Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-03-24

Elektrocitrinos

oujee Batareika!.

Taigi šiandien truputi fizikos. Mūsų pasaulį apsupa baterijos ir akumuliatoriai. Mes susiduriame su jais kasdien (kompiuteriai, telefonai, mašinos, mp3 grotuvai, žibintuvėliai ir t.t.), ir pripratome matyti jas kaip cilindro arba stačiakampio formos objektus, turinčius du prijungimo išvadus (+) ir (-).

Pirmos baterijos atsirado XVIII a., kai mokslininkas Luidžio Galvani pabandė įsmeigti dviejų rūšių (vario ir cinko) elektrodus į varlę. Paskui tapo aišku, kad tai chlorido rūgšties ir metalų sukuriama cheminė reakcija, kai cinko atomai atiduoda po du elektronus kurie judant prie vario elektrodo teigiamų krūvių atomų sukuria elektrinį lauką, arba kitaip tariant ant cinko plokštelės atsiranda teigiamas krūvis (+), o vario elektroduose neigiamas krūvis (-).

Tai buvo pirmos baterijos prototipas, kuris galų gale pakeite mūsų pasaulį, bet tai taip pat reiškia, kad žmogus gali padaryti energijos šaltinį namų sąlygom, ir netgi gamtoje.

Mums tik prireiks:

Šviežių citrinų iš maximos – 4vnt.

Zinku padengtų medvaržčių, išsuktų iš kaimyno tvoros – 8vnt.

 

Rusiškų varinių kopeikų, paskolintų iš senelio kolekcijos – 4vnt.

Laidų iš kompiuterio maitblokio – 5vnt.

Ir paprasto šviesos diodo

Reikia įkišti medvaržčius ir vario monetas į cintrias. Turema gauti toki vaizdą.

Ir lieka viska sujungti laidais ir prijungti šviesos diodą.

Mes ka tik padarėme tikrą skautišką pusiau ekologišką bateriją ir tai įrodo šviečiantis šviesos diodas. Toki aparatą galima pritaikyti ne tik kaip demonstracinį energijos šaltinį, bet ir pabandyti kartu su savo skiltim padaryti tokią pačią bateriją. Ačiu visiems ir sekmės bandymuose! =)

Junj. Uosis