Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-12-01

Ko aš Keliavau į Omaną

Mano kelionė į Omaną- ką pamačiau, ką išgirdau, ką sužinojau.

 

Ko aš keliavau į Omaną

Lapkričio 3 diena – antradienis. Dar tik 15 minučių po 13 valandos, o aš jau oro uoste. Pasiryžau beveik 10 dienų praleisti Omano Sultonate, kuris yra beveik už 5000 km nuo gimtinės. Valstybė yra  visiškai šalia Persų ir Omano įlankų. Šalis už mūsų gimtąją Lietuvą yra didesnė daugiau nei 3 kartus, nors gyventojų turi beveik tiek pat- apie 3 milijonus. Kiekvienam protingam skautui (o ar yra kitokių?) kyla keli logiški klausimai: kodėl skristi taip toli ir kodėl šis straipsnis patalpintas skautatinklyje, o ne kokioje kelionų agentūros reklamoje? Miela(-s) broli ar sese, atsakymas labai paprastas – kaip LS atstovas, dalyvavau 18-oje tarptautinėje jaunimo konferencijoje kultūrų mainams (18th International Youth Gathering for Cultural Exchange), kuri, kaip jau gali nuspėti, vyko Omane.

Įvykdymas

Pati konferencija nebuvo susėdimas prie stalo ir bandymas papasakoti vieni kitiems apie savo šalis. Viskas buvo vykdoma šiek tiek kitaip - Omano skautai per įvairias ekskursijas supažindino mus su lankytinomis (ir ne tik) vietomis, o mes pasidalinome skautavimo idėjomis ne rašydami kokias nors ataskaitas, o bendraudami.  Per daugiau nei savaitę pamatėme ne tik karštąsias versmes, karo muziejų, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašus įtrauktus vandens kanalus, rytų Omano dykumą ar daugybę pilių ir fortų, bet ir maudėmės Omano įlankoje ir upės tarpeklyje. Kone kiekviename mieste ir kaimelyje susitikome su vietiniais roveriais ir skautais, beveik tiek pat dažnai dainavome ir  šokome ne tik savame rate, bet ir su vietiniais gyventojais ir kitais turistais. Vieną vakarą netgi nuvažiavome į dykumą, kurią tiesiog vadina rytų Omano dykuma. Pavadinimas neįspūdingas, tačiau nieko nuostabaus - Omane netrūksta keletos dalykų: karščio (vasarą temperatūra gali siekti 57°C), kalnų ir, žinoma, smėlio. Iš tiesų daugelis viršūnių net pavadinimų neturi, o ką jau kalbėti apie dykumų kopas. Kurti joms pavadinimus tiesiog nėra prasmės, nes kas keletą mėnesių kokia nors audra kopas tiesiog nupučia. Ant vienos iš tokių kopų teko pačiam kabarotis. Lipimas buvo vienas iš labiausiai varginančių, tačiau vaizdas buvo nuostabus. O dar nuostabiau buvo tai, kad saulei nusileidus susikūrėme laužą. Tau, žinoma, kyla klausimas - iš kur gavote malkų? Dėl didelio karščio augalai tiesiog nepūva, ir nuvirtę gali po smėliu užsibūti gana daug laiko. Pats tai patyriau savo kailiu -įkišus ranką į smėlį užčiuopiau kažką kieto, ir po įnirtingos kovos išplėšiau gana didelę šaką. Ji pasitarnavo kaip šilumos šaltinis, nes saulei nusileidus temperatūra dykumose labai greitai krenta. O kas vyko vakaro laužo metu? Teks nukeliauti pačiam ir pamatyti...

