Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-03-13

Kovo 11-oji kitu kampu

Kaip netradiciškai Vilniaus krašto skautai paminėjo valstybės šventę.

Dvidešimt antrųjų Lietuvos nepriklausomybės metų minėjimas Vilniuje buvo sutiktas kaip visad šventiškai. Miestas mirgėjo trispalvės spalvom, Katedros aikštėj nuo pat ryto skambėjo muzika, o senamiesčio gatvėse vyko įvairiausio pobūdžio eitynės. Tačiau viena organizacija šių metų kovo vienuoliktąją nusprendė sutikti kitaip. Vilniaus krašto skautai neplėvesavo plastmasinėmis vėliavėlėmis ir nežygiavo Gedimino prostpektu. Šiais metais jie į kovo vienuoliktąją pažiūrėjo kitu kampu.


Vidurdienį tradiciškai pabuvoję rikiuotėje Nepriklausomybės aikštėje, skautai susirinko Katedros aikštėj pradėti savo programą. Prie varpinės susirinko apie penkiasdešimt, nuo pačių mažiausių iki jau suaugusių, skautų ir jų draugų. Šių metų skautų programos tikslas – įsigilinti į šalies nepriklausomybės istoriją ir prisiminti, o kai kuriems ir pažinti Vilniuje esančias svarbiausias ją bylojančias vietas. Skautai pasiskirstė į tris grupes, išsidalino skirtingus maršrutus ir pasileido į kelionę po Vilnių. Jie aplankę tokias Lietuvai svarbias vietas kaip: Gedimino pilies bokštas, genocido aukų muziejus, prezidentūra, Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio būstinė, Lietuvos mokslų akademija, Vilniaus koncertų ir sporto rūmai ir tiek pat kitų. Prie kiekvieno iš šių punktų jiems vyresnieji skautai papasakojo apie aplankytos vietos svarbą, po to duodavo užuominą apie kitą vietą, kurią jie turi aplankyti. Taigi vyko savotiškas orientacinis žaidimas, tik skautų tikslas buvo ne greičiau apeiti punktus, o juos surasti ir daugiau apie juos išmokti. Ši programos dalis vyko apie tris valandas ir baigėsi mokytojų namuose, kur susirinko žinių bagažą padidinę dalyviai. Jau neporą kilometrų nukėliavę, jie galėjo atsipūsti, išgerti arbatos bei užkasti. Pailsėję skautai dalyvavo viktorinoje, kurioje buvo užduodami klausimai iš dieninės programos dalies, ir laimėtojai (kurie buvo visi dalyviai) buvo apdovanoti net keturiais tortais. Programą vainikavo lietuviško neofolko grupės ,,SEN Svaja“ koncertas, po kurio, pasisėmę žinių ir geros nuotaikos skautai išsiskirstė.
Taigi skautai susigalvojo idomų būdą paminėti vieną iš svarbiausių Lietuvos Respublikos švenčių. Galbūt kitamet prie jų prisijungs dar daugiau bendraminčių, arba bus organizuojama daugiau panašaus pobūdžio veiklos. Bet kuriuo atvėju, išties verta atkreipti dėmesį i tai, kaip skautai švenčia valstybines šventes.