Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-08-05

Jaunimas rinkosi "Saloje"

Tarptautiniai jaunimo mainai, kuriuos finansavo "Veiklaus jaunimo" programa

„Sala“ – tai jaunimo mainų projektas, vykęs Telšiuose liepos 6-14 dienomis prie Masčio ežero.  Jį  įgyvendino jūrų skautai ir skautai iš Austrijos, finansavo „Veiklaus jaunimo“ programa.

Siekiant įgyvendinti projekto tikslus, organizuota mokomoji tarptautinė stovykla, kurios metu dalyviai supažindinti su pagrindiniais vandens sporto principais, mokomi plaukti, buriuoti, irkluoti.

Čia buvo pastatytas  laivo modelis su pagrindiniais laivo elementais, kuriame vyko jūrinio  etiketo mokymasis ir buvo siekiama įsisavinti drausmingo elegesio principus.

Gyvenama glaudžiai tarsi kajutės pastatytose palapinėse.

 

Didelis dėmesys stovykloje skirtas sveikos gyvensenos puoselėjimui ir įgūdžių formavimui. Dalyviai stengėsi daryti kasdienius sprendimus (susijusius su mityba, judėjimu, higiena), kurie padeda formuoti atsakingą elgseną ir požiūrį į asmeninę ir visuomeninę sveikatą.

„Rytinės mankštos buvo tikrai labai įdomios. Vieną dieną darėme jogos pratimus, kitą išandėmė tai či ir pan. Buvo įdomu kiekvieną rytą išbandyti vis kitokią mankštą, o ir po jos visada pasijusdavom kur kas žvalesni ir pasiruošę naujai dienai.“ – savo įspūdžiais po mankštos dalijosi mainų dalyvė Ieva.

Be kitų veiklų dalyviai supažindinti su pagrindinėmis vandens turizmo priemonėmis: irkliniais ir buriniais laivais. Dalyviai turėjo galimybę mokytis plaukimo pagrindų mobiliame baseine.

 

Siekiant skatinti jaunų žmonių pilietiškumą ir atsakingumą, mainų dalyviai taip pat susitiko su kitų miestų skautais ir dalinosi išgyventais įspūdžiais.

Taip pat vyko vienos dienos trukmės vandens žygis Šventosios upe, kurio metu per aktyvią fizinę veiklą buvo ugdoma valia, ryžtas, tikslo siekimas.

Viena žygio dalyvė sakė: „Atrodė, kad trąsos neįveiksiu, upė tokia sekli, daug kliūčių. O ir lietus prasidėjo. Bet vis dėlto sukaupus visas jėgas ir pasiekus tikslą, kai atsigėrėm karštos arbatos, nuotaika buvo labai gera, nes atrodė, kad padarėm neįveikiama!”.

 Jauni žmonės daug išmoko apie save ir kitus. Vandens ir sausumos sportas, gyvenimas gamtoje, tarpkultūrinis dialogas padėjo tai pasiekti. 

 

Birutė Taraskevičiūtė