Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-01-30

Skautatinklio naujienos, sausio 30 diena

Ar lieptum Maugliui eiti į mokyklą?

Savaitę baigėme su broliu Pavelu trumpai pasidalindami mintimis apie romantikų „segmentą“ skautijoje. Ar tai istorinis paveldas, kurį reikėtų pasidėti į muziejų ir išleisti į žmones tik kartą per penkmetį (artėjant tautekams), ar mūsų organizacija ir judėjimas galėtų juos šiek tiek efektyviau panaudoti? Ar mums reikia romantikos?

Vyr. skautų reforma yra apie judėjimą nuo tradicijomis persisunkusio romantizmo į pragmatiškumu ir normų atitikimu paremtą jaunimo programą. Kaip popierinė skautė, turinti pareigą organizacijos interesus iškelti į pirmą vietą, suprantu ir sutinku su „proto“ argumentais. Kaip užaugusi tarp Kernavės piliakalnių, kur saulėtekiai, vakarai prie laužų ir legendos buvo svarbiau už priesakų mokėjimą mintinai ir formalias taisykles – jaučiuos kaip Mauglis iš kurio kažkas nori atimti Džiunglių įstatymus. Vienas brolis vakar būtent taip man sakė: „Jore, neleisk atimti iš mūsų tradicijų“.

Didžioji dauguma LS problemų ir strateginių krypčių yra tiesiogiai susiję su romantizmo – pragmatiškumo ašimi. Mokėti nario mokestį, logiškai mąstant neapsimoka, nes materialios naudos nelabai gauni. Žiūrint vertybiškai, nekyla nė mintis apie tai, kad būtų įmanoma neremti savo judėjimo finansiškai. Iš išskaičiavimo, suvažiavimas yra nuobodus laiko švaistymas, vertybiškai – proga susitikti su broliais ir sesėmis bei visiems kartu kurti rytojaus skautiją. Tai, kad mūsų prioritetų viršūnėje ilgus metus kabo vertybės irgi sako tai, kad nuolat jas pametame susikoncentruodami į piniginius ar kitokius „protingus ir reikalingus“ pašalinius darbus.

Pakalbėkim apie tauteką. Kaip labai kvailu reikia būti, kad nemokamai dirbtum kelis metus iki renginio, o paskui dar ne savaitę, o realiai visas dvi mestum miegą, maistą ir nuoširdžiai artum vardan kažko? Tiesa, dar susimokėtum už tai 150 Lt ir pasiimtum darbe atostogų. Kad ir kaip suprastume nelogiškumą, būtent tauteko laukiame labiau nei kokio kito skautiško renginio, labai iš anksto pradedame šnekėtis, kurioje pastovyklėje norėsime būti ir net su mažais virpuliukais (it vaikai, laukiantys Kalėdų ryto) skaičiuojame laiką, likusį iki didžiojo skautiško nuotykio. 

Paskutinis pavyzdys – šio savaitgalio Žiemužis. Kai paryčiais į skylėtą tvartą, kuriame bandėme miegoti, atėjo, vilnietiškai kalbant, „dubakas“, visų pirma keikiau save, kodėl likau nakvoti, visų antra, bandžiau suprasti, kodėl kodėl, o kodėl mes, suaugę žmonės, savaitgalį leidžiame tvarte kūrendami laužą, dainuodami dainas, ir miegodami sveiku protu nesuvokiamoje minusinėje temperatūroje?

Vėliau, jau šiltuose namuose prisiminiau: 1) man velniškai gera su tais žmonėmis, net ir prie minus 20; 2) be jų man net Jamaikoj nebūtų taip gera 3) Žiemužis, nors yra visiškai protu nepagrindžiama tradicija, yra viena iš didžiausių Vilniaus krašto brangenybių.

Įleiskit į Kiplingo „Džiungles“ bet kokį suaugusįjį ir jis tuoj pat Maugliui lieptų eiti į mokyklą. Išleiskit mano mamą į Žiemužį ir ji atims pusę džiaugsmo klausinėdama, kur kepurė. Šiandien man atrodo, kad skautijoje būtent tai ir darome: renkamės, ar būti suaugusiais darant tai, kas „teisinga“ ir "protinga", ar būti Maugliais, kurie prašo: „Dieve, leisk pažaist“.

 

Ir man labai reikėjo parašyti šitą įžangą, kad pati suprasčiau, ką galvoju.

Prie reikalų

Baigiasi sausis, su juo ir iššūkis apie garbę. Šiauliečiai, žinau, kad turit straipsnelį šia tema - paskubėkit pasidalint juo!

Jau turim išrinkę naują mėnesio skautą, bet jį sužinosite vasario 1 dieną.

Vasario mėnesio iššūkio tema: tėvynė ir pilietiškumas. 

Metų pradžia gausi mums svarbių datų: sausio 13, vasario 16, kovo 11. Kaip su savo skiltimi, draugove minite jas? Dalyvavimui iššūkyje galima rašyti pamąstymų straipsnius, surengti teminę sueigą arba kartu su vienetu įgyvendinti kokį projektą. Tai gali būti dainų apie Lietuvą koncertas miesto aikštėje (tik tokiu oru saugokite balsus!:), orientacinis Lietuvos istorijos tema, flashmobas "aš tikrai myliu Lietuvą", filmukas "pasilik Lietuvoje", laiškas Seimo nariams ir dar bet kas, ką tik sugalvosite. 

Dar

* Būtinai paskaitykite brolio Liudo straipsnį ir diskusijas po juo.

* Brolis Pavelas sudarė puikų testą skirtą vieneto skautiškumo įvertinimui. Kiek procentų pavyks surinkti savo skilčiai? Koks bebūtų rezultatas, linkiu panaudoti jį savimotyvacijai ir išsirinkus kelias kryptis, iki vasaros patobulinti savo skiltį bent 10% procentų :)

* Kolekcija vadovams pildosi naujomis špargalkėmis. Sesės Barbora ir Urtė dalinasi patarimais, kaip valdyti tunto suaugėlius. 

Taip pat svarbi naujiena - skautatinklio komandą papildė Gediminas, kuris be kitų savo darbų dar ir džiugins mus kokybiškesniais nei mums su Laima gaudavosi filmukais. Jei dar nematėte jo debiuto - dalinuos.

 

Žaismingos savaitės!

Jorė & skautatinklio komanda