Kas Naujo?

Skautų naujienos

2018-02-09

Australijai valio!

Pirmoji skautų Šimtmečio stovykla Melburne, Australijoje

  

 

Lietuvių delegacija. Nuotr. Ievos Brogienės

 

Ankstų gruodžio 24 dienos rytą grupė skautų iš Lietuvos susirinko pustuščiame Vilniaus oro uoste ir susiruošė į, tikriausiai, didžiausią gyvenimo nuotykį. Praėję visas reikalingas patikras įsitaisėme lėktuvo sėdynėje ir keliavome į pirmąją stotelę – Frankfurto oro uostą. Kaip įprasta pilotas pasitiko keleivius gražiu žodžiu, bet mūsų nuostabai, jis pasveikino mus, skautus, ir palinkėjo sėkmės Australijoje. Mūsų nuotaika iškart pakilo ir su dar didesniu nekantrumu laukėm, kada gi pasieksim savo kelionės tikslą. Po poros valandų ore pasiekėm Frankfurtą. Visa Lietuva dar tik ruošėsi Šv. Kūčių vakarienei, o mes jau susėdom prie savo Kūčių vakarienės, kur šventinį stalą atstojo oro uosto suolai, bet vienijo visus skautiška dvasia. Vėliau mūsų laukė išbandymas (daugeliui pirmąkart) – 12 valandų lėktuve. Frankfurtas – Singapūras buvo mūsų kita kelionės atkarpa. Bet skrydis niekam neprailgo: lėktuvų sėdynėse buvo įrengti kompiuteriai, kuriuose buvo be galo daug filmų, serialų ir žaidimų, skrydžio metu gavome paragauti įvairiausio rytietiško maisto, užkandžių ir gėrimų. Paskutinė atkarpa Singapūras – Sidnėjus, dar beveik 8 valandos ore, ir mes jau kojom liečiam Australijos žemę. Kelionė buvo išties ilga, bet kai nusileidome Sidnėjuje jautėmės pakylėti. Iš pradžių buvo sunku patikėti, kad jau atvykome!

Australijos skautai turi savo monetą. Nuotr. Justinos Paslavičiūtės

Jau kitą rytą išvažiavome apžiūrėti vieno gražiausio Australijos miesto. Pasikėlėme į 309 m aukščio Sydneys Tower Eye, apžiūrėjome garsųjį operos teatrą. Didelį įspūdį paliko gražieji miesto parkai, Kinų kvartalas, paplūdimiai. 

 

Vaizdas iš Tower Eye. Nuotr. Remigijaus Pozniakovo

 

Sidnėjaus uosto tiltas. Nuotr. Justinos Paslavičiūtės

 

Sidnėjaus operos teatras. Nuotr. Rugilės Punytės

Išaušus naujai dienai, vis dar sutrikę dėl laiko juostų pasikeitimo, apsiavėme žyginius batus ir išvažiavome į Blue Mountains, į nuostabaus grožio nacionalinį parką. Kalnai, kriokliai, gamta, papūgos... Tiesiog Wow! Ši vieta vadinama „Mėlynaisiais kalnais“ dėl to, kad parke augančių eukaliptų skleidžiami eteriniai aliejai sukelia melsvą dulksną.

 

Blue Mountains nacionalinis parkas. Nuotr. Justinos Paslavičiūtės

 

„Trys seserys“. Nuotr. Justinos Paslavičiūtės

Gruodžio 28 d. jau buvome Melburne. Oro uoste mus pasitiko stovyklos viršininkas br. Henrikas ir s. Rasa. Įsikūrėme Melburno lietuvių namuose. Melburne apžiūrėjome miestą, mūsų akiai neįprasti dangų rėžiantys pastatai, įėjus į turgų akys raibo nuo daiktų, spalvų gausos, susiorganizavome skaniausią BBQ parke. Atvažiavę į Great Ocean Road, pamatėme nuostabių vaizdų, išvydome ir garsiuosius 12 Apaštalų. Kada Lietuvoje buvo 15 val., mes Melburne sutikome Naujuosius metus. Išaušus rytui pas mus (9 val.), mūsų delegacija siuntė sveikinimą į Lietuvą.

