Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-05-02

Įspūdžiai iš Agoros 2012

Deimantė ir Marius rašo apie tai kaip jiems sekėsi roverių renginyje - Agoroje

Pradėkime iš pradžių.

Kas yra Agora?


Agora yra kasmetinis roverių organizuojamas renginys kitiems rokeriams iš visos Europos, kuriame diskutuojama apie šiai amžiaus grupei svarbias temas bei stengiamasi geriau vieni kitus pažinti ir pasimokyti.

Ši Agora buvo  išskirtinė tuo, kad :

 

1 Tai buvo pirmoji inter regioninė, taigi dalyvių čia buvo ne tik iš Europos, bet ir iš Azijos bei Šiaurės Amerikos žemynų.

2. Šiais metais į Kanderštego miestelį esantį Šveicarijoje susirinko daugiau kaip 50 skautų.

 

 

Tema?

 

Šios agoros tema skambėjo taip :"Youth Participation: Today not Tomorrow!" Šiuo šūkiu buvo paremta visos savaitės programa, kurios metu bandėme apžvelgti įvairias su jaunimu susijusias problemas nuo pilietiškumo ar gamtosaugos iki tolerancijos. 

 

Nors kalbama buvo iš esmės apie jaunimą, daugelis veiklų (kaip ir galima tikėtis) buvo perteikta per skautišką prizmę - tai ką veikia ar neveikia roveriai, ir kaip jie gali prisidėti prie įvairių organizacijos problemų sprendimo.

 

 

 

 


Mūsų įspūdžiai:

 

Deimantė: Na štai. Visa tai ką Agoros dalyviai su blizgančiomis akimis yra kada pasakoje apie Kanderštegą ir Šveicarijos skautnamį, teko pamatyti ir patiems. Jau artėjant prie KISC, kur Alpių apsuptyje stūkso išprotėjusios atmosferos skautų centras, su Marium dairėmės į kalnus. Ko norėsi, mes gi lygumų žmonės. O štai brolis iš Izraelio džiūgavo kaip vaikas pirmą kartą išvydęs sniegą. Mes nevieninteliai nustebinti.

  Atvykome trečiadienį, kai kiti dalyviai jau buvo įsivažiavę į darbus, tačiau labai greitai į internacionalinę bendruomenę įsiliejome ir mudu, sesė Deimantė K. ir brolis Marius A. atstovaujantis Lietuvą.

  Šiais metais Agoros dalyviai turėjo paruošti trumpą filmuką pristatantį vyr. skautų veiklą savo krašte. Su brolių ir sesių pagalba paruošėm savo šedevrą, kuris susilaukė ir ovacijų, ir aplodismentų, ir pagyrų, ir susidomėjimo, ir....

 Dalijamės:

 

 


 

 

Jau iškart komentuojant filmuką ir Lietuvos vyresniųjų skautų sistemą, Agoriečiai sukluso. Mes turbūt vieninteliai taip stipriai išsiskyrėm savo vyčių ir vyr. sesių programa, tradicijomis ir ,,lygiu‘‘. Kitų skautų susižavėjimas mūsų vyr. skautavimu taip paglostė širdį, kad net jokių reformų nebesinori...

 

Ir ne vien programa sudomino, bet ir mūsų patiekalai, kuriais vaišinome svečius per internacionalinį vakarą. Gaminome tinginį, taip pat patiekėme juodos duonos ir sūrio su medumi. Kiekvienas drįsęs paragauti grįždavo prie mūsų vaišių stalo dar ir dar pasmaguriauti.

 

 

 

 

Marius: Ketvirtadienį turėjome žygį, kuris buvo turbūt viena įspūdingiausių šio renginio įvykių, nes na, nuotraukose to nesimato, bet kalnų grožis ten yra kažkas, atvažiuojant traukiniu net langą apseilėjau besižvalgydamas. Žygis buvo iki ežero, kuris vis dar užtrauktas ledu, o aplink pilna sniego. Tiesa, tai nesutrukdė Suomei tų ledų prasidaužyti ir išsimaudyti. ;]

 

Tą dieną grįžę Į KISC‘ą dar kalbėjome apie gamtosaugą, atlikinėjome su tuo susijusias užduotėles ir turėdami omenyje, kad Žemės valanda gali būti daug daugiau nei vieną kartą per metus, turėjome beveik romantišką vakarienę žvakių šviesoje (bučinių nebuvo).

