Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-08-08

PIRMYN – dviem ratais

Jūrų skautų žygis pajūriu.

 

PIRMYN – dviem ratais

 

Lietuvos skautijos jūrų skautai šią vasarą pasikvietė į Lietuvą pasisvečiuoti Čekijos vandens (nes Čekija nėra jūrinė valstybė) skautus. Su čekais bendradarbiaujama jau ne pirmus metus (draugystę užmezgė vadovės Dovilė Vinkevičiūtė ir Birutė Taraskevičiūtė, dalyvaudamos „Eurosea“ seminare). Praeitą vasarą Lietuvos jūrų skautai dalyvavo Čekijoje vykusioje stovykloje.

Pažintį su Lietuva čekai norėjo pradėti nuo Vilniaus, taigi vos atvykę jie kartu su keliais skautais iš Lietuvos patraukė apžiūrėti sostinės. Svečiai aplankė gražiausias Vilniaus vietas:  katedrą, Gedimino pilies bokštą, Aušros vartus ir kitas. Jie taip pat dalyvavo pažintiniame  ture dviračiais „Welcome to Vilnius“. Vakare prisijungė daugiau jūrų skautų iš Lietuvos ir visi truputį paplepėję ir pasidalinę prisiminimais bei įspūdžiais sugulė kaupti jėgų prieš dviračių žygį palei Lietuvos pajūrį.

Ankstyvą liepos 10 rytą autobusas su Čekijos vandens skautais ir Lietuvos jūrų skautais pajudėjo Palangos link. Pakeliui dar prisijungė skautai iš Kauno ir Marijampolės. Atvykę į Palangą išsidalinome dviračius ir iš karto patraukėme prie jūros, nes visi, o ypač svečiai iš Čekijos, nekantravome išsimaudyti Baltijos jūroje. Trumpai atsipūtę po kelionės apžiūrėjome Palangą.  Aplankę pagrindines kurorto vietas patraukėme į Skautų slėnį, esantį Palangos botanikos parke. Čia prisiminėme 1933 metus, kai Lietuvoje svečiavosi pasaulio skautų įkūrėjas lordas R. Baden – Povelis. Toliau keliavome palei nuostabų Lietuvos pajūrį pro Plazės ežerą, Olando kepurę į  Girulius. Čia pasistiprinę ir atsigavę patraukėme pasitikti Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko su šeima. Visi susėdome įdomiai diskusijai apie skautus, Klaipėdą, jūrą ir jos problemas bei apsaugą, jūrinio miesto privalumus. Visus sužavėjo mero paprastumas ir šiltumas, todėl ta valandėlė, kurią praleidamo kartu su meru, labai greitai prabėgo. Dieną užbaigėme pajūryje, kur žaidėme ir palydėjom besileidžiančią saulę.

Antrą rytą pasistiprinę patraukėme Klaipėdos link. Čia persikėlę keltu į Kuršių Neriją, aplankėme Jūrų muziejų. Tada mėgaudamiesi nuostabiausiu Lietuvos dviračių taku judėjome į Juodkrantę. Čia aplankėm mitais ir legendomis apipintą Raganų kalną. Skautai geriau susipažino su Lietuvos kultūra – išgirdome įdomių pasakojimų apie mitines būtybes bei pasimokėme lietuvių liaudies šokių. Tada skautai buvo pakviesti parodyti savo kūrybingumą kuriant rūbus iš organizatorių duotų bei rastų daiktų ir pademonstruoti fizines savybes estafetėse. Geriausios komandos už puikius pasirodymus gavo skautpinigių, už kuriuos aukcione galėjo įsigyti vertingų prekių (nuo druskos ir virvių iki arbūzo).

Trečiąjį rytą nieko nelaukę visi vėl sėdome ant dviračių ir pajudėjome Nidos link. Aplankėme Naglių gamtos rezervatą, kurio Pilkosios kopos ir nuo jų atsiveriantis vaizdas sužavėjo. Taip pat aplankėme Žirgų švyturį Pervalkoje, aukščiausią kopą – Vecekrugo kalną, o Nidoje – Parnidžio kopą su saulės laikrodžiu. Ir niekam nesvarbu buvo, kad lijo, juk mes jūrų skautai! Vakare vieni su dainomis, kiti pasyviau – ilsėjomės.

Ketvirtą dieną anksčiau atsikėlę ir negaišdami pradėjome paskutinę žygio atkarpą – prieš akis laukė daugiau nei 50 kilometrų. Bevažiuojant sustojom paskutinį kartą atsisveikinti su jūra. Klaipėdoje buvome svetingai sutikti kapitono V. Vizbaro ir turėjome progą apžiūrėti „Brabanderį“ – didžiausią plaukiojantį burlaivį Lietuvoje.

 

Toliau mūsų nuotykiai tęsėsi Trakų istoriniame nacionaliniame parke.

Žinoma, čia neįmanoma aprašyti tvyrojusios nuotaikos, visų dainų, pokalbių, taip pat susižavėjimo ir nuostabos šūksnių. Nors viso žygio metu netrūko įvairiausių keblumų (kartais vos pradėjus minti sprogdavo padangos) visi buvo laimingi ir patenkinti renginiu. Iš čekų lūpų teko girdėti tokias frazes:  „Jei kada norėsiu atostogauti prie jūros, tai važiuosiu į Lietuvą“.

„Šis projektas finansuojamas remiant  Europos Komisijai. Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą“.

 

Deividas Brokas, patyręs jūrų skautas vienas iš žygio organizatorių

 

Akimirkos iš dviračių žygio:

 

 

Čekų vandens skautai dideliame buriniame laive "Brabanderyje"

 

Bendra nuotrauka skautų slėnyje Palangoje

 

Poilsio minutėlė

 

Karšta diena, jūrų skautas, jūra ir dviratis. Kas gali būti geriau?:)

 

Transporto priemonės priparkuotos palei jūrų muziejų

 

Sesės su nuostabia vadove Birute:)

 

Akimirka iš susitikimo su Klaipėdos meru

 

Palanga

 

Sustojimas ir pasiilsėjimas. Kas eina pasižvalgyti į nemirtingąsias kopas, o kas kolektyvinį masažą po važiavimo sugalvojo pasidaryti:)

Organizatoriai: