Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-12-28

Tarptautinė skautų akademija 2012 Kanderstege

Įspūdžiai iš tarptautinės skautų akademijos 2012 Kanderstege.

Skautų akademija 2012 Kanderstege

Jau prieš gerus porą mėnesių, spalio pabaigoje LS Pirmijos nariai – sekretoriato skyriaus vedėja sesė Aistė Auštraitė, vyr.skautininko pavaduotoja sesė Justina Baliūnaitė, vyr.skautininkas Tomas Rakovas  ir Kauno krašto naujų vadovų mentorė sesė Eglė Paulauskaitė dalyvavo tarptautiniuose skautų vadovų mokymuose   - skautiškoje akademijoje, kuri šiemet vykoįspūdingoje vietoje – Kanderstego skautų centre Šveicarijos alpėse. Jau susigulėjus kelionės ir mokymų įspūdžiams, norime pasidalinti jais su Jumis visais.

Pasakojimą apie mūsų kelionę į skautų akademiją Kanderstege reikėtų pradėti taip: "Jei nori skautiško įkvėpimo – važiuok į Kanderstegą!".

Kanderstego tarptautinis skautų centras, įsikūręs pačioje Šveicarijos Berno Alpių kalnyno širdyje yra pasauliniai skautų namai jau beveik 90 metų.  Dar 1923 m., praūžus pirmąjai Pasaulio skautų Jamboree, Baden-Powellis pasvajojo, kad būtų šaunu įkurti tarptautinius skautiškus namus, kur tarptautinė skautiška Jamboree vyktų ištisus metus,  burdama draugus iš viso pasaulio. Netrukus ši svajonė tapo tikrove ir kitais metais švęs 90 metų jubiliejų. Per šiuos daugybę metų Kanderstego centras tapo tarsi nuolatinė mini-džiambori, kuri jungia skautus iš viso pasaulio.

Šiemet tarptautinė skautų akademija vyko būtent čia. Sunku įsivaizduoti puikesnę vietą skautiškiems mokymams – Alpių kalnai, čiurlenanti upė, ir daugybę metų skautiškos istorijos menanti stovyklavietė nuteikia ypatingai ir leidžia pajausti tikrą tarptautinės skautų draugystės dvasią. Mums visiems tai buvo pirmasis apsilankymas Kanderstege.

Kalbant apie skautų akademiją, visų pirma reiktų pažymėti, kad šių metų skautų akademija, yra išties aukšto lygio tarptautiniai mokymai Europos skautiškų organizacijų vadovams. Dalyvauti čia siunčiami organizacijų nariai tiesiogiai dirbantys nacionaliniame arba regionų lygmenyje, mūsų atitikmuo būtų pirmijos, tarybos nariai, kraštų seniūnai ir visi kiti, kurie tiesiogiai prisideda prie organizacijų strateginio valdymo ir įgyvendinimo. Tuo pačiu – tai puiki vieta pajausti Europos regiono skautiškų organizacijų pulsą – susipažinti su geriausiomis kitų organizacijų praktikomis, pasidomėti kuo gyvena ir kur link judą kitų valstybių skautiškos organizacijos, kur ir ko galėtume pasimokyti ir pritaikyti savo veiklos gerinimui. Akademija, daugybės sesijų metu, suteikia galimybę nagrinėti daug svarbių veiklos aspektų – komunikaciją, strateginį valdymą, žmogiškųjų išteklių vadybą, atstovavimą, jaunimo programą ir kt. Šiais metais, pagrindinė akademijos tema arba fokusas buvo „Embracing Change“, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „Priimti pokyčius“. Organizacijų kaita ir pokyčių įgyvendinimas skautų organizacijose yra viena iš pagrindinių WOSM pasaulinių strateginių krypčių 2011-2014 m. strateginiame laikotarpyje. Čia nuolat akcentuojame, kad skautybė yra judėjimas, kuris, siekdamas būti efektyvus ir adekvatus šiuolaikinėje visuomenėje, privalo reaguoti į visuomeninius pokyčius ir nuolat keistis pats.

Plėtra.  Vienas iš svarbiausių ir vyraujančių klausimų daugumai organizacijų, kaip ir mums LS, yra plėtra. Tai yra organizacijų narystės skatinimas ir veiklos kokybės. Šiemet, kaip niekad, šis klausimas yra aktualus, kai praktiškai gyvename savo „DTA“ plėtros projektu. Turėjome nemažai progų pristatyti kitiems projektą ir mūsų veiksmus. Mūsų mentorių sistema daugelio dalyvių buvo vertinama, kaip labai progresyvi ir efektyvi priemonė žmonių pritraukimui ir palaikymui. Kitos šalys irgi turi panašių priemonių.

Įdomu, kad 2011-2012 metais nemažai kitų organizacijų vykdo analogiškus, arba labai panašius į DTA plėtros projektus. Prancūzija, Rumunija, Izraelis, Suomija ir dar kelios kitos valstybės šiuo metu taip pat vykdo nacionalines plėtros akcijas. Pavyzdžiui, Izraelio skautai taip pat vykdo media kampaniją, rodė savo „Skautauk“ tipo filmukus, o Rumunai vykdo plėtrą mokyklose.  Bendraujant apie lėtrą su WOSM galvom ir kitų organizacijų atstovais tampa akivaizdu, kad plėtra yra platus strateginis žingsnis, o ne atskiras projektas, todėl reikalingos aiškios strategijos plėtrai, o ne tik konkretūs projektai ar veiksmai. Tokio integruoto požiūrio mums trūksta, tačiau džiugu, kad po truputį link to judame, reaguodami į DTA projekto keliamus iššūkius. Prancūzijos Eclaireuses et Eclaireurs de France organizacija prstatė labai išsamius ir įdomius savo plėtros planus ir veiklas – tai apima viską nuo įvaizdžio, jaunimo programos, mokymų iki partnerysčių ir atstovavimo politiniame lygmenyje.

