Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-08-02

Geras darbas vadovų sąskrydyje!

Kaip ir pernai, Lietuvos skautijos vadovų sąskrydyje kviesime padaryti gerąjį darbelį - duoti kraujo.

Mieli vadovai,

Kaip ir pernai, Lietuvos skautijos vadovų sąskrydyje kviesime padaryti gerąjį darbelį - duoti kraujo. Šiemet sąskrydyje svečiuosis Respublikinis Santariškių klinikų kraujo centras. Kraują kviesime duoti šeštadienį (08-25) nuo 10 val., laisvu nuo programos metu. 

Tam, kad donorystė praeitų sklandžiai - nebūtų silpna, bloga ar kitaip nemalonu, svarbu tinkamai pasiruošti. Štai, ką sako profesionalai:

 

Prieš duodant kraujo:

Gerai išsimiegokite. 

Sočiau pavalgykite.

Išgerkite daugiau skysčių, kad papildytumėte kraujo tūrį, kurio neteksite (venkite arbatos, kavos ar kitų kofeino turinčių gėrimų).

Valgykite daug geležies turinčio maisto – raudonos mėsos, žuvies, vištienos, kepenų, pupelių, razinų, riešutų, žalialapių augalų.

Prieš donorystę venkite riebaus maisto: mėsainių, keptų bulvyčių, ledų, cepelinų, bulvinių blynų. Kai kuriuos infekcinių ligų kraujo tyrimus gali iškreipti riebiosios dalelės esančios kraujyje – lipidai, kurie atsiranda kraujyje ir būna jame keletą valandų pavalgius riebaus maisto. Dėl šios priežasties, kartais gaunamas  klaidingai teigiamas infekcinės ligos tyrimo atsakymas ir dėl to Jūsų dovanotas kraujas bus įvertintas kaip netinkamas.

 

Duodant kraujo:

Dėvėkite rūbus, kurių rankoves galima nusmaukti virš alkūnės.

Pamėginkite prisiminti „geriausią“ veną iš kurios ėmė kraują ankstesniais kartais.

Prisiminkite, kad Jūsų padovanotas kraujas gali išgelbėti gyvybę  ir padėti sunkiai sergantiems žmonėms, ir atsipalaiduokite – juk Jūs darote gerą darbą!

Pernai Lietuvos skautijos vadovų sąskrydyje kraujo davė 24 vadovai. Kraujo centro atstovų teigimu, net ir toks skaičius buvo žymi paspirtis ir geras darbas, padėsiantis ne vienam ligoniui. Kaip manote, ar šiemet mūsų tarpe atsiras bent 30 skautų donorų? 

 

Daugiau apie donorystę www.tavokraujas.lt

 

Pasistenkim!

 

Sąskrydžio org. komanda