Kas Naujo?

Skautų naujienos

2009-11-08

„Skautų akademija 2009" Čekijoje

Pradėsime nuo LT ženklo. Istorija nutyli, kodėl mes įvažiavome į Lenkiją be jo, bet skautas yra viskam pasiruošęs, o jei nepasiruošęs, tai jis moka improvizuoti. Nežinom, kiek reikėtų leistis į smulkmenas, bet [i]objezdai[/i], ieškotas ir nerastas „McDonaldas", mechaninė moteris Anastasija yra tikrai svarbios detalės!

Kralupy miestelį ir jame esantį viešbutį pasiekėme anksti ryte – organizatoriai dar miegojo (nors oficialioji versija buvo, kad jie jau duše). Nespėjome nusižiovauti, kaip išvydome gerai žinomą Gražinos veidą. Truputį tą, aną ir tada jau nėrėme į mokslus. Tryško upeliai, upės ir šaltiniai žinių ir minčių lietūs, ir diskusijų dušai...

Mokslų šaknys buvo visiškai nekarčios. Sesijos, kurių kiekvieną sudarydavo trys valandos smegenų peno (su trumpa pertraukėle), prabėgdavo akies mirksniu. Lektoriai iš pasaulinio WOSM biuro ir Europos regiono labai „čiko riko mums patiko!". Vieni patiko kaip profesionalai, antri kaip asmenybės, treti – išvis. Mes irgi kai kuriems patikom.

Ne tik patys mokėmės, bet ir kitiems smegenis plovėme (čia paslaptis). Juk svarbu papasakoti, kad ir mes, Lietuvoje, darome daug puikių dalykų bei esame ne iš kelmo spirti! Ko išmokome, ant pečių nenešiosime. Tikrai pasidalinsime šia našta su Jumis visais. Mūsų galvose jau kirba visokiausios mintys – apie jaunimo programą, finansų pritraukimą, bendrą organizacijos veiklos kokybės gerinimą, kelių mūsų nacionalinių problemėlių sprendimą ir dar daug daug visko.



Po įtemptų mokslų laukdavo intensyvios linksmybės. Naktinė ir dieninė Praha buvo tik menkas akcentėlis lyginant su PROM'u ir Helloween'u. Kad ir kaip stengėmės po kaukėmis paslėpti savo identitetą, lietuviškas šarmas žėrėjo iš toli. Ne visi suprato mūsų skruzdžių namą, tinginių pyragą ir stebuklingus grybukus. Bet gudresni greit nustojo sukti ratus aplink mūsų staliuką ir daug nesiblaškydami tiesiog apsistojo prie jo. Mes, savo ruožtu, aktyviai domėjomės kitų tautų virtuvėmis ir kitais kambariais. Pažintį aktyviai tęsėme per amerikietiškas išleistuves – prom'ą. Užtvirtinome naujas pažintis ir susitarimus, o šokiai tęsėsi ilgiau nei tvėrė didžėjų sveikata.



Išsiskirstėme neliūdnai – lyg tuoj tuoj vėl susitiktume. Visi suvažiavome apsikeisti savo žiniomis, pasidalinti patirtimi, užmegzti kontaktų ir dabar tik nuo mūsų pačių priklausys, ar viską pritaikysime realybėje ir ar kitais metais vėl susitiksime ten pat ir su tais pačiais broliais ir sesėmis iš visos Europos.

Tikimės, kad kitais metais Akademijoje dalyvaus gausesnis lietuvaičių būrys. Mes jau pradedame taupyti, nes tokia patirtis yra tiesiog neįkainojama...



Apie akademiją su smulkmenomis gali papasakoti: Tomas, Adas, Giedrė, Jorė, Aistė.