Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-09-06

Ko gali išmokyti dėžutė sausainių už 4 dolerius

Apie JAV skaučių sausainių programą.

Metų pradžioje jų pilna visur: dauguma žmonių neatsispiria ir kasmet perka tą patį gaminį – skaučių sausainius. 

Jos ne tik dainuoja prie laužo ir daro geruosius darbelius. Jau 97-erius metus skautės visoje Amerikoje dalyvauja sausainių pardavimo programoje, kuri pastaruosius dvejus metus padėjo surinkti beveik 800 mln. dolerių kasmet.

„Nepaprastai svarbu investuoti į kitą vadovų kartą“, – sako Kelly Parisi, Niujorko skaučių viešųjų ryšių vadovė. Sausainiai parduodami po 4–5 dolerius už dėžutę, o surinkti pinigai (atsiskaičius su kepėju) lieka bendruomenei ir yra naudojami skaučių iniciatyvoms finansuoti. „Pirkdami sausainių investuojate į savo bendruomenę ir skautes“, – sako Parisi.

Skanaudami šokoladinių sausainių su mėtomis taip pat turėtumėte jaustis prisidedantys prie būsimų vadovių ateities.

Pagal neseniai Skaučių tyrimų instituto (angl. „Girl Scouts Research Institute“, GSRI) atliktą šalies masto tyrimą tik 39 % mergaičių norėtų būti vadovės. „Jos nesirenka lyderystės ir nuleidžia rankas vis anksčiau, jau nuo penkerių metų amžiaus“, – sako Parisi. Atliekant kitą GSRI finansinio raštingumo tyrimą nustatyta, kad 90 % mergaičių mano, jog pinigų valdymas yra svarbus įgūdis, bet tik 12 % jų finansinius sprendimus priima užtikrintai. „Sausainių programa leidžia mergaitėms išmokti šių įgūdžių saugioje erdvėje“, – teigia Parisi.

Toliau pateikiame penkias verslumo pamokas, kurių mergaitės išmoksta vykdydamos sausainių programą.

1. TIKSLŲ NUMATYMAS IR ĮGYVENDINIMAS Skautės raginamos nustatyti tikslus ir jų siekti gaudamos individualias paskatas (nuo ženklelių iki planšetinių kompiuterių), taip pat grupės viduje nuspręsti, kaip išleisti iš sausainių gautas pajamas. Pavyzdžiui, šeštokių draugovė iš Sent Čarlzo Ilinojaus valstijoje neseniai nutarė finansuoti neįgaliųjų vežimėliui pritaikytų sūpynių įrengimą bendraklasei, kad pastaroji taip pat galėtų naudotis žaidimų aikštele.

2. VERSLO ETIKOS PAGRINDAI IR GERIAUSI BŪDAI RASTI KLIENTŲ Parisi pabrėžia, kad mergaitės išmoksta jų amžių atitinkančių verslo etikos pamokų ir susiduria su įvairiais sprendimais, pavyzdžiui: eiti nuo durų prie durų ir bendrauti su bendruomenės nariais ar perduoti užsakymo formą per tėvus jų bendradarbiams? Siūlyti pirkti dėžučių šeimos nariams ar pasistatyti stalą prie parduotuvės? Kas nutinka, kai klientas už sausainius sumoka daugiau?

3. GRUPINIS SPRENDIMŲ PRIĖMIMAS Skautės kasdien susiduria su verslo sprendimų priėmimu: kur ir kada jos pardavinės sausainius? Kuri pardavinės sausainius ir kiek laiko? Kaip draugovė reklamuos sausainius? Kam paaukoti iš jų pardavimo gautas lėšas? Mergaitės tiria vietines programas ir kaip grupė sprendžia, kur išleisti pinigus.

4. DROVUMO ĮVEIKIMAS IR UNIKALIŲ PARDAVIMO STRATEGIJŲ ĮGYVENDINIMAS Pasak Parisi, daug skaučių jai sako, kad sausainių programa padėjusi įveikti drovumą. „Mergaitės turi kreiptis į žmones ir siūlyti pirkti gaminį. Ši veikla padeda joms rasti savo balsą“, – teigia ji. Per baigiamąjį renginį pagrindinėje Niujorko traukinių stotyje šių metų vasarį daugiau nei 200 skaučių dainavo laužo dainas ir pardavinėjo sausainius nustebusiems keleiviams. Viena mergaičių į Parisi kreipėsi itin unikaliai. Užuot karštai įtikinėjusi pirkti, skautė užkalbino ją klausdama, kuris sausainis yra jos mėgstamiausias ir kiek dėžučių ji pasiims. (Atsakymas: 10 dėžučių šokoladinių sausainių su mėtomis.)

5. PINIGŲ VALDYMAS Skautės atsako už tikslaus parduotų sausainių skaičiaus fiksavimą, užsakymų tvarkymą ir pinigų rinkimą iš klientų. „Nors jaunesnės mergaitės gauna daugiau pagalbos iš tėvų, vyresniosios yra tikros smulkių įmonių vadovės“, – pastebi Parisi. „Kai kurios net naudoja išmaniuosius telefonus sausainių užsakymams stebėti ir apdoroti. Jos mokosi verslo įgūdžių, pardavinėja produktą ir tai darydamos patiria smagių akimirkų su draugėmis“, – teigia Parisi.

Autorė – LINDSAY LAVINE.

Originalų straipsnį rasite čia. Iš anglų k. vertė Kšištofas Kšivecas.