Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-03-06

Vizitas lenkų-vengrų skautiškų organizacijų konferencijoje

Tomo, Jorės ir Betos vizitas Vilniuje vykusioje lenkų-vengrų skautų konferencijoje.

 

Dar vasario mėnesį Lietuvos skautija buvo pakviesta į lenkų-vengrų skautų organizacijų konferenciją Vilniuje. Kiek nustebę sužinojome, kad tokio pobūdžio konferencija vyks jau ketvirtąjį kartą ir šįkart ją Vilniuje priėmė Lietuvos lenkų harcerų sąjunga.

Taigi kovo 3-iosios rytą, pačios Kaziuko mugės įkarščio metu, brolis Tomas Rakovas, sesės Jorė Astrauskaitė ir Beatričė Leiputė apsilankė lenkų kultūros namuose vykstančioje konferencijoje. Pats renginys prasidėjo jau penktadienį ir truko visą savaitgalį, tad buvome labai svetingai priimti visų dalyvių. Svarbu paminėti, kad konferencijoje dalyvavo 7 skirtingų skautiškų lenkų ir vengrų organizacijų atstovai iš skirtingų užsienio šalių - Ukrainos, Baltarusijos, Vengrijos, Slovakijos, Lenkijos ir kitų. Bendras konferencijos tikslas buvo suprasti ir išsiaiškinti, kaip galima stiprinti šių asociacijų padėtis, tarpusavio ryšius, išlaikyti etninį ir kultūrinį savitumą ir kaip galima būtų tapti pripažintomis Pasaulio skautų judėjimo organizacijos (WOSM) narėmis. Į konferenciją atvyko ir joje dalyvavo WOSM Europos regiono komiteto pirmininkas Craig Turpie iš Škotijos, kuris dalyviams pristatė situaciją ir oficialią WOSM poziciją, įvairias šių organizacijų galimybes tapti pilnateisėmis PSJO narėmis, atsakė į daugybę iškilusių klausimų.

 

Kadangi konferencijoje lankėmės tik pirmoje dienos pusėje - iškart susidarėme puikų įspūdį apie šių organizacijų tvirtumą, savitumą, propaguojamas stiprias tautines, kultūrines ir skautiškąsias vertybes. Renginyje dalyvavo ir trys WOSM narės - Lietuvos skautija, Lenkijos skautų ir skaučių organizacija (ZHP) bei Vengrijos skautų asociacija.

 

 

Sekmadienį darkart susitikome su regiono pirmininku Craig - aprodėme jam šurmuliuojančią Kaziuko mugę, kelis Vilniaus bokštus ir skersgatvius. Taip pat turėjome puikią galimybę daugiau papasakoti apie vykdomą DTA projektą, pristatyti dabartines Lietuvos skautijos aktualijas. Pakvietėme Craigą atvykti į Jubiliejinę stovyklą, kurią organizuoja skirtingų lietuviškų skautiškų organizacijų atstovai. Kartu pamąstėme apie ateities perspektyvas, kiek pasvajojome ir laimingai išlydėjome kelionei namo.

 

Esame labai dėkingi už šiltą priėmimą konferencijos metu ir bendravimą tiek su Lietuvos lenkų harcerų sąjunga, tiek su kitomis dalyvavusiomis asociacijomis.

sesė Beatričė