Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-12-13

Šventų Kalėdų medžio stebuklai

Kaip pasirinkti ir kuo ilgiau išsaugoti šventinę eglutę.

Iki didžiųjų metų švenčių lieka vis mažiau laiko, jei dar nepasrūpinote Šv. Kalėdų eglute, dabar pats metas. Svarbu nuspręsti kokio medelio norite, kirstos eglutės,  dirbtinės, o gal vazone? Reikėtų žinoti, kad dirbtinės eglės pasirinkimas ekologiškas tik tuomet, jei ją puošite keletą metų iš eilės. Tik tuomet jai pagaminti sunaudotas plastikas, bei transportavimo sąnaudos atstos kelis išgelbėtus medelius. Taip pat būna dirbtinių eglučių gaminamų iš antrinių žaliavų.

Tačiau jei norite namuose užuosti  tikrą Kalėdų kvapą ir nebijote įsidurti, patarsime kaip eglėmis rūpintis, kad  jos džiugintų kuo ilgiau.

Gyvą eglutę galima pirkti iš prekeivių, kurie dažniausiai įsikuria prie didžiųjų prekybos centrų ar turgaus. Tačiau geriau eglutę įsigyti iš medelynų, urėdijų ar miškininkų kurie specialiai žiemos šventėms augina medelius. Miškininkai tikina, kad kasmet pirkdami  gyvą eglutę miškui nepakenksite, jei jas pirksite iš atsakingų pardavėjų. Pats ekologiškiausias būdas- puošti eglės šaką, jas dažnai nemokamai  dalija.

Apie eglės kirtimą iš miško galima kalbėti tik tuo atveju, jei gerai sutariat su miškininkas, tik jie žino kuris medelis galės įsitvirtinti, o kurį verčiau iškirsti. Savavališkumas šiuo klausimu gresia nemalonumais, o per šventes jų tikrai nereikia:)

Dar vienas, vis pouliarėjanti s variantas - eglutė vazone. Tačiau šiuo atveju patariame nesižavėti prekybos centruose parduodamomis eglutėmis, mat jos nualintos aukštos temperatūros. Be to gali būti apkapotomis šaknimis ir tiesiog įtvirtintos į vazoną, kad nevirstų. Šiuo atveju apie eglutės išsaugojimą kalbėti sunku.

Norėdami praėjus šventiniam šurmuliui eglutę įkurdinti savo kieme, neapsigausite ją įsigydami iš medelynų ar miškininkų. Jie eglutes persodina į vazonus gerokai anksčiau, taigi įsigysite jau prigijusią eglutę. Kurią vėliau galėsite pasodinti kieme, ar padovanoti draugams. Kadangi pabuvusi kambaryje eglutė pradeda vegetaciją, iš karto į lauką jos nešti negalima, patrtina laikyti vėsiau , retkarčiais palaistyti, o atėjus pavasariui persodinti į žemę.Tikimybė , kad eglutė prigis diesnė jei medelis mažas.

O, jei nusprendėte puošti kirstą eglę,štai keletas patarimų, kad ji jus džiugintų kuo ilgiau:

Prieš pirkdami krestelkite eglę, jei  spygliai byra, tikimybė, kad sulauks Kalėdų nedidelė. Jie turi tvirtai laikytis ant šakelių. Spaudžiant šaltukui patartina medelį prie kambario temperatūros pratinti pamažu. Galima pora dienų palaikyti garaže, ar balkone. Tvirtindami eglutės kamieną į stovą, būtinai patrumpinkite jį, ir įmerkite į šiltą vandenį. Vazonines eglutes taip pat nepamirškite  palaistyti. Medelį statykite atokiau nuo šilumos šaltinių.Žinoma kad dygiosios (sidabrinės) eglutės beveik nemeta spyglių, ir puikiai išsilaiko visą šventinį laikotarpį.

O po švenčių nepamirškite tinkamai atsisveikinti su tiek džiaugsmo sukėlusiu medeliu, tam organizuojamos įvairios akcijos. Ar pristatyti į surinkimo punktus, iš jų vėliau gaminamas biokuras. Galima ir patiems susmulkinti ir panaudoti kompostui.

Taigi, visiems linkime stebuklingų akimirkų puošiant savąsias eglutes.

Su šventėmis sesės ir broliai!

 

Ūkio skyrius :)