 

 

 

 

D: Likusias dienas nemažai ruošėmės ir susipažinome apie projektų veiklą. Visa ši įžanga buvo svarbi tam, kad kiekvienas mūsų, būnant Agoroje sugalvotume ir suorganizuotume kokį projektą, kurį grįžę namo įgyvendintume su savo nariais ir tinkama žmonių komanda. Ne vienas Agorietis jautėsi įkvėptas noro kuo greičiau grįžus veikti ir nebijoti prisiimti atsakomybės. Manau organizatoriai to ir siekė- įkvėpti mumyse drąsos.

 

M: Antrąją šeštadienio dienos dalį vyko „roverių galimybių pristatymai“ – dalyviai ir organizatoriai rodė ir pasakojo, kokie projektai vyksta jų valstybėse ar net  viso WOSM mastu. O mes, mes tai padarėme ką galėjome, pakvietėme visus į 2013m. Tautinę stovyklą. Kadangi Lietuva daug kam ten pasirodė tokia šiek tiek `laukinė`, o vyr. skautai – kažkas keisto, tai visai galima tikėtis bent kelėtos agoriečių apsilankymo.

 

  

 

M: Po visų pristatymų beveik valgėme vakarienę kartu su savanoriais – pinkiais.. Kodėl beveik valgėme? Nes tai buvo fondiu (ankstesni dalyviai turbūt puikiai supranta apie ką kalba eina)! Taigi valgymas nebuvo labai sklandus, nes kartu vyko žaidimas, kur jau ir pakštelėjimų į skruostus buvo. Tai kaip ir buvo galima tikėtis, viskas baigėsi visišku išsitaškymu -  stalais ir drabužiais, išterliotais sūriu.

D: Fondiu - patiekalas kilęs iš Šveicarijos, valgomas keliese iš vieno indo, kuriame yra šildomas padažas (dažniausiai sūrių mišinys) ir mirkomi maisto gabalėlius (dažniausiai duonos). Jeigu gabaliukas įkrenta į puodą, žmogus sėdintis kairėje pasako ką turi pabučiuoti. :)* Dar niekada neteko šitaip vakarieniauti stipriai laikant šakutę ir saugant kiekvieną kąsnį :D

M: Vakare vyko vienintelis oficialus vakaro laužas, kuriame galėjo pasireikšti visi norintys. Pinkiai taip pat buvo paruošę staigmeną - trumpą ir super kietą programėlę prie laužo. Žaidėme kokį milijoną žaidimų, nuo senų ir gerai žinomų kaip ,,Fiesta de la fruta‘‘ iki visiškai naujų ir negirdėtų. tad jeigu susitikus neparodysim jums naujo žaidimo, tai drąsiai galėsit mums į užpakalius įspirti. ;]

 

D: Po labai gražaus atsisveikinimo su visais dalyviais turėjom dar viena papildomą dieną (ką ten dieną, visas dvi) Šveicarijoj. Pasičiupę žemėlapį išmovėm pietauti į kalnus. Nieko nepridursi, tie kalnai pribloškia. Štai ir mūsų kuklūs pietūs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kupini įspūdžių, naujų patirčių, ir sutiktų galybę naujų žmonių esame labai dėkingi turėję tokią galimybę sudalyvauti šiame renginyje. Labai ačiū kiekvienam prisidėjusiam prie to, kad ši kelionė buvo tokia nuostabi. Dėkojam Lietuvos skautijai, ,,D.T.A.‘‘ projektui ir visam pasauliui.

 BENDRA FOTO:


 

Kitų narių įspūdžiai anglų kalba:

http://www.scout.org/around_the_world/eurasia/information_events/news/agora_2012_youth_participation_today_not_tomorrow

 

 

  Kelionė į renginį finansuota projekto „Dievui. Tėvynei. Artimui“ lėšomis. Projektas remiamas Europos socialinio fondo agentūros pagal žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą.