Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-10-03

Pasibaigus rugsėjui: spalio mėnesio iššūkis

Apie ką kalbėsime spalio mėnesį?

Ruduo, kaip visada įsisuko šaltas ir kiek melancholiškas. Atrodo pats metas susisupti į šiltą dryžuotą šaliką ir gurkšnoti karštą arbatą su medumi ir skaityti naujienas. O jų rugsėjis pažėrė visai nemažai. Tiesa, daugiausiai oficialių, papasakotų sesės Lietuvos skautijos. Atrodo, kad visus metus ruošėmės tam, kad rudeniui pažertume daugybę renginių, mokymų ir kitų galimybių veikti ir augti.

Mokymų skyrius pasiraitojęs rankoves šaukia į laužavedžių ir draugininkų mokymus. O tie, kurie nori, kad mokymai atvažiuotų pas juos gali tokius tiesiog užsisakyti iš pateikto sąrašo.

Svarbu nepamiršti ir nario mokesčio bei jo siūlomų akcijų. Viena sako: tapk vienu pirmųjų, o kita – tapk originaliausiu. Bet kuriuo atveju abiejų laimėtojų laukia specialūs prizai.

Sesė Beta ir jos vadovaujamas užsienio skyrius, kaip visada turi pasiūlyti visokiausių įdomybių. Man atrodo mėnesio top pasiūlymas - „Skautiškas traukinys“, kuris kviečia ateinančią vasarą vykti nuo Vokietijos iki Baikalo ežero drauge su dar 400 skautų. Dar, kaip ir kasmet, dalyvauti kviečia JOTI-JOTA, kuri leidžia bendrauti su skautais iš viso pasaulio, neišeinant iš namų. Sesė Barbora netgi siūlo keletą užsiėmimų šia tema, o brolis Tomas iš JAV ieško radijo mėgėjų, su kuriais galėtų susisiekti renginio metu. Tikrai atsimenu, kad pernai Švėkšnos skautai dalyvavo TDOTI-TDOTA (JOTI-JOTA atitikmuo, vykstantis per BP gimtadienį) drauge su radijo mėgėjais ir jiems buvo žiauriai smagu!

Be visų skyrių reikaliukų su sesėmis Beta bei Jore ir kitais draugais, darome specialų projektą „Skautų forumą“. Į jį kviečiame pačius aktyviausius, norinčius mokytis naujų dalykų, negalinčius nepasakoti kitiems apie skautus ir kitus būsimus prezidentus. Ar tai tu? Labai tikiuosi!

O be panelės skautijos naujienų, rugsėjį man asmeniškai labiausiai patiko brolio Tomo penktadieninės dilemos ir Erelių skilties TV. Tomui pasižadėjus tęsti klausimų penktadienius ir šitaip skatinti mus visus drąsiai tartis, kaip turėtume elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, paskelbėme jį mėnsio skautu. Ir apskritai, kaip sako mano močiutė „mes niekada nesiginčijam – tik diskutuojam, o diskusijose gimsta tiesa“. O pasinaudodama galimybe viešai pasidžiaugti ir paskatinti dalintis, mėnesio iššūkio nugalėtojais skelbiu Erelių skilties TV. Ir nors laida buvo sukurta rugpjūtį, o rugsėjis turėjo ir turi gyvą iššūkį sezonų uždarymuose, man labai patiko, kad broliai ėmėsi iniciatyvos ir ne tik papasakojo apie savo skiltį, bet ir parodė šį tą naudingo. Daugiau tokių! O brolius iš Erelių skilties kviečiu parašyti man ir sutarsim, kaip atsiimsite savo mėnesio prizą.

Akcija, kurios svarbu nepamiršti - "Skautatinklio gimtadienis į namus!". Kiekvienas vienetas užsisakęs gimtadienį į savo renginį, turėjo įveikti specialų skautatinklio iššūkį: pavaizduoti skulptūrą "Rašau straipsnius tik dėl like". Kaip jiems sekėsi, gali pamatyti LS Facebook paskyroje. Geriausios skulptūros skautiškuose vienetuose jau buvo apdovanotos specialiomis emblemomis. O geriausia iš geriausių skulptūrų visoje Lietuvos skautijoje, gruodžio mėnesį gaus specialų skautatinklio komandos prizą. Taigi, kviečiame balsuoti tiesiog Facebook'e spaudžiant "like" po skulptūra, kuri jums atrodo smagiausia ir verčiausia. Dar gali pasikviesti skautatinklį ir į savo vienetą - tiesiog parašyk man laišką ir sutarsim kas ir kaip. 

APIE KĄ KALBĖSIME SPALĮ: MĖNESIO IŠŠŪKIS.

Sakyčiau, kad skautiškame istorijos fronte vyksta visiškas pasimetimas. Visada Lietuvos skautų gimtadienį švęsdavome lapkričio 1 d. ir šventai tikėjome, kad būtent tada įsikūrė pirmasis skautiškas vienetas. Visgi pernai per Romualdo Tupčiausko knygos pristatymą gudri ir istorijoje nusimananti sesė Nomeda mus pataisė, kad iš tiesų gimtadienį Lietuvos skautai turėtų švęsti spalio 1 d. Visiškas pasimetimas: kur tiesa? Pabandykime pasiaiškinti drauge. Tad spalio mėnesį skelbiame „Skautiškos istorijos mėnesiu“.

Ką galima veikti „Skautų istorijos“ tema?

1.       Išsirinkti mėgstamiausią epizodą iš Lietuvos ar pasaulio skautų istorijos ir jį suvaidinti su savo skiltimi. Procesą nufilmuoti / nufotografuoti / aprašyti ir vėliau pasidalinti skautatinklyje.

2.       Parašyti naujieną Lietuvos ar pasaulio skautų istorijos tema (laikotarpio plotis – visiškai jūsų pasirinkimas).

3.       Papasakoti savo skautiško vieneto istoriją. Gal tai bus jūsų draugovė, tuntas, o gal netgi skiltis? O gal netgi kraštas?

4.       Perskaityti skautišką istorinę knygą ir parašyti jos recenziją (gal tai galėtų būti „Skautybė pašto ženkluose“ arba „Pasaulio skautams – 100 metų“?)

5.       Išsirinkti mėgstamiausią skautų istorijoje asmenybę ir ja pasidomėti bei parašyti naujieną šia tema. Apie lordą Baden-Powell‘į žinome visai nemažai, o kaip apie jo žmoną Olaive? Arba Petrą Jurgėlą-Jurgelevičių, įkūrusį skautus Lietuvoje, o Sofiją Kymantaitę-Čiurlionienę, kuri buvo ne tik aktyvi skautė, bet ir Lietuvos delegacijos Ženevoje prie Tautų Sąjungos socialinių reikalų komisijos narė.

6.       Viską, ką tik sugalvojate, kas būtų susiję su istorija.

Budėkime ir domėkimės!

Sesė Laima,

Komunikacijos skyrius