Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-05-14

Skautatinklio naujienos, gegužės 14 d.

Apie komentarus ir dar šį tą

Skautatinklis pamažu baiginėja pirmuosius mokslo metus naujoje mokykloje. Vienos idėjos mirė, kitos sėkmingai vystosi toliau – nemanau, kad pagal tai galima skirstyti jas į „geras“ ir „blogas“. Kaip tik, tai puikus pavyzdys, kad nieko nebūna šiaip sau. Rezultatai patys kalba už save ir parodo, kur buvo dėta pakankamai pastangų, o kur nelabai. Pavyzdžiui forumiukai-projektai ir skautatinklio specialybės taip ir neįsisuko, nors ir dabar esu tikra, kad įdėjus šiek tiek pastangų tai galėtų būti nuostabios skautatinklio sudedamosios dalys.

Birželį paskelbsime jubiliejinį, 10 mėnesio skautą. Šio titulo niekada neteko kabinti iš lempos – visada vienaip ar kitaip atsirasdavo neabejotinai jo vertas skautatinklietis. Manau, kad skautatinklis dar toli gražu neišnaudoja savo tikrojo aktyvumo potencialo (tiek kiekybinio, tiek kokybinio), bet devyni skirtingi mėnesio skautai kurių kiekvienas savaip ir tikrai vertingai prisidėjo prie skautatinklio turiningumo jau yra nemažai. O jei dar pabandytume suskaičiuoti visus, dalyvaujančius mėnesio iššūkiuose, skaitančius, komentuojančius ir kitaip dalyvaujančius gyvenime? Pagalvojau, su kuo galėčiau palyginti dabartinį aktyvumą: su ramia vasaros popiete stovykloje, kai tikrai yra ką veikti, bet iki šurmulio dar toli.

Taip taip, tokiomis saulėtomis popietėmis labiausiai ima niežtėti nagus ką nors nuveikti, sukelti kokį chaosą ar kitaip sudrumsti ramybę. Man šiandienos skautatinklyje labiausiai trūksta diskusijų. Juk komentarai yra ne tik tam, kad pasakyti „patiko“. Kartais imu galvoti, kad po straipsniais reikėtų pradėti uždavinėti po tris klausimus, skirtus diskusijai pakurstyti. Ir šiaip, negi šiandieninėje Lietuvos skautijoje neauga nauji provokatoriai? Kur kas nors, kas netingėtų pasiginčyti, paklausinėti, pakurstyti aistras? Pavyzdžiui, kiekvienas Pavelo straipsnis prašyte prašosi diskusijos.

Kritinis mąstymas jaunam žmogui, o ypač skautui yra labai svarbus. Kaip ir gebėjimas užduoti klausimus. Skautatinklis yra gera erdvė tokiems dalykams. Pavyzdžiui, nejaugi 10 skautų priesakų visiems yra visiškai aiškūs? Man ne, vis dar bandau kai kuriuose atrasti pusiausvyrą ir išsiaiškinti ką iš tikrųjų jie man reiškia. O BP mintys vadovui (šį pavasarį buvo serija straipsnių)? Ten skaitai ir nuolat galvoji, ar tikrai parašyti dalykai tinka šiems laikams. O jei tinka, tai kaip juos reikėtų interpetuoti. Galiausiai, tikiu, kad rašantys skautatinkliui tą daro be kitų priežasčių ir todėl, kad straipsnio tema jiems rūpi ir norisi apie tai pasišnekėti. Čia kaip prie laužo – būtų keista, jei pasakytum kokią mintį, o visi tik lepteltų „patinka“ ir toliau savais reikalais užsiiminėtų.

Todėl kviečiu kitą kartą perskaičius straipsnį skautatinklyje skirti minutę pagalvojimui: „O kokia mano nuomonė apie tai?“ ir pasidalinimui ja komentaruose. Gal perskaitei kokį dalyką, apie kurį anksčiau nebuvai pagalvojęs? O gal ką nors pasiskolinsi kaip temą sueigai? Gal kaip tik vakar apie lygiai tą patį šnekėjaisi su broliais ir sesėmis? Gal su kažkuo nesutinki, ar norėtum pasitikslinti? Pabandyk. Tebūna tai komentuotojo specialybės pradžia J

Palaidos įdomybės:

- Vis pagailėdavau 10 minučių šiai istorijai. Ir veltui, nes ji labai puiki! Kai kitą kartą norėsis paburbėti, kad va, turi puikią idėją, bet trūksta kokių nors pinigų ar pan. prisimink šį berniūkštį. 

- Išmaniųjų telefonų turėtojai už du svarus gali išbandyti Anglijos skautų sukurtą žaidimą. Ten pat galima paskaityti apie naują knygą, kuri atrodo labai įdomiai. Turbūt sunku būtų rasti neturintį pažįstamų Anglijoje, tad pamąstykit - gal verta užsiprašyti lauktuvių?

-  Šitam konkursui kiekvienas turėtumėt turėt medžiagos sudalyvavimui. Fotografijų konkursas "Europos kaimas".

Iki negalėjimo saldus amerikoniškumas, bet idėja nuo to neprastesnė.

UPDATE: Žiauriai geras forumiukas, būtinai apsilankyk ir gerai pagalvok - ar tikrai nori pradėt vasarą be šikniuko?!

O ką tu galvoji apie šiuos mokslo metus? Kaip skautatinkliui pasisekė rudenį įvykę pokyčiai? Kas tave labiausiai džiugina? O gal kaip tik, ko nors labai pasigendi iš senojo skautatinklio? Papasakok!

Geros savaitės,

Jorė