 

12 apaštalų. Nuotr. Justinos Paslavičiūtės

Pirmoji 100-mečio stovyklos diena –  Įsikūrimo diena. Stovykla įsikūrė Clifford parko teritorijoje. Laukė daug darbų. Sesės dirbo stovyklos štabe, o broliai statė vėliavų stovą, kabino rodykles... Stovyklautojus sukvietė į rikiuočių aikštę. Į stovyklą atvyko pasveikinti vietos gyventoja, kurios žemėje yra įsikūrusi stacionari skautų stovyklavietė. Iš viešnios pasakojimo sužinojome, kad Clifford parko teritorija nuo senų laikų priklausė jos protėviams, Australijos aborigenams. Ji padovanojo mums eukalipto lapelius, kurie simbolizavo stovyklos atidarymą bei draugystės pradžią. Į atidarymo rikiuotę ėjome su dovanotais eukalipto lapeliais. Giedant Lietuvos Respublikos himną pakilo visos keturios vėliavos: Australijos, Kanados, JAV ir Lietuvos. Pirmoji lietuviškosios skautijos 100-mečio stovykla atidaryta!!!

 

Įpusėjus darbams. Nuotr. Ievos Brogienės

 

Vėliavų pakėlimas. Nuotr. Remigijaus Pozniakovo

 

Visų organizacijų ir jų vienetų vėliavos. Nuotr. Ievos Brogienės

Į vėliavų pakėlimo rikiuotę ar vėliavų nuleidimo rikiuotę žygiavome su uniformomis. Jos nevilkėjome tik tomis dienomis, kai buvo labai karšta (nuo + 30) arba reikėjo tą dieną išvykti. Stovykloje turėjome darbo uniformą, kurią lietuviams atstojo Lietuvos šimtmečio stovyklos marškinėliai ir šortai.

Vakare susirinkome prie pirmojo stovyklos laužo. Ypač įdomu buvo mums, nes supratome, kad skiriasi ir mūsų dainos, ir vakaro žaidimai. Į pagalbą atėjo naujai išleisti dainorėliai, kuriuose buvo visos australų, amerikiečių bei kanadiečių dainuojamos dainos. Laužą užbaigėme labos nakties palinkėjimu, o dieną – naktipiečiais.

 

Stovyklos laužas. Nuotr. Ievos Brogienės

Sporto diena stovykloje. Ankstų rytą pradėjome budinančia mankšta. Į rikiuotę rinkomės pagal pastovykles. Australijoje skautaujama kitaip negu pas mus: pastovyklės suskirstomos pagal amžių, broliai ir sesės gyvena atskirai. Visi stovyklos dalyviai, nuo pačių mažiausių iki pačių didžiausių, turėjo ką veikti: susipažinome ir išbandėme australišką futbolą,  įveikėme stacionarų kliūčių ruožą, žaidėme tinklinį ir patikrinome savo orientavimąsi arba kaip Australijos lietuviai sako „orrienteeringas“ veiklose. Australiškas futbolas pasirodė labai smagus žaidimas. Verta įsitraukti į mūsų stovyklų programas. Kvieskit už instruktorius J . Dieną užbaigėme skautišku laužu. Vėl skambėjo jubiliejinės dainos: „Sudainuokime Lietuvą“, „Šimtas metų – viena šeima“ ir kitos skautiškos dainos. Dar vienas „australiško skautavimo“ bruožas – skautiškuose laužuose yra daug dainuojama ir mažai žaidžiama.

Istorijos diena. Visą dieną paskyrėme savo aktoriniams sugebėjimams atskleisti, kitaip sakant, filmavome filmą. Darėme stendus, braižėme rodykles ir klijavomės ūsus. Mes, lietuviai, turėjome progą vėl susiburti visi drauge, pasijausti aktoriais bei sužinoti kruopelytę skautiškos istorijos. Smagiausia filmavimo akimirka -mėtytis vandens balionais vaidinant Mafekingo mūšį. Na, o jei paklaustumėt, kiek truko filmavimas, atsakyčiau: „Neilgai, tik 3 valandos 5 minučių trukmės filmukui“. Sunki aktoriaus duona.

