis yra ir ką reikia veikti per šį pasaulinį renginį. Galbūt kiekvienam kraštui būtų skirta po radiją, kaip įpareigojimas dalyvauti!

Gabrielė:

Manau, kad po penkerių metų JOTA - JOTA žinos visi Lietuvos skautai ir niekam tai nebus kažkokia mistika, prie jos organizavimo norės prisijungti daugiau žmonių, o dar daugiau norės jame dalyvauti ir užmegzti naujų pažinčių!

 

Barbora:

Matau, dvejopą arba labai iš augusį ir vykstantį beveik kiekviename krašte, arba tokį koks dabar, daroma ten kur jo iš tikrųjų norima. Kažkada man yra pasakę, kad svarbiausia ne tai kiek jų bus, svarbiausia, kad žmonės dirbantys prie vieno ar kito renginio/darbo tikėtų ir degtų idėja, ją puoselėtų ir tobulintų, kiek galima geriau. Tad siūlau visiems, bet kartą sudalyvauti JOTA - JOTI, pamatyti kas ten dedasi ir tuomet patikėti idėja arba ne. Po 5 metų manau, jau visi aiškiai žinosime, kas tas JOTA - JOTI ir galėsime bent dviems sakiniais, nenuskaitytais iš puslapio, pasakyti kas tai. O gal net jau turėsime savo radijo įrangą ar kokį skautišką klubelį?

 

4. Kodėl rekomenduoji nepraleisti šių metų JOTA - JOTI? Kas, kur, kada vyks?

 

Justina:

Šie metai ypatingi, nes Marijampolėje pirmą kartą vyks JOTA - JOTI renginys, kurio metu vyks įspūdingi dalykai! Ateik ir pamatyk kokius stebuklus išdarinėsim ;)

Gabrielė:

Rekomenduoju nepraleisti, nes Marijampolėje JOTA - JOTA vyks pirmąjį – ISTORINĮ kartą, kuris tikrai bus įsimintinas. Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Marijampolėje, JOTA - JOTI vyks spalio 21 d. Nuo pačio ryto patikrinsime savo anglų kalbos ir sumanumo gebėjimus. Tad jeigu nori išbandyti save kitose srityse, susirasti naujų draugų ar tiesiog padainuoti dainas kartu, laukiame tavęs registruojantis!

 

Barbora:

Šiemet padedu kuo tik galiu, kad Marijampolėje organizuojančioms JOTA - JOTI sesutėms (Justina, Gabrielei ir Mildai), kad nenusvirtų rankos ir pirmas Marijampolės krikštas JOTA - JOTI renginyje būtų sklandus ir nepamirštamas. Šiemet JOTA - JOTI turės ir savo tradicinius elementus radiją bei internetinį bendravimą, bet laukią ir daug naujų dar nebandytų Lietuvoje renginio dalių, tad tikrai nepraleiskite progos pamatyti skautus kitoje plotmėje.

 

5. Ar turi kokį asmeninį ar krašto komandos tikslą, kurį sieki įgyvendinti šiemet? Gal tai kokio rekordo pamušimas, gal tiesiog noras prasmingai praleisti savaitgalį? Ko tikitės iš JOTA - JOTI 2017?

 

Justina:

Tikiuosi labiau kokybės, nei kiekybės, taip pat didžiausias tikslas visai skautijai bandysime renginio metu filmuoti filmuką apie JOTA - JOTI, jog visi skautai žinotų kokia tai šauni galimybė tarptautiškai ir naujoviškai praleisti savaitgalį.

 

Gabrielė:

Mano tikslas yra tas, jog „išjudintume“ savo kraštą, broliai ir sesės dalyvautų ne tik savo krašto renginiuose, bet vyktų pasisvečiuoti ir į kitus kraštus, manau, kad JOTA - JOTI puiki šio tikslo pradžia, ir šį tikslą jau neblogai sekasi įgyvendinti, vis daugiau brolių ir sesių vyksta į kitus kraštus. Taip pat labai noriu, kad JOTA - JOTI Marijampolėje netaptų vienkartiniu reiškiniu, o vyktų kiekvienais metais su vis didesniu pajėgumu ir užsidegimu. Kaip jau ir sakiau, labai tikiuosi, kad šis renginys puikiai „pralauš“ įsisenėjusius „ledus“ ir mūsų kraštas neatrodys užsisėdėjęs.

 

Barbora:

Tikiuosi, kad JOTA - JOTI dalyviai iš renginio grįš kupini įspūdžių ir laimingi. Turiu ir asmeninį tikslą, ir komandinį, bet pasiliksiu juos paslaptyje, nes išsakyti tikslai gali ir nepavykti ;)

 

6. Viskas ką dar norite pasakyti.

Barbora:

Tiesiog ateik ir dalyvauk, nes tokio pat JOTA - JOTI niekuomet nebūna, tad nepraleisk šios progos! Tikiuosi susitiksime jau spalio 21 d. Daugiau apie renginį Marijampolėje skaityk čia.