Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-05-29

Antroji skautų akademija: 100 žingeidžių veidų vienoje vietoje

Gegužės 26-27 d. prie Bebruso ežero susirinko dar 100 būsimų skautų vadovų. Molėtų rajone jau antrą kartą vyko skautiška akademija.

Gegužės 26-27 d. prie Bebruso ežero susirinko dar 100 būsimų skautų vadovų. Molėtų rajone jau antrą kartą vyko skautiška akademija. Dvi dienos prabėgo tobulinant žinias apie bendradarbiavimą, neformalųjį ugdymą, skautišką metodą, psichologinius darbo su jaunimu aspektus ir kt.

Mokymai prasidėjo, jau galima sakyti tradicine lektoriaus iš Serbijos Milutin Milosevič paskaita, pristatančia skautišką judėjimą apskritai. Toks pristatymas įvedė į mokymus, o bendrai apžvelgiant skautavimo istoriją ir principus dalyviai galėjo užfiksuoti temas, kurias norėtų pagilinti ir pagal tai rinkosi tolesnes paskaitas.

Lyginant su pirmąja akademija, visi susirinkę pelnytai galėjo džiaugtis puikiu saulėtu oru, todėl visos pirmosios dienos paskaitos vyko lauke. Bendravimas sėdint ratu ant žolės buvo puikus akstinas neformalioms diskusijoms ir drąsesniems klausimams, todėl mokymasis vyko įtraukiant ir pačius dalyvius. "Sutikau tarp klausytojų ir po 10 metų skautaujančių. Sakė jiems įdomu. Ta bendravimo ir paskaitų forma, kai esi laisvas ir gali užduoti tau rūpimus klausimus, į kuriuos gausi atsakymus, naudinga visiems", - įspūdžiais dalijosi Rokas iš Vilniaus.

"Labiausiai patiko Dainiaus Urbanavičiaus sesija apie lyderystę ir vadovavimą. Pats esu klausęs ne vieno seminaro šia tema, bet pastarasis padėjo pažvelgti į viską iš kitos pusės ir sudėliojo į vietas." - įspūdžiais dalinosi Dainius iš Klaipėdos. Paklaustas ar planuoja tapti skautu entuziastingai sakė, kad tikrai taps skautų vadovu. "Norisi būti skautuose, kad pats augčiau, mokyčiausi ir tuo pačiu prisidėčiau prie kitų augimo. Jei galėčiau kad ir į tą pačią akademiją antrą kartą važiuočiau. "

Dainiui pritaria ir Renatas iš Kauno: "Savo charizmatika pakerėjo Dainiaus Urbanavičiaus paskaita iš kurios, jei tik nori, gali tikrai daug pasisemti. Ir patys skautai mane labai stipriai sudomino, o ypač susižavėjau išgirdęs apie oro skautus. Norėčiau daugiau pasidomėti ir pabandyti prisijungti prie jų. "


Pirmosios dienos pavakarę dalyviai buvo suskirstyti nedidelėmis grupelėmis ir turėjo galimybę prisiliesti ir prie skautiškos stovyklinės praktikos. Visi bėgiojo per skautiško mokymosi punktus, kur galėjo pagilinti žinias topografijoje, išmokti mazgų, išsitempti tentą,  taip pat sudalyvavo skautiškoje rikiuotėje, ieškojo lobio, sekdami miške paliktais ženklais.

Vakaras tęsėsi prie laužo, kur skambėjo tradicinės dainos ir žaidimai, o po to ir truputis skautiškos kulinarijos - duonelės kepimas. Antrosios dienos rytas visus sukvietė filmui apie 2008 m. vykusią Tautinę Lietuvos skautijos stovyklą. Susirinkę džiaugėsi nors ir iš šono galėdami stebėti stovyklos kasdieną bei  pasižadėjo šią vasarą būtinai išbandyti viską savo kailiu.

 Akademija baigėsi socialinių mokslų daktarės Jolitos Buzaitytės - Kašalynienės bendra paskaita apie vertybių įtaką organizacijų vystymuisi. Akademijos dalyviai buvo skatinami permąstyti skautiško judėjimo svarbą ir misiją interneto ir socialinių tinklų amžiuje. Paklaustas, kuri paskaita patiko labiausiai Rokas iš Vilniaus sakė: "Jolitos. Ji išties vainikavo akademiją ir sudėliojo: kas mes esam, ką mes darom, ir ką mums toliau veikti."


Akademija, kaip visada uždaryta skautiška rikiuote ir oficialiu pažymėjimų įteikimu. Dalyviai išsiskirstė po visą Lietuvą su dideliu entuziazmu veikti - kurti skautiškus vienetus, dirbti su jaunimu ir jau dabar prisijungti prie vasaros stovyklų.

"Manau tie įgūdžiai, kuriuos čia gavau, visur gyvenime praverčia, net nebūnant skautu. Kol čia buvau mintyse jau prisiminiau vaikus, su kuriais dirbu. Svarsčiau, kuris galėtų susidomėti skautais, kaip jiems reikės pateikti informaciją, kurią čia gavau, kaip pristatyti pačią idėją. Jau dabar žinau, kad kviesiu juos į stovyklą, o ir pati tikrai stengsiuosi tapti skaute. Šitas judėjimas - jau tapo didžiuliu mano metų atradimu" - džiaugėsi Aina iš Anykščių.

Visų trijų skautiškų organizacijų atstovai taip pat labai džiaugiasi antrosios akademijos sėkme ir dalyvių aktyvumu. "Panašu, kad į skautišką judėjimą atėjo du šimtai iš tiesų motyvuotų, iniciatyvių žmonių, kurie yra pasirengę prisiimti atsakomybę ir kurti skautiškus vienetus" - apibendrino projekto vadovė Ieva Žilinskienė.

Daugiau nuotraukų galite rasti www.skautauk.lt

 

Parengė projekto komunikacijos koordinatorė

Laima Dagytė

Skautų akademija finansuojama Europos socialinio fondo lėšomis pagal žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą. Projektas “Dievui. Tėvynei. Artimui.”, kodas VP1-2.2-ŠMM-10-V-02-015