 

Kultūra

Omano (musulmoniškoji) kultūra žymiai skiriasi nuo europietiškosios. Galima pradėti nuo to, kad žmonės yra žymiai labiau atsipalaidavę - pirmąsias dienas man pasirodė keistas jų sugebėjimas pasidaryti sau šventę bet kur ir bet kada - užtenka tik uždainuoti, ir bemat susidaro ratas, į kurį gali prisijungti visi - ir seni, ir jauni, ir skautai, ir kiti žmonės. Pradžiugino tai kad jie gali linksmintis be alkoholio. Tai yra vienas iš pavyzdžių, ko galėtų pasimokyti kitų kultūrų atstovai (skautams, žinoma, to jau nebereikia mokytis).  Taip pat stebino jų „neskubumas“- viskas vyko „Omano laiku“- t.y. tada kai visi susirinkdavo. Vėlavimo rekordas priklauso 4 dienai, kai kaikurie į autobusą vėlavo 45 minutes. Tai pat širdį linksmino  tai, kad visada viskam turėdavome „tik 2 minutes“. Jau antrąją dieną juokavome kad turime dvi minutes iki to laiko kol turėsime pusvalandį. Nepaisant šių keistenybių visada visur spėdavome laiku. Vienas iš įdomesnių dalykų yra tai kad dėl valdžios skatinamo turizmo šalis artėja prie  dvikalbystės - beveik absoliučiai viskas yra ir arabų, ir anglų kalbomis - pradedant kelio ženklais, baigiant parduotuvių iškabomis.

 

Dalyviai

Kadangi artimiausias regionas Omanui yra Šiaurinė Afrika ir artimieji rytai, tai ir dalyvių buvo daugiausia iš šių regionų. Iš viso renginyje dalyvavo skautai iš 25 šalių: Armėnijos, Australijos, Egipto, Danijos, Saudo Arabijos, Sudano, Švedijos, Maldyvų, Jemeno, Ugandos, Pakistano, Lenkijos, Gruzijos, Rumunijos, Sirijos, Palestinos, Suomijos, Kataro, Libano, Libijos, Jordano, Hong Kongo,  Jungtinių Arabų Emyratų, Lietuvos ir , žinoma, Omano. Dalis dalyvių nekalbėjo angliškai, todėl su jais artimiau susipažinti neteko. Tačiau puikai susikalbėjau su visais vakarietišką kultūrą atstovaujančiais dalyviais, taip pat Armėnijos, Pakistano, Ugandos, Gruzijos, Hong Kongo atstovais. Tačiau ir su kitais buvo galima pasikalbėti ženklų kalba. O jeigu reikia pasakyti svarbią informaciją, tai visada šalia būdavo žmonių galinčių kalbėti ir arabiškai, ir angliškai.

Pabaigai

Esi žingeidus, anglų kalbos pagrindus turintis 18-25 metų vyriškos lyties skautas (atleiskite, sesės, bet renginys tik vyriškos lyties asmenims), norintis susipažinti su kitų šalių skautais ir tuo pačiu metu norintis pažinti bent mažą dalelę labai gražaus krašto? Šis renginys kaip tik TAU, todėl jau pradėk taupyti pinigus lėktuvo bilietui. Laiko turi daug - iki 2017-ųjų.

 

Kiti įdomūs faktai ir pastebėjimai, atskleisti daugiausia stebint aplinką

·       Apie 60% automobilių sudaro Toyota, populiariausias modelis Hilux.

·       Laikantis religinių įsitikinimų, pietums valgomi ryžiai (dažniausia su vištiena, kartais jautiena arba aviena), todėl keliaudami pasiruoškite nelabai įvairiai dietai.

·       Valgiai yra bent šiek tiek aštrūs, įskaitant ir salotas.

·       Apie 90% automobilių yra balti - balta šviesa geriausiai atspindi šilumą.

·       Fotografavomės beveik taip pat dažnai, kiek ant kelio galima aptikti  „gulinčių policininkų“ (kai kuriuose ruožuose kas ~5 metrai.)

·       Per atidarymo ceremoniją duotas ausines kalba buvo verčiama tiesiogiai. Kažkodėl tos pačios ausinės neparūpintos uždarymui.

·       Omano įlankos vanduo toks sūrus, kad patekus vandeniui į burną po kurio laiko ant dantų pradeda kauptis druska.

·       Upių vandens temperatūra lengvai perkopia 35° laipsnių ribą.

·       Turistams skirti turgūs užsidaro nuo 13h iki 15h, kad prekeiviai galėtų pasimelsti ir papietauti.

·       Pasiruoškite jums visiškai netikėtiems dainų ir šokių rateliams, kurie gali trukti nuo 2 iki 20 minučių.

·       Omano skautų organizacija yra valdoma valstybės, programą kūrė švietimo ministerija.