Tarp kitko, verta paminėti, kad Norvegai turi neblogą žmonių pritraukimo idėją – ženkliuką „Atvedžiau draugą“. Jei atvedi draugą į skautus – gauni emblemą. Galbūt ateityje ir mums reiktų tokį įsivesti?

 Dauguma patyrusių vadovų iš kitų organizacijų pripažįsta, kad asmeninis kontaktas yra pats geriausias naujų žmonių pritraukimo į organizaciją būdas.

Pokyčiai. Nemažai temų buvo skirta pokyčių įgyvendinimui ir palaikymui organizacijose. Čia daugiausa kalbama apie tai, kad skautybė – gyvas judėjimas, kuris privalo keistis, ieškoti naujų veiklos formų ir būdų, keisti programas, organizacijos struktūras, kad kuo labiau atitiktų šiandienos poreikius ir tinkamai ugdytų jaunimą šiuolaikiniame pasauIyje. Išorinus skautavimo pokyčius galima pastebėti ir plika akimi stebint skautus iš kitų šalių. Labai akivaizdu akademijoje darosi tai, jog tradicinė skautų uniforma Europos regione akivaizdžiai nyksta. Dar pries kelis metus daug daugiau skautų vilkėdavo tradicinius marškinius visų užsiėmimų metu, o dabar dauguma vilki oficialius organizacijų polo arba džemperius (su visais patyrimo, vyresniškumo ženklais ir pan.) Taigi, tendencija aiški – prieš šimtą metų patogus, šiltas, tivrtas ir praktiškas rūbas buvo kariški marškiniai, šiais laikais  - tokias savybes visiškai atitinka sportinis džemperis. Mes nuo šių tendencijų irgi neatsiliekam įsivesdami vilkiukų džemperius, kaip oficialią uniformą. Verta pamąstyti, kas svarbiau - tradicija, ar tinkamas skautų metodo išpildymas?

Taip pat keičiasi ir mokymai, daug įvairių veiklų gali būti keliamos į elektroninė erdvę.  Pavyzdžiui, sesė Eglė dalinosi įspūdžiais iš mokymo sesijos apie “E-mokymą”, kurios metu šiek tiek susipažino su tokio mokymosi stiliais ir priemonėmis, ir tyrinėjo kaip ir kur galime išnaudoti nuotolinį mokymasi skautijos veikloje. Kaži, gal ateituje dalis mūsų draugininkų ar net Gilvelio kursų galėtų būti praeiname internetu? Taip jau yra kitose šalyse.

Akademijos metu buvome susitikę ir su mūsų broliu Andrea Demarmels iš WOSM Europos regiono komiteto, kuris globoja LS ir rūpinasi Lietuvos skautiškais reikalais. Skyrėme nemažai laiko Lietuvos skautijos veiklos apžvalgai ir sutarėme dėl pagrindinių krypčių, kur pasaulinė organizacija galėtų mums talkinti artimiausių metų veikloje. Tikimės sulaukti ir WOSM atstovų vizito mūsų jubiliejinėje stovykloje ateinančiais metais.

Bendrai vertinant, Akademija yra renginys, kuris padeda formuoti vieningą požiūri į organizacijų vadybą Europoje ir kiekvienoje organizacijoje atskirai. Į šiuos mokymus reikia stengtis kasmet siųsti žmones aktyviai veikiančius LS nacionaliniame lygmenyje, nes šie mokymai padeda formuoti vieningą požiūrį į organizacijų veiklą ir vadybą Europoje, sekti pasaulinį skautų puslą. Džiaugiamės, kad turėjome galimybę sudalyvauti šioje skautų akademijoje.

Įspūdžiais iš skautų akademijos dalinosi brolis Tomas Rakovas

 

Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą. Projektas “Dievui. Tėvynei. Artimui.”, kodas VP1-2.2-ŠMM-10-V-02-015.

 

 

P.S. Norintys savarankiškai pastudijuoti įvairius akademijoje nagrinėtus dalykus galite parsisiųsti akademijos užsiėmimų skaidres čia:

NUORODOS:

  1. Strateginis planavimas augimui. Sesijos skaidrės:http://academy.europak-online.net/strategic-planning-for-growth-presentation/
  1. Strateginis planavimas augimui. UK skautų organizacijos vidinio ir išorinio tyrimo medžiaga ir pristatymas:http://academy.europak-online.net/developement-planning-toolkit-rag-district/
  1. Projektų valdymas. Sesijos skaidrės:http://academy.europak-online.net/using-project-management-to-put-strategy-into-action-presentation/
  1. Pokyčių valdymas. Sesijos skaidrės:http://academy.europak-online.net/change-management-presentation/
  1. Pokyčių valdymas. Sesijos užrašai:http://academy.europak-online.net/change-management-flipcharts/
  1. Organizacijos plėtra. Sesijos skaidrės: http://academy.europak-online.net/organisational-development-factsheet/

P.P.S. Kanderstego tarptautinis skautų centras veikia dėka daugybės savanorių iš viso pasaulio, kasmet atvykstančių dirbti centre ir padėti vystyti jo veikla. Apie savanorystės galimybes Kanderstego skautų centre skaitykite čia: http://www.kisc.ch/staff/

P.P.P.S. Akademija baigėsi tikru skautišku laužu (kaip ir pridera tikram skautų renginiui). Laužas vyko senoje BP laužavietėje. Tai buvo vienas įspūdingiusių dalyvautų laužų. Akimirkas iš šio tarptautinio skautų laužo galite pasižiūrėti čia: http://www.youtube.com/watch?v=-296EalywAw