Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-10-27

Pašnekesiai su Luku Kornelijumi. Nušalimai.

Nušalimų prevencija ir pirmoji pagalba. Svarbi informacija einantiems žiemą į žygius.

Sveiki!

Nors ir į Lietuvą po truputi ateina šalčiai, skautai turi nepamiršti ir žiemą eiti į žygius. Bet reikia mokėti apsisaugoti nuo šalčio, kad linksmas pasibuvimas miške nesukeltų problemų sveikatai. O pavojingiausia šaltyje, tai nušalimai.
Nušalimas– audinių pakenkimas žema temperatūra, kuri sukelia kraujagyslių spazmus.

Nušalimai būna keturių tipų:

    Pirmojo laipsnio nušalimas – nušalusi oda pabalusi, nejautri, o sušildyta pasidaro melsva su tamsiai raudonu atspalviu, patinsta, niežti. Kai pasveikstama, nušalimo vieta lieka jautri šalčiui. Uždegimas praeina per kelias dienas (trumpiau - nušalusi vieta pabalusi, atšildžius lieka rausva dėmė.)

    Antrojo laipsnio nušalimas – pasireiškia paviršinių odos sluoksnių nekroze nušalus ant odos atsiranda gelsvo arba balto skysčio prisipildžiusios pūslės. Nukentėjusiam pakyla temperatūra, krečia šaltis, skauda. Pagijus lieka nejautrumas ir nemalonus maudžiantis skausmas (trumpiau - nušalusi vieta pabalusi, atšildžius atsiranda pūslių.)

    Trečiojo laipsnio nušalimas – dėl stipriai sutrikusios kraujotakos vystosi visų odos sluoksnių nekrozė. Susidaro tamsiai rudos, raudono skysčio pūslės. Labai stipriai skauda. Pažeidimo gylis išryškėja ne iš karto, o po kelių dienų. Atsiranda šlapiuojanti gangrena ir atsiskiria negyvi audiniai (trumpiau - nušalusi vieta pabalusi, pamėlusi ("marmurinė"), oda nepaslanki. Atšildžius atsiranda kraujingų pūslių, žaizdų.)

    Ketvirtojo laipsnio nušalimas – nekrozuoja kaulai ir minkštieji audiniai. Nušalusios kūno dalies atšildyti nepavyksta, ji lieka nejautri. Nekrozės riba išryškėja po 10–14 dienų. Pažeista vieta mumifikuoja (trumpiau - nušalusios kūno dalys, audiniai apmiršta.)

Noriu priminti (o galbūt jaunesnieji ir išmoks) kaip reikia elgtis šaltyje.
Norint, kad nesušaltum tu turi:

Vilkėkite daugiasluoksnius, neperšlampamus drabužius. Efektyviau yra nešioti kelis plonų sluoksnių drabužius nei kelis ir storus. Tarp plonų rūbų sluoksnių yra oro tarpas, kuris šildo kūną ir veikia kaip papildoma izoliacija. Rūbai neturi būti per maži ir kiekvienas drabužių sluoksnis turi būti didesnis už apatinį.

Visada mūvėkite pirštines, galvą prisidenkite gobtuvu, šaliku ar šilta kepure.

Pasirūpinkite, kad rankogaliai būtų sandarūs ir neveržtų.

Mūvėkite gerai izoliuotus, nespaudžiančių kojų batus. Nepamirškite gerai priglundančių storų kojinių. Rekomenduotina nešioti porą kojinių – arčiau kūno turėtų būti medvilninės ir ant viršaus vilnonės. Dirbant šaltyje patariama sočiai maitintis, gerti karštos kavos ar arbatos.

Negalima eiti į lauką pasitepus kremu, kurio sudėtyje yra vandens.

Venkite sintetinių rūbų.

Daug judėkite.

Tačiau jau jei atsitiko taip, kad nušalai, turi žinoti ką daryti, pirmoji pagalba nušalus:

I laipsnio nušalimas.

1. Nušalusią kūno dalį atšildykite kambario temperatūros vandenyje ( nosį, ausis, skruostus - kambario temperatūros aplinkoje).

2. Duokite gerti karštos arbatos, kavos.

Žinotina

• Nušalusios vietos netrinkite, nekiškite į karštą vandenį. Jei šildant atsiranda pūslių, toliau nešildykite, pagalbą teikite tokią, kaip tuo atveju, kai yra II-IV laipsnio nušalimas.

II-IV laipsnio nušalimas

1. Duokite gerti karštos arbatos, kavos.

2. Nušalusią vietą uždenkite steriliu tvarsčiu, sutvarstykite.

3. Sutvarstytą kūno dalį susukite į minkštą storą audinį (pvz., antklodę, megztinį). Malšinkite skausmą.

4. Skubiai vykite arba vežkite nukentėjusįjį į gydymo įstaigą.


Tikiuosi, kad ši informacija jums pravers.
Brolis Lukas Kornelijus

p.s. kai rašiau šį straipnį iki jubiliejinės stovyklos buvo likę: