Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-11-06

Realybės šou Specialistas - 6 savaitė

Nauja savaitė, naujas mėnuo ir naujausios projekto naujienos!

Spalio mėnuo prabėgo jau senokai, bet Specialistai baigia jį tik dabar. Taigi, po spalio mėnesio (2-5 projekto savaičių) projekto dalyviai turnyrinėje lentelėje rikiuojasi taip:

  1. Remigijus Pozniakovas

  2. Titas Gurskis

  3. Eglė Naimavičienė

  4. Odeta Autukaitė

  5. Barbora Drąsutytė

  6. Ugnė Kanapeckaitė

  7. Ugnė Skorupskaitė

  8. Gabija Vyšniauskaitė

Sveikiname brolį Remigijų Pozniakovą užėmusį projekto lyderio poziciją! Jo sėkmė turėtų nudžiuginti ir kai kuriuos spalio mėnesio totalizatoriaus dalyvius. O ypač spalio mėnesio Specialisto totalizatoriaus nugalėtoją - Šiaulių krašto, Šiaulių tunto, Aušros draugovės patyrusią skautę, sesę DEIMANTĖ MIKŠYTĖ. Sveikiname! Sese, susisiek su mumis el. paštu specialybes@skautai.lt.

Naujas mėnuo, naujas ir totalizatorius. Atiduok savo balsą ČIA už, tavo nuomonę, lapkritį lyderiausiantį dalyvį ir kartu su spalio mėnesio nugalėtoja Deimante nemokamai keliauk į Specialybių Akademiją! Tik nepamiršk apklausoje sudalyvauti iki lapkričio 19d. (trečiadienio)

Be naujo totalizatoriaus lapkričio mėnuo Specialistams atneša dar vieną naujieną. Šį mėnesį gali visiems Specialisto dalyviams užduoti pačius įdomiausius ir atviriausius klausimus, o atsakymai į juos jus pasieks jau netrukus! Įdomu, kokį geriausią žuvies paruošimo receptą žino brolis Remigijus? O gal kiek laiko per savaitę specialsitai praleidžia ruošdamiesi projektui? Savo klausimą užduok el. paštu specialybes@skautai.lt arba atsiųsk asmeninę žinutę Lietuvos skautijos skautatinklio/facebook'o paskyroms, ir tau bus atsakyta! Jūsų klausimų laukiame iki lapkričio 20d.

Na o pabaigai, kaip ir kiekvieną savaitę - specialistų nuotykiai ir įtemptas 6-osios projekto savaitės BALSAVIMAS. 

 

Sesė Ugnė Skorupskaitė, Kraštotyrininko specialybė

Šią savaitę su bebriukais nagrinėjome kaip išsidėstę yra Vilniaus mikrorajonai. Iš atskirų seniūnijų bandėme sudėlioti, kaip atrodo kaip atrodys mūsų miestas, todėl sužinojome ne tik, kurie rajonai yra kaimynai, bet ir kurie yra šiaurėje, o kurie pietuose. 

 

 

 

Sesė Gabija Vyšniauskaitė, Kinologo specialybė

Pirmadieniai ir antradieniai Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centre bus ypatingi - nuo kitos savaitės jame mokysis patyrusių skaučių ir vilkiukų grupės. Su nekantrumu laukiame jų klausimų apie šunis ir pasakojimų apie savo augintinius. Kiekvienoje pamokėlėje ką nors naujo sužinosime iš teorinės dalies, o vėliau įgytas žinias pritaikysime ir praktikoje. Kadangi skauto kinologo specialybės programa parašyta jau prieš pora metų, bet kinologija nestovi vietoje, mokysimės ir apie tuos dalykus, kurie dar nėra įtraukti į programą, bet taip pat yra svarbūs būsimam jaunajam kinologui. Laukiu jūsų ateinant!

