Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-10-30

Realybės šou Specialistas - 5 savaitė

Dalyvių nuotykiai ir atradimai penktąją Specialisto savaitę

Hei! Hou! Ir vėl susitinkame po dar vienos turiningos realybės šou savaitės.

Ši, penktoji savaitė - tai PASKUTINĖ spalio mėnesio savaitė. Taigi, būtinai balsuok ir kviesk savo draugus balsuoti už dalyvį, kuriam balsą atidavei spalio mėnesio totalizatoriuje. Gal būt būtent tau nusišypsos laimė gauti nemokamą kelialapį į pačią pačiausią Specialybių Akademiją.

O Specialybių Akademijos fronte taip pat atsiranda naujienų. Jau gali savo kalendoriuje visomis spalvomis pasižymėti jos datą - 2015m. rugpjūčio 17-21d. Mes tavęs lauksim :)

Na o po tokių džiugių naujienų belieka tik peržvelgti šis savaitės dalyvių nuotykius ir balsuoti už labiausiai tau patikusį. (O tai gali padaryti ČIA)

 

 

Sesė Ugnė Skorupskaitė, Kraštotyrininko specialybė

Šią savaitę mes turim pertrauką, nes vaikai atostogauja :)

 

 

 

Sesė Gabija Vyšniauskaitė, Kinologo specialybė

Praėjusį savaitgalį vyko Europos šunų paroda Čekijoje, Brno mieste. Dėl šios parodos kiek aprimo šunų mylėtojai Lietuvoje - ne vienas mūsų šalies atstovas kovojo dėl geriausio Europoje titulo Turime daug džiugių naujienų - į Lietuvą parvežti įvairūs laimėjimai ir titulai, apie kuriuos kalbėsime užsiėmimuose su vyresniais skautais. Kadangi kinologo specialybė yra plati ir aprėpianti daug įvairių smulkesnių temų, su vyresniaisiais skautais aptarsime, kaip šią specialybę pristatyti jaunesniesiems. Mokymų centras laukia su įvairiausiomis knygomis, žaislais ir, svarbiausia - šunimis. Tikiuosi, kad su Vilniaus skautais susitiksime jau netrukus!
 

 

 

Sesė Ugnė Kanapeckaitė, Pirmosios pagalbos specialybė

Penktosios sueigos metu prisiminėme pagrindinius dalykus iš jau praeitų pirmų trijų temų. Naudojomės šiais klausimais. Ar sugebėtumėte į juos atsakyti ir jūs? :)

 

 

 

Sesė Eglė Naimavičienė, Kinologo specialybė

Sveiki, ką gi,  baigiasi dar viena specialisto savaitė. Kadangi mano kinologų komanda atostogauja, turėjome pakankamai laiko apsilankymui Veterinarijos klinikoje, kur veterinaras Paulius mums papasakojo daugybę įdomių dalykų: kokiomis ligomis serga šunys, kiek jie gyvena,  kodėl jų negalima paleisti gatvėje, kodėl reikalingi skiepai, kiek gali trukti ilgiausia šuns operacija. Veterinaras taip pat parodė, kaip įdedama mikroschema... Kadangi į kliniką vedėme skiepyti  mūsų Sibiro haskį, vardu Ursas, ramiai sėdėti neišėjo: Ursui reikėjo viską apuostyti ir apžiūrėti (tuo metu jo mamą Taigą palikome namie, dėl ko ji labai liūdėjo).  Į skiepą Ursas net nesureagavo. Būtent dėl tos pačios priežasties neišėjo visko nufilmuoti taip, kaip norėjome... Tad šį kartą rodome  tik kelias nuotraukas:)) 

 

 

 

Brolis Remigijus Pozniakovas, Žvejo specialybė

 

 

 

Sesė Barbora Drąsutytė, Viso pasaulio draugo specialybė

Kadangi mano bičiuliai vilkai šią savaitę medžioja kažkur kitur, pagalvojau, kad pasidalinsiu su jumis žaidimu, kurį žaidėme spalio 18d. JOTA (Jamboree on the Air) šventėje Vilniuje. Tikrai esate žaidę kažką panašaus. 
 
