Kas Naujo?

Skautų naujienos

2024-09-12

Vadovų sąskrydis „VadovAUK'24“

Rugpjūčio 10-11 dienomis vyko Lietuvos skautijos vadovų sąskrydis, kurio metu vadovai ne tik smagiai leido laiką, bet ir dalyvavo įvairiose diskusijose rimtomis temomis.

Sąskrydžio metu Lietuvos skautijos vadovai susipažino žaisdami žaidimus: bingo, “Skydai ir drakonai”, įvairūs kiti susipažinimo žaidimai, dalyvavo velto muilo edukacijoje ir linksminosi disko šokiuose. Vadovai ne tik turėjo smagų laiką, tačiau dalyvavo ir labai įdomiose bei svarbiose diskusijose, edukacijose ir užsiėmimuose.

Jaunimo programos koordinatorius br. Dominykas Židonis supažindino vadovus su klimato freska. Klimato freskos metu vadovai aiškinosi ir dėliojo pasaulio mokslininkų bendru sutarimu patvirtintais faktais pagrįstas freskos detales į vieną. Freskos dėliojmo metu su dalyviai aiškinosi, kodėl klimato kaitos sparta didėja, diskutavo, kiek žalos gali padaryti vienas žmogus, ir kokį vaidmenį turime prisiimti kiekvienas. 

Įsibėgėjus dienai vadovai dalyvavo pilietiškumo užsiėmimuose.

Viena iš užsiėmimo dalių buvo LS tarybos narių br. Vytauto Beniušio, s. Urtės Petrulytės ir s. Aurelijos Mažeikaitės pravesta diskusija-simuliacija: „Skautų vaidmuo dienos X atveju Lietuvoje“. Vienas geriausių metodų skautuose yra mokymasis veikiant, todėl išbandyti ir pastebėti savo reakciją į nenuspėjamas aplinkybes yra labai naudinga. Vadovai šios programos metu mąstė, kaip elgtųsi, jei karas užkluptų mieste vedant sueigą, giliai miške ankstų šeštadienio rytą ar kokie yra galimi veiksmai okupacijos sąlygomis. Atsidūrė šoko ištikto komendanto kailyje, pažvelgė skauto (vilkiuko) akimis, apsvarstė, kaip elgtųsi, jei būtų vadovas (-ė), bet už evakuaciją atsakingas asmuo negalėtų atlikti savo pareigų.

Kiti vadovai turėjo diskusiją pas br. Valdo Rakučio „Dievui, Tėvynei, Artimui. Ar viskas taip paprasta?“. Diskusijos dalyviai aptarė, kaip pilietiškumas siejasi su mūsų šūkiu ir dalinosi savo patirtimi. Skautai diskusijoje išsigrynino 10 savybių, kurias ugdo skautai, aptarė kokios veiklos tai išugdo ir pristatė jas kitiems.

Brolis Andrius Sigitas Stančikas pravedė diskusiją tema: „Pilietinis pasipriešinimas – ginti ar saugoti?“. Vadovai šio užsiėmimo metu kalbėjo apie tai kaip Lietuvos skautija netiesiogiai prisideda prie visuotinės gynybos. Taip pat vadovai po diskusijos darė užduotį grupėse, kurios metu turėjo pamąstyti, kokiomis dar formomis Lietuvos skautija gali prisidėti prie netiesioginės gynybos. Džiaugiamės šiomis diskusijomis, nes jos įkvėpia mūsų organizaciją augti ir tobulėti.

Vakarą vainikavo brolių ir sesių duoti įžodžiai bei laipsnių gavimas ir Joseph June koncertas. Ryte atsikėlę ir pasimankštinę, broliai ir sesės dalyvavo br. Vainiaus Sarapo žaidime-diskusijoje apie lytiškumą. Visi vadovai namo išvyko su šypsenomis. 

Dėkojame visiems dalyvavusiems ir iki susitikimo kituose renginiuose! 💚

Renginys dalinai finansuojamas LR Krašto apsaugos ministerijos.