Kas Naujo?

Skautų naujienos

2018-05-16

10 skautiškų patarimų prieš stovyklavimo pradžią

10 patarimų

Atėjus žygių sezonui, visi nori sustiprėti ne tik vidumi, bet ir fiziškai, tad kartais rytinės mankštos stovykloje neužtenka.

Čarlotesvilio JAV patyrusių skautų draugovė susitinka kiekvieną šeštadienio rytą tam, kad galėtų sustiprinti ne tik raumenis, bet ir draugystę. Komandinės mankštos principu pagrįstą treniruočių programą parengė skautų vadovai ir vykdo ją ne tik kai lauke geras oras. Ar sninga, lyja, naktį giedrą, ar šalčiai kausto mus… Pabandykite ir jūs su savo draugovę susitikti kartą per savaitę anksti ryte tam, kad galėtumėte kartu apšilti, sveikai pakonkuruoti, vieną kitą iššūkį mesti bei kartu pasiruošti artėjantiems žygiams.

 

 

https://scoutingmagazine.org/2016/04/build-muscle-camaraderie-using-fitness-plan/

 

Norint suprasti pasaulį mokėti skaityti ir rašyti neužteks, juk kiek daug ženklų ir užslėptų žinučių mums siunčia gamta - vandens tėkmė, žolės drėgmė ar dangaus skliautas. Pagal metereologinę klasifikaciją paprastąsias debesų formas ir rūšis skirstome į 10 pagrindinių debesų tipų - plikuosius, plaukuotuosius, bokštiškuosius, storuosius, pluoštinius, dribsniškuosius, draikytuosius, plokščiuosius, lęšiškuosius ir ūkaniškuosius. Galva užvertus vaikščioti neužteks, jei norėsi išmokti juos atpažinti bei suprasti kokią reikšmę siunčia kiekvienas iš jų. Todėl siūlome pažiūrėti penkių minučių trukmės įvadą į debesų tipologiją.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=FMagDRCpJ14

 

Nuo pačių neatmenamiausių laikų visi jūreiviai žino - gerti jūros vandenį baisiau nei būti pastebėtam pirato. Tačiau ką daryti, jei taip norisi gerti, troškulys smaugia gerklę, o krantas (stovykla, jei pavyzdžiui pasiklydote paplūdymyje) toli toli… Vieni sako, jog ypatingais kraštutiniais atvejais tai daryti galima, tačiau ar tikrai? Paslaptį sužinoti palieku jums…

 

 

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2016-08-24-ar-galima-gerti-juros-vandeni/146535


 

Žygis nebus geras, jei niekam nebus plyšęs ar nutrynęs koją batas. Stovykla neįsimins, jei tente ar palapinėje neboluos skylė. Kuprinė kvepės agurkėliais ir alyvuogėmis, jei stiklainiai bus prastai uždaryti. Žinoma, juokaujame, nes esame įsitikinę, kad visos šios pasėkmės nieko nepasako apie stovyklavimo kokybę, tačiau yra paprastų priemonių, kurios gali ją užtikrinti!

Tai gerai pažįstama lipni izoliacinė juosta, tačiau pritaikyta aktyviam ir nuotykių ištroškusiam keliautojui. Tad jei kelyje ar stovykloje prireiktų lopyjimo paslaugų, tau pravers amerikietiška RediTape kišeninio dydžio izoliacinė juosta. Pastaroji užtikrins kompaktišką ir kūrybingą būdą skautiškai kasdienybei lengvinti.

 

http://www.reditape.com/


 

 

Jei mėgsti sau kelti iššūkius, kodėl gi šią vasarą nepabandžius aplankyti bent 5 iš 30 Lietuvos regioninių parkų, 1 iš 5 nacionalinių parkų ir kelių iš gausybės draustinių? Griebk brolį, sesę, draugovę ar ryžkis pats, nes Valstybės saugomų teritorijų tarnyba skelbia visas šalies saugomas teritorijas bei kviečia jose rengti žygius, varžytis pažintiniuose raliuose, išmokti stebėti stumbrus ar burtis bitininkų ir kitose šventėse.

