Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-10-05

Tarptautinėje skautybės pašto ženklų parodoje - ir Lietuvos atstovas

Paskutinėmis rugsėjo dienomis Vokietijoje, Rotenburge prie Tauberio vyko 9-oji tarptautinė skautybės tematikos pašto ženklų paroda “EuroScout 2012”.

 

Paskutinėmis rugsėjo dienomis Vokietijoje, Rotenburge prie Tauberio vyko 9-oji tarptautinė skautybės tematikos pašto ženklų paroda “EuroScout 2012”. Skautų tematikos pašto ženklai pasaulyje yra populiarūs, juos kolekcionuoja tiek skautai, tiek filatelistai, rengiamos įvairios parodos, steigiasi kolekcininkų klubai. Parodoje Vokietijoje dalyvavo daugiau kaip septyniasdešimt skautų tematikos pašto ženklų kolekcininkų iš Italijos, Ispanijos, Norvegijos, Vokietijos, JAV, Danijos, Portugalijos, Austrijos ir kitų šalių. Pirmą kartą tokioje parodoje dalyvavo ir Lietuvos atstovas, knygos „Skautai. Dievui, Tėvynei, Artimui! Skautybė pašto ženkluose” autorius dr. Darius Liutikas. Jis pristatė pašto ženklų ekspoziciją „Lietuvos skautų judėjimas pašto ženkluose”. Ši ekspozicija sulaukė didelio dėmesio, nes pirmą kartą eksponuota įdomi ir unikali Lietuvos skautų istoriją atspindinti filatelinė medžiaga.
 D. Liutikas prie ekspozicijos
 
Kaip teigė parodos dalyvis dr. Darius Liutikas, Lietuvos skautų tematikos pašto ženklai ir vokai yra vertinami. Nemažai kolekcininkų į savo ekspozicijas įtraukia vokus su ženklais ir specialiais antspaudais iš 1938 metais vykusios II tautinės skautų stovyklos, taip pat gana populiarūs ir 1946 metais karo pabėgėlių (dipukų) stovykloje Vokietijoje išleisti ženklai  - Detmoldo pašto ženklų laida. Pastarieji ženklai ir vokai yra tiesiog privalomi ekspozicijose pristatant skautų judėjimo istoriją pokario metais.
 
 
Deja, egzistuoja ir nemažai suklastotų lietuviškų skautų tematikos vokų, ypač sususijusių su 1938 m. II tautine skautų stovykla. Dauguma tokių klastočių pasirodė pokario metais. Dažniausiai ant skautų simbolika pagražinto voko būdavo užklijuojami tikri pašto ženklai, tačiau suklastojami specialūs stovykliniai pašto antspaudai, laiško registracijos antspaudas. Kaip pastebi dr. Darius Liutikas, beveik kas antras parodoje Vokietijoje eksponuotas II tautinės stovyklos vokas buvo klastotė.
 
 
Kita skautybės tematikos pašto ženklų paroda ”EuroScout 2014” vyks Danijoje, 2014 metų rugpjūčio mėn.