Kas Naujo?

Skautų naujienos

2009-05-29

TAPK SKAUTU!

[b]Kas mes esame?[/b] Lietuvos skautija vienija daugiau nei 2500 skautų iš visos Lietuvos. Nors esame labai skirtingi, mus visus vienija bendros vertybės ir aktyvus gyvenimo būdas. [b]Ką mes veikiame?[/b] Priklausomai nuo savo amžiaus, dalyvaujame specialiai pritaikytoje programoje, kurios metu giliname savo žinias, mokomės pažinti mus supantį pasaulį, savarankiškumo, draugystės ir daugelio kitų svarbių dalykų. Visa tai darome vadovaudamiesi sutartinėmis taisyklėmis – skautų priesakais ir įžodžiu, kurių laikytis yra prisižadėjęs kiekvienas kaklaraištį ryšintis skautas. Šių taisyklių laikytis, jei tik stengiesi, visai nesunku – jos padeda mums augti bei paprasčiau tarpusavyje bendrauti.

Kodėl verta skautauti?

Vienas iš mūsų šūkių – „Pramoga su tikslu!". Mes smagiai leidžiame laiką žaisdami, keliaudami, vakarodami prie laužų, bet tai nėra vien tuščios pramogos. Taip mes mokomės, augame ir tobulėjame.

Skautų organizacijoje kiekvienas randa bendraminčių, o stovyklose sutikti žmonės nejučia tampa geriausiais draugais. Kiekvienas skautas neabejodamas pritars: esame didelė šeima, kuriai priklausyti yra labai gera.

Skautaudamas gali išmokti įvairiausių dalykų: paprastų, kaip valgio gaminimas, sunkesnių, kaip pirmoji pagalba, astronomija, sklandymas ar buriavimas! Tam, kad kiekvienas skautas galėtų tobulinti žinias ir gebėjimus jį dominančioje srityje, organizacijoje vis stipriau ima veikti specialybių sistema. Skautai gali pasirinkti pačias įvairiausias specialybes, kaip antai: žaliosios energetikos žinovo, folkloristo, pelkių žinovo, žurnalisto. Atlikę tam tikras užduotis, gauna emblemas, rodančias skauto žinias vienoje ar kitoje srityje.

Ar galėtum įsivaizduoti stovyklą, kurioje dalyvauja 40 000 jaunų žmonių iš viso pasaulio?
Lietuvos skautija yra pripažinta Pasaulio skautų judėjimo organizacijos (WOSM) narė. Pasaulio skautų judėjimo organizacija yra tarptautinė, nepolitinė ir susideda iš pripažintų nacionalinių skautų organizacijų. Pasaulyje yra daugiau nei 28 000 000 skautų ir skaučių, jaunimo ir suaugusių, 216 šalių ir vietovių. Tai didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje. Būdami pasaulinės skautų šeimos dalimi, dalyvaujame skautiškuose renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Kas yra skautų vadovai?

Skautų vadovai yra pilnamečiai skautai, neretai ir patys visą vaikystę ar jaunystę praleidę skautaudami. Visi jie yra savanoriai, su džiaugsmu prisiimantys atsakomybę rūpintis kitų žmonių vaikais. Geriausias atlygis skautams vadovams – vaikų šypsenos ir žinojimas, kad daro gerą darbą, perduodami savo sukauptą patirtį jaunesniems.

Lietuvos skautija skiria daug dėmesio vadovų kvalifikacijos užtikrinimui – vadovai nuolat tobulinasi organizacijos rengiamuose mokymuose, jiems leidžiama speciali metodinė literatūra.

Ar gali tapti skautu?

Žinoma! Skautais gali tapti visi norintys: vaikai nuo 6 metų, jaunimas ir suaugusieji. Jei norėtum prisijungti prie mūsų, susisiek su krašto (apskrities), kurioje gyveni, vadovais.

Alytaus kraštas

Onutė Mincienė
Tel. Nr. 8 698 41219
El. p. alytaus@skautai.lt

Kauno kraštas

l.e.p. Vytenis Simokaitis
Tel. Nr. 8 612 45831
El. p. kauno@skautai.lt

Klaipėdos kraštas

Žibutė Gadeikytė
Tel. Nr. 866201455
El. p. klaipedos@skautai.lt

Marijampolės kraštas

Vilma Staugaitienė
Tel. Nr. 8 612 26841
El. p. marijampoles@skautai.lt

Panevėžio kraštas

Lina Rinkauskaitė
Tel. Nr. 8 625 62421
El. p. panevezio@skautai.lt

Šiaulių kraštas

Janina Žvirblytė Paslavičienė
Tel. Nr. 8 615 62937
El. p. siauliu@skautai.lt

Tauragės kraštas

Jolita Kuzmienė
Tel. Nr. 8 615 46187
El. p. taurages@skautai.lt

Telšių kraštas

Nijolė Ruškienė
Tel. Nr. 8 615 49749
El. p. telsiu@skautai.lt

Utenos kraštas

Asta Mikalkevičienė
Tel. Nr. 8 69803656
El. p. utenos@skautai.lt

Vilniaus kraštas

Uosis Mečkauskas
Tel. Nr. 8 610 45755
El. p. vilniaus@skautai.lt

Oro skautai

Vainius Pilkauskas
Tel. Nr. 8 652 45364
El. p. oro@skautai.lt

Jūrų skautai

Asta Kederytė
Tel. Nr. 8 604 35116
El. p. juru@skautai.lt

Naudinga informacija:

Lietuvos skautijos vienetai

2010 metų vasaros stovyklos