Kas Naujo?

Skautų naujienos

2011-11-24

Nieko nelauk iš kitų, bet visada duok pats ką gali

Noriu papasakoti apie vieną mažą darbelį...

Papasakosiu apie vieną mažą įvykį, vieną žingsnį link stovyklos „Gėrio pėdomis...“, kuri vyks dar tik po daugiau nei pusantrų metų. Daugeliui turbūt atrodo, kad ši stovykla dar toli toli. Ir aš kartais pagalvoju, kad dar tiek galima padaryti ir visai neskubėti, nes juk laiko tai daug. Laikas – tai toks įdomus dalykas, kuris vis bėga ir bėga, kartais neaišku kur ir kaip, bet aišku tik tiek, kad bėga nepastebimai ir negrįžtamai. Ir tik nuo mūsų priklauso, kaip tą labai greitai lekiantį dalyką išnaudosime.

Jubiliejinės stovyklos „Gėrio pėdomis...“ darbai po truputį vis įsibėgėja, skautai vis dažniau klausinėja, domisi kainomis, vieta, dalyvių skaičiumi... Internete pasirodo pirmosios viešųjų ryšių skyriaus žinutės, raginančios ruoštis, krautis kuprinę ar įsigyti „kiaulę taupyklę“. O tu ar jau turi tokią taupyklę, o gal taupai ir ruošiesi kitaip?

Dar rudeniškai šiltą spalio sekmadienį Žemaitijos skautų organizacijos Ventos šv. Pranciškaus draugovės skautai dalyvavo savo miestelio rudenėlio, dar kitaip „kermošiaus“ šventėje. Vieni šoko ar dainavo koncerto metu, o kiti sumanė miestelio žmonėms pristatyti skautų organizaciją, kuriai priklauso ir pradėti rinkti pinigus tautinei stovyklai, kad kuo daugiau brolių ir sesių galėtų dalyvauti joje. Ant mažo stalo buvo galima išvysti ir pačių skautų keptos skautiškos duonelės, sausainių, pyragų ar rankų darbo papuošalų. Buvo galima įsigyti ir skautiškos giros ar obuolių sulčių, medaus... Galėjai ir organizacijos lankstinuką pavartyti, pabendrauti ir susipažinti su skautais bei jų veikla.

Už surinktas lėšas į stovyklą neišvažiuos net 2 skautai, bet pradžia yra! O kad visa tai įvyktų reikėjo nedaug – tik noro, pastangų ir kitų palaikymo. Ir aš tikiu, kad taip gali kiekvienas! Visada paprasčiau ir lengviau bus pasakyti „ačiū, ne“, bet skautas, nesvarbu, kas jis toks – vadovas, patyręs ar vilkiukas, turėtų rinktis kitokį kelią. Ieškoti, bandyti, eiti, stengtis, kovoti. Nesustoti. Ir ne dėl savęs, bet ir dėl kitų.            

Kas ieško, tas randa, o kas beldžia, tam atidaroma – turbūt dažnai girdi šį sakinį. Turbūt dar dažniau pagalvoji, kad Tavo vienete kažkas yra blogai, kad nėra vadovų, kad trūksta pinigų, kad mažai vaikų galės išvažiuoti į Jubiliejinę stovyklą, ar ne? Puiku! Tuomet stenkis visa tai keisti! Pažadu, per vieną dieną nepavyks, bet tam turi dar beveik du metus. Ir dar daug neatrastų būdų. Bei daug kūrybingų brolių ir sesių šalia.

„Atkreipk akis į mažus dalykus, nes jie – didelių dalykų pradžia.“