 

 

 

Sesė Ugnė Kanapeckaitė, Pirmosios pagalbos specialybė

Šeštosios sueigos metu išsiaiškinome kokios būna erkių sukeliamos ligos bei jų simptomus. Taip pat sužinojome kaip taisyklingai išsitraukti erkę. Nuotraukoje esančioje erkėje įrašyti dalykai, kuriuos geriauisiai įsidėmėjome sueigos metu :)

 

 

 

Sesė Eglė Naimavičienė, Kinologo specialybė

Sveiki, rašau jums iš lietingosios(kad ir keista taip rašyt) Scilijos. Čia   mus netikėtai užklupo liūtys. Uždarytos mokyklos ir darželiai. Sunkoka išsiųsti net žinutę, nes trūkinėja ryšys. Nepaisant visko stengsiuos papasakoti apie tai, kas susiję su specialybe. Čia supratau vieną dalyką - italai tikrai myli šunis. Vakarinė Roma pilna praeivių su didesniais ir mažesniais šuneliais. Šunį gali išvysti ir ramiai gulintį prie violančele grojančio gatvės  muzikanto kojų, ir madingų rūbų parduotuvėje, ir metro. Kaip man pasakojo Sicilijoje gyvenanti lietuvė Simona,  Mesinoje yra netgi nemaža klinika šunims, aprūpinta moder iausia įranga, o Romoje teko matyti prašmatnių šuniškų rūbų parduotuvę. Populiariausios veislės? Na, daugiausia sutikau biglių. Nors regėjau ir haskį prie Koliziejaus, ir  Berno zenenhundą Romos forumo griuvėsiuose. O Italos pakrantėje stebėjau tylią porelę - vaikinuką ir jo rotveilerį. Jie sėdėjo ir tiesiog stebėjo jūrą... Kaip supratau, čia draudimo šunims vaikščioti jūros pakrante tiesiog nėra. Nors... gal jis čia tapęs tik rekomendacija - kaip ir eismo taisyklės? Na, bet kuriuo atveju šunys Italijoje linksmi, draugiški ir nerūpestingi. Kaip ir jų šeimininkai. Juk ne veltui sakoma, kad norint pažinti žmogų reikia pažiūrėti į jo šunį. Arba atvirkščiai;)))

 

 

 

Brolis Remigijus Pozniakovas, Žvejo specialybė

 

 

 

Sesė Barbora Drąsutytė, Viso pasaulio draugo specialybė

Vilniaus skautų centre vėl siaučia vilkai. Kiekvieną sykį susirinkę ir įveikę savaitės iššūkius, pasižymim oranžinėje VPD sienoje. Trys rankos jau išmargintos vardais, o trečioji - šios savaitės - ranka kaip tik skelbia, kad, pavyzdžiui, galim pasisveikinti įvairiomis kalbomis. Buongiorno! Šalom! Hello! Privet! Hola! ir taip toliau. 
 
O šiaip šįkart siautėm, keliaudami aplink pasaulį. Panamoje mus pasitiko tokia užduotis: nuspalvinti "save" - popierinį žmogiuką, - o tada išsiaiškinti, kuris brolis į tave panašiausias, o kuris labiausiai skiriasi. Atkeliavę į Lenkiją, atsisukom į Lietuvos žemėlapį ant sienos, bet žiūrėjom ne į pačią Lietuvą, o į šalis, kurios yra aplink. Kinijoje, be abejo, laukė kai kam paprastas, kai kam sudėtingesnis iššūkis - valgymo lazdelės, - o Indonezijoje žaidėme žaidimą "žmogus, skruzdė, dramblys". Beje, gera žinia - Anglijos vilkų gauja jau gavo mūsų laišką, dabar laukiame laiškų-atsakymų!
 
O kelionei aplink pasaulį pasibaigus, kiekvienas galėjo sužinoti, kaip jo vardas skambėtų kinų kalba, be to, brolis Kasparas padėjo vardus užrašyti hebrajiškai, o brolis Rokas - rusiškai.
 

 

 

 

Sesė Odeta Autukaitė, Laužavedžio specialybė

 

 

 

Brolis Titas Gurskis, Astronomo specialybė

Šią savaitę tyrinėjome skirtingus žvaigždžių evoliucijos ciklus (nuo žvaigždės "gimimo" iki jos "mirties"). Sužinojome, kaip susidaro planetiškasis ūkas, kas yra supernova ir toji mitais bei legendomis apipinta juodoji skylė. Galiausiai išsiaiškinome, kad jau visai greitai, "vos" už 5-6 milijardų metų, mūsų Saulė evoliucionuos - taps raudonąja milžine.