 

Filmavimai prasideda. Nuotr. Ievos Brogienės

 

Prezidentas Smetona su ponia. Nuotr. Ievos Brogienės

Australijos diena. Tęsiam pažintį su Australijos gamta ir gyvūnais. Ryte išvykome į „Healsville Sanctuary”, zoologijos sodą. Jame yra dauguma Australijoje gyvenančių gyvūnų:  emu, kengūros, koalos, gyvatės, papūgos ir kiti mums egzotiniai gyvūnai. Oras mums neįprastai karštas, perkopiantis +30 temperatūrą. Pietums ragavom kengūrienos, tradicinio „meat pie“ (įsivaizduokit mėsos pyragą, skamba keistai, bet labai skanus) patiekalo. Antrąją dienos pusę bendravome su aborigenais, gaminom bumerangus, mokėmės juos taisyklingai mesti. Atrodo metėm taisyklingai, bet jie nesugrįžo... Vakare mokėmės tradicinius šokius – „Bush dance“.

Pasididžiavimo diena. Ši diena buvo ypatinga, nes visi stovyklos dalyviai įvardijo, kodėl jie didžiuojasi Lietuva, išsakė, kas jiems yra svarbu. Žiūrėjome filmukus, bandėme atpažinti pasaulyje garsius žmones, kurių kilmė yra lietuviška. O vakare linksmai ir su tortu atšventėme lietuviškosios skautijos 100-metį.

 

Stovyklautojų linkėjimai Lietuvai. Nuotr. Ievos Brogienės

Vandens diena - karščiausia diena per viešnagę Australijoje. Nereikia slėpti, kad prieš išauštant dienai su 40 laipsnių, mes visi nerimavom, kaip gi vis dėlto mums pavyks ištverti tą alinantį karštį, kurio pas mus, Lietuvoje, nė su žiburiu vasarą nerasi. O gi nebuvo taip baisu! Ryte karštis netgi džiugino, atsikėlę 8 valandą ryto, jautėme gaivius ir malonius 25 laipsnius šilumos. Visą rytą iki pietų praleidome virtuvėje, ten mums buvo rodomi filmukai apie Lietuvą ir vyko kiti užsiėmimai. Na, o po pietų vyko smagiausia dienos dalis – Žalgirio mūšis su vandens bombomis, o vilkiukai galėjo atsigaivinti čiuoždami vandens čiuožykla. Dieną užbaigėme šokiais.

 

Vandens mūšiui pastiprinta vandens dozė. Nuotr. Ievos Brogienė

 

Koncertuoja „Pamesta klumpė“. Nuotr. Ievos Brogienės

Aštunta stovyklos diena buvo šilta, nors ir šiek tiek lietinga (!!!), ir su didele doze gerų emocijų (beje, kaip ir visos kitos dienos). Stovyklai bėgant į pabaigą vorai pradėjo lįsti iš įvairių vietų, kas nebuvo labai jauku. Nedrąsino ir perspėjimai, kad didieji vorai nepavojingi. Matėme už žmogų didesnes kengūras bei echidną. Mažųjų diena buvo pilna rankdarbių, o patyrę skautai ir vyresnieji skautai plaukė baidarėmis bei statė plaustus Jaros upėje. Skautininkai važiavo į ekologinį žygį. Dieną kaip visada vainikavo vakaro laužas. Miegoti nuėjome su šypsenomis veiduose.

