Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-04-03

Junioro ekskursija po Kauno HES

Foto ataskaita

Į klausimą – kodėl verta studijuoti? Atsakyčiau labai lengvai – dėl to, kad atsiranda galimybė pamatyti daug įdomių dalykų. Šiandien tai buvo ekskursija su mūsų grupe į Kauno hidroelektrinę.

Veikia ji nuo 1960m. Elektrinės pagrindinis tikslas Lietuvoje, buvo gaminamos elektros energijos pulsacijų balansavimas. Šiandien šią elektrinę aptarnauja „Lietuvos energijos“ 15 žmonių personalas. Tai yra elektrotechnikos, mašininis, valdymo ir kiti skyriai.

Veikimas sudarytas pagal vandens slėgio principą. Slėgį sudaro 21.5m. vandens skirtumas tarp užtvankos.

Įrengtos keturios turbinos, per kurias vienu metu gali prateketi po 150kN/sek vandens jėga, tai yra apie 150 kubų vandens per sekundę.

Visi keturi generatoriai vienu metu gali pagaminti iki 100MW energijos, o vienas atskiras po 25MW. Visų generatorių gaminamos energijos užtektų aprūpinti elektra pusę Kauno.

Privalumas yra tai, kad turbinai paleisti užtrunka 4 minutės. Tai yra labai mobilu ir duoda galimybę gaminti elektros energiją pagal suvartojimo grafiką (pvz. Diena reikia daugiau energijos, veikia keturi generatoriai, o nakti tiktai vienas) ir esant elektros energijos poreikiui galima greitai paleisti bet kurią turbiną, kad kompensuoti kitos elektrinės dingusiai gaminamai elektros energijai.

Turbinų ir generatorių duomenims nuskaityti naudojami štai tokie elektroniniai davikliai, kurie nusiunčia visą informacija į valdymo skyrių, kur sėdi operatorius. Jis stebi visą procesą specialiam ekrane ir siunčia valdymo komandas.

Tuomet nusiųstas komandas atlieka specialūs hidrauliniai įrenginiai.

Jie reguliuoja vandens srautą, ir kitas turbinos valdymo smulkmenas.

Visa gaminama energija nusiunčiama į bendrą Lietuvos Energijos katilą. Šiuo metu Lietuvoje gaminama apie 600MW o suvartojama apie 1300MW. Ši elektrinė yra geras gamtos jėgos pavyzdys ir labai džiugu, kad Lietuvoje mes turime tokią elektrinę.

Ad meliorem! 

Junj. Roman J.