 

 

http://www.vstt.lt/VI/index.php#r/85

 

Prakalbus apie tokias plačias galimybes kraštą pažinti, kviečiame padaryti gerąjį darbelį ir paremti gamtos saugojimu besirūpinančias tarnybas įsigyjant lankytojo bilietą. Vienkartinis lankytojo bilietas tekainuoja 1 eurą, o juo naudotis galėsite penkias dienas (net penkios intensyvios žygių dienos!!!). O smagiausia tai, jog jį įsigysite greičiau nei sustosite užsirišti bato - numeriu 1860 žinutėje įvedę lankytino parko trumpinį. (pvz. Aukštaitijos nacionalinis parkas ANP)

 

 

http://www.vstt.lt/VI/index.php#a/2630

 

Turi daiktą menantį liūdną tingaus dulkėjimo spintoje istoriją, tačiau žinai, jog jis praverstų kitam skautui - parduok, atiduok ar paskolink bendraminčių fb grupėje - Skautų turgelis. Nuo išaugtų žyginių batų ar plataus pasaulio mačiusių palapinių iki senų ženklelių ir virvelių. Čia galėsi ne tik padėti savo daiktams rasti naujus šeimininkus, bet ir pats susižvejoti nemenką laimikį. Svarbiausia, jog daiktai dar vis atliktų savo pirminę funkciją, būtų geros būklės ir reikalingi skautams.

 

 

Vasarai atėjus prisimename, jog niekas mūsų tankiuose miškuose labiau nelaukia, nei mūsų seni geri draugai - uodai. Neveltui dažniausiai lietuvių tautosakoje minimi vamzdžiai, rodos lietuvius kankinę nuo pačių gūdžiausių laikų, ypatingai vasaros pradžioje tik ir tūno, kad galėtų savo pirmąją vadą sočiai pamaitinti. Tačiau, kad ir koks skautas būtų dosnus - gardžiu kąsneliu uodų maitinti nenori bei ieško brangių ir ne visuomet gamtai draugiškų priemonių nuo jų apsisaugoti. Todėl kovai prieš šiuos uodus kviečiame panaudoti natūralų būdą, kuris ne tik praskaidrins dieną, bet ir pripildys pastovyklę raminančiu kvapu. Užteks kelių šviežių kvapiojo rozmarino (lot. Rosmarinus officinalis) šakelių ir kaitriai degančio laužo, kuris šakeles pasiglemžęs paskleis šiems dvisparniams aitrų ar net pražūtingą, o mums malonų kvapą.

 

 

Pasiilgus spontaniškų žygių ir draugų, kartais aplanko jausmas, jog visi Lietuvos kloniai ir kalvos išvaikščioti. Tačiau gera žinia ta, jog toli važiuoti nereikia. Kaimyninėje Latvijoje veikiantis žygeivių klubas Movement Spontaneous (liet. Spontaniškas keliavimas) yra atviras visiems bei turi beveik 100 organizuotų žygių, ekspedicijų ir renginių patirtį. Lūžtantys pirmieji Baltijos ledai, ilgi savaitiniai atstumai sausumoje ar naktiniai susibėgimai saulės pasitikti kanojose jiems nebaisūs - o tik pritraukia vis daugiau žmonių. Movement Spontaneous, tai daugiau nei klubas, tai lyg iššūkis sau ir gamtai. Naujas požiūris į keliavimą ir krašto pažinimą. Tad nors planuoti reikia visada, kartais geriausi dalykai nutinka netikėtai!

 

 

Daugiau gali pamatyti MS youtube paskyroje.

 

https://www.youtube.com/channel/UCYHzbhk0uTrY_dhbDweuFFA

 

Tikriausiai ne vienas mūsų yra savaitę praleidęs miške ir žino, jog kiekviena patirtis yra smagesnė, jei pavyksta savo pastovyklėje ar žygyje susikurti kuo patogesnę buitį. Įdėjų statiniams, maisto ruošybai dažniausiai semiamės iš knygų ar išmokstame vieni iš kitų, tačiau nepamirškime, jog daug informacijos slypi ir youtube! Todėl jei visą tą laiką kiūtojai urve ir dar to nežinojai - siūlome pasižiūrėti lietuvių video kanalą Bushcraft Lietuva, kuriame jau nuo 2011 metų mokoma kaip išgyventi gamtoje, išlikti žygiuose, skaniai, sočiai ir išradingai juose pavalgyti taikant Primitive cooking (liet. primityvioji maisto gamyba) metodą.

 

 

https://www.youtube.com/user/bushcraftlt/featured

 

Patarimais dalinasi vyr. sk. Urtė Alksninytė