Pažintinė diena. 70 užjūrio skautų išvyko į Phillip Island pasigrožėti australiška gamta, aplankyti tikrą australišką ūkį. Pirmiausia – pelikanų maitinimas, paskui trumpas žygelis, vėliau australiškas ūkis, kuriame pamatėme kaip aviai kerpama vilna. Po šių atrakcijų laukė kvapą gniaužiantis pasivaikščiojimas koalų rezervate. Drąsiausieji patraukė į Cowes beach ir sušoko į vandenyno bangas. Kam vanduo pasirodė per šaltas, galėjo pasigrožėti miesteliu. Vakarienei – fish and chips, ir tikrai ne iš kokios kilkės, o iš pačio ryklio! Dienos finalui: pingvinų grįžimo namo po dienos maudynių stebėjimas.

 

Pingvinai grįžta... Nuotr. Ievos Brogienės

Skautoramos diena. I dienos pusės programa buvo patikėta lietuvių delegacijai. Vadovai vedė skautoramą: mokė filtruoti vandenį, išmatuoti objektus gamtos sąlygomis, užkurti ugnį (tai buvo tikra egzotika australų skautams, nes pas juos tai daryti griežtai draudžiama), gaminti šaukštą bei naudotis kompasu. Vakaro laužą vedė patyrusios skautės. Naktipiečiaujant žiūrėjome prieš kelias dienas stovyklautojų sukurtus filmus, skirtus Lietuvai ir skautijai.

 

Matavimai gamtoje. Nuotr. Ievos Brogienės

Svečių diena. Diena prasidėjo anksti. 7:20 jau stovėjome rikiuotėje. Po pusryčių vyko gražios, skautiškos Šv. Mišios (su pamokslo vertimu į anglų kalbą). Dienos metu stovykloje buvo pilna žmonių. Suvažiavo įvairaus amžiaus skautų, atsivežė nuotraukų albumus, dalinosi prisiminimais. Po pietų – aborigenų programa. Buvo pasakojama apie aborigenų įrankius, ginklus, raštus, veiklą, gyvenimo būdą. Naujos pažintys, gražios istorijos ir linksmi pašnekesiai vėl lydėjo mus visą dieną. Ir ne tik tai. Nuo pat ryto pradėjom ruoštis iškilmingai vakarinei rikiuotei – paradui. Buvo atrinkti broliai ir sesės, kurie garbingai neš visų stovykloje dalyvaujančių vienetų vėliavas ir plakatus. Surimtėjęs stovyklos adjutantas br. Girius leido suprasti, kad ši rikiuotė labai svarbi. Visi tvarkingi ir gražūs žygiavome į ceremoniją. Sveikinimai, padėkos kalbos, apdovanojimai... Ir galiausiai įžygiavo skautai su Tautinių stovyklų datomis. Paaiškėjo, kad stovykloje buvo skautas, kuris dalyvavo net 1938 m. vykusioje stovykloje! Buvo labai įdomu stebėti, kaip skautai būrėsi prie lentelių, žyminčių įvairių stovyklų datas. Ir, žinoma, iškilmingasis paradas. Broliai ir sesės žygiavo aikštės centre nešdami plakatus ir vėliavas. Buvo labai gražu ir didinga. Ryte paaiškėjo, kad dvi sesės davė vyresniosios skautės įžodį.

 

Šv. Mišias laiko br. Vilius. Nuotr. Ievos Brogienės

 

Tautinių stovyklų datos. Nuotr. Ievos Brogienės

 

Tautinės stovyklos „Nemunaitis’98” (Nemunaitis, Alytaus r.) dalyviai. Nuotr. Ievos Brogienės

 

Tautinės stovyklos „Legenda tęsiasi“ (Dūburio ež. sala, Zarasų r.) dalyviai. Nuotr. Ievos Brogienės

Sausio 12 d. – Paskutinė stovyklos diena... Deja, bet teko suprasti, kad mūsų nuotykis Australijoje atėjo į pabaigą ir reikia atsisveikinti su visais nuostabiais žmonėmis, kuriuos sutikome stovykloje. Šiltai apsikabinę su ilgesiu vieni su kitais atsisveikinome. Laukė ilgas kelias namo...

 

Lietuvos delegacija paskutinę stovyklos dieną. Nuotr. Ievos Brogienės

...Išlipame iš lėktuvo ir mus staiga užplūsta šaltas vėjo gūsis ir viskas atpažