Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-08-25

Lietuvos skautijos vadovų edukacinė kelionė į Lenkiją

Prisijunk!

LIETUVOS SKAUTIJOS VADOVŲ EDUKACINĖ KELIONĖ Į LENKIJĄ

Išvykimas: 2017 10 29 (sekmadienį), apie 5 val. ryto iš Vilniaus, nuo Forum Palace (Konstitucijos pr. 26).

Grįžimas: 2017 10 30 (pirmadienį), apie 2 val. nakties į Vilnių.

Kaina asmeniui, susidarius 50 skautų grupei: 25,00 eur (kelionė ir ekskursijos).

Kelionės gidas: br. Audrius (Pumba)

Rekomenduojama: papildomai turėti apie 20 – 30 zlotų (5-7 EUR) pietums, bei smulkioms išlaidoms. 

Keliaujantiems asmenims privaloma turėti galiojantį asmens dokumentą (ne trumpiau kaip 6 mėnesiai iki išvykimo datos).

Registracija: iki spalio 10 d. Užsiregistravus, vykimas būtinas, nes pinigai grąžinami nebus.

Registruotis čia: https://goo.gl/forms/OZXAEQCNFyuWUgb03

Dienos dabar trumpos, o pamatyti reikia daug... Trumpas sustojimas degalinėje šalia Lazdijų ir štai jau ir Seinai... Daug legendų sklinda apie šį lietuvišką miestelį, kuris šiuo metu yra lenkiškoje teritorijoje. Apsilankysime Šv. Mergelės Marijos katedroje bazilikoje.  Prie jo esančioje kunigų seminarijoje mokėsi trys lietuviai Vincai: Vincas Kudirka, Vincas Mykolaitis-Putinas ir Vincas Krėvė. Čia taip pat mokėsi, kunigavo ir Šv. Mergelės Marijos bazilikos kriptoje palaidotas lietuvių tautos poetas, matematikas ir vyskupas Antanas Baranauskas. 

   

Apžiūrėję Seinų katedrą baziliką, jos viduje esančią unikalią spintos tipo Marijos statulą, užsuksime į šalia esančiame vienuolyne įsikūrusį muziejų.      

Iš Prūsiškos sodybos skubėsime į Augustavą, lenkiškai vadinamą Augustov.

Miestelis pavadintas LDK didžiojo karaliaus Žygimanto Augusto garbei. Miestelis unikalus tuo, kad per jį nutiestas unikalus kanalas su šliuziais. Jis buvo statytas tuo metu, kai Lenkijos valstybę valdė Rusijos imperija. Kanalai iškasti buvo tuo tikslu, kad išvengti didžiulių muitų gabenamoms prekėms per Prūsijos teritoriją. Lenkai Augustavo kanalą vadina vandens kelių perlu.

   

Pasidžiaugę kanalais, šliuziais ir vandeniu, sėsime į autobusą ir judėsime į Vygrių salą, kurioje įsikūręs Vygrių vienuolynas. Jame gyvenę broliai gana savitai žiūrėjo į gyvenimą... Apžiūrėsime rekonstruotą vienuolyno teritoriją, atstatytą bažnyčią ir vienuolių laidojimo kriptą...      

Palikę jau neveikiantį vienuolyną, lėksime į unikalią Petro Lukoševičiaus sodybą – Jotvingių-Prūsų gyvenvietę, kur  jis papasakos apie Prūsus... Tautą, kuri savo laiku nesugebėjo susivienyti ir XII amžiuje buvo nušluota nuo žemės paviršiaus karingo kryžiuočių ordino. Tačiau prūsai neišnyko... Petro teigimu, šiuo metu prūsiškai kalba ir save prūsais vadina daugiau kaip 10 000 žmonių, gyvenančių Lenkijoje, Vokietijoje, Lietuvoje ir Latvijoje...

Po ekskursijos, Petro sodybos teritorijoje kurensime laužą ir gaminsimės vakarienę, po jos pajudėsime namų link.