Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-03-06

Atstovavimas skautiškai arba Eurazija Budapešte

Ispūdžiai iš WOSM organizuotų mokymų atstovavimo tema

Taip jau nutiko, kad šiltą vasario 20-osios rytą nusileidau saulėtame Budapešte, kur manęs laukė WOSM mokymai -  Shape the Change: Advocacy for Youth Rights. Buvo kiek neramu, nes niekada nebuvau dalyvavęs skautiškame renginyje užsienyje, bet vėliau paaiškėjo kad visi mano nuogastavimai buvo perniek.  

Taigi, į šiuos mokymus suvažiavo 24 dalyviai iš skirtingų valstybių bei regionų: Balkanų, Centrinės ir Rytų Europos, Kaukazo bei Centrinės Azijos. Apsigyvenome Europos jaunimo centre, kuriame ir vyko mokymai. Per 5 intensyvios veiklos dienas mes aiškinomės kas yra atstovavimas, kokių priemonių reikia imtis jam įgyvendinti, kokie iššūkiai ir rezultatai gali laukti.

Trumpai drūtai, atstovavimas (angliškai advocacy) yra tikslingas procesas, pagrįstas faktais ir argumentais, siekiant tiesiogiai ar netiesiogiai paveikti žmones priimančius sprendimus ir/ar kitas tikslines grupes, mūsų atveju,  norint užtikrint sėkmingą skautiškos organizacijos veiklą bei palankias sąlygas jaunimui šalyje. Veiklos barai yra labai platūs – nuo patalpų užsitikrinimo skautų draugovės sueigoms mažame Lietuvos miestelyje iki jaunimui palankios teisinės bazės įtvirtinimo. Daug analizavome, diskutavome ir visaip kaip bandėme kuo geriau perprasi šią sudėtingą veiklos sferą, kuri nori nenori mūsų organizacijoje yra labai reikalinga. O diskutuoti ir bendrauti buvo labai įdomu, nes susirinko broliai ir sesės iš labai įvairių skautiškų organizacijų.

Pasibaigus rimtąjai dienos daliai, vakare, atsirasdavo galimybė praplėsti akiratį ir supratimą apie tai, kaip skautaujama kituose kraštuose. Šventėme BP gimtadienį, vyko tarptautinis vakaras, kurio metu buvo galima pasidžiaugti kiekvienos valstybės pristatymu ir pasimėgauti pačiais įvairiausiais nacionaliniais gaminiais – nuo albaniškų saldumynų iki kazachiško kumyso (kumelės pieno).

Visų mokymų metu neapleido jausmas, kas nors dalyviai buvo iš skirtingų šalių, jie visi tau yra artimi ir suprantami. Štai tuo labiausiai, jei leisite taip išsireikšti, ,,veža” skautavimas. Tu gali nepažinoti žmogaus, gali nesuprasti tolimos kultūros ar papročių, bet ta vienijanti gija – skautiškumas padės lengvai užmegzti tarpusavio ryšį ir suvokti, kad tu turi dar daugiau nei 30 milijonų brolių sesių visame pasaulyje. Taip kad, nepraleiskime šanso plėsti akiračius bei atrasti plačias skautavimo galimybes visomis prasmėmis!


Skautaukime ir atstovaukime!
br. Karolis Žemaitis