O viskas labai paprasta: jums reikia nusipiešti žaidimo lentą - tinklelį 10x10, - sunumeruoti langelius nuo 1 iki 100, tarp kai kurių iš jų nutiesti "kopėčias". Bei, žinoma, pasiruošti užduočių. Taisyklės tokios: žaidėjai pasidalina į kelias komandas; pradedanti komanda meta kauliuką, o kad galėtų pajudėti iš 1 langelio į priekį per iškritusių akučių skaičių, turi išsitraukti kortelę su ant jos užrašyta užduotimi arba klausimu ir tą užduotį įvykdyti. Jeigu komanda atsistoja ant langelio, iš kurio kopėčios veda į aukštesnę eilutę, keliaujama į viršų. Laimi pirma komanda, pasiekusi finišą.
 
O kuo čia dėti tarptautiniai reikalai? :) Visa paslaptis - užduotėlėse. Štai keletas pavyzdžių, kokius iššūkius vykdė JOTA dalyvavę broliai ir sesės:
1. Žaidėme kinišką estafetę - valgymo lazdelėmis nešiojome riešutus iš vieno indo į kitą.
2. Dalyvavome indonezietiško žaidimo "Skruzdė, žmogus, dramblys" (Semut, Orang, Gajah) turnyre.
3. Bandėme atpažinti įvairių šalių vėliavas.
4. Atsakinėjome į klausimus apie skautus pasaulyje: kur jų daugiausia, ką reiškia WOSM emblema, kurią kiekvienas turime ant uniformos, kur vyko pirmoji pasaulinė skautų jamboree ir t.t.
5. Lankstėme origami.
6. Kiekvienas tarptautine fonetine abėcėle pasakėme savo vardą.
Ir taip toliau. Galima prigalvoti daugybę iššūkių! O jei norėtųsi pažaisti jau dabar, kviečiu parašyti man, pasidalinsiu tuo, ką turiu.
 
Įdomių iššūkių.
 

 

 

 

Sesė Odeta Autukaitė, Laužavedžio specialybė

 

 

 

Brolis Titas Gurskis, Astronomo specialybė

Kadangi šią savaitę visi moksleiviai atostogauja, tai, naudodamiesi puikia proga, pasidarėme naktinę Kaukų sueigą. Kaip tyčia - naktis buvo giedra, todėl galėjome atlikti ne tik teorinę, bet ir praktinę astronomijos mokymų dalį. Pradėjome nuo teorinės dalies. Jos metu susipažinome su teleskopu ir jo dalimis. Taip pat sužinojome, jog yra trys pagrindinės optinių teleskopų rūšys (refraktorius, reflektorius, katadioptrikas) bei išmokome jas atskirti.
 
(teleskopas refraktorius)
 
Per praktinę dalį iš pradžių buvo parodyti pagrindiniai žvaigždynai bei jų alfos (ryškiausios žvaigždės), tuomet kiekvienas atskirai, naudodamasis lazeriu, turėjo parodyti tam tikrą žvaigždyną, įvardinti jo pavadinimą bei ryškiausią žvaigždę. Be abejo, ne visiems pavyko tai padaryti iš pirmo karto, tačiau svarbiausia - progresas ;)
 
(žalias lazeris - nepamainomas "įrankis" astronomijoje)
 
(prie laužo - šilčiau ir jaukiau!)
 
Galiausiai visi nuėjome žiūrėti 2007 metų filmo "Sunshine" (liet. "Gęstanti saulė"), kuriame yra pateikiama viena iš teorijų, kaip galbūt yra įmanoma "atgaivinti" mirštančią žvaigždę. Po peržiūros filmą aptarėme ir dar kartą įsitikinome, jog kad ir kokia teorija bebūtų - jos neįmanoma pilnai įrodyti ar paneigti...
 
(viena iš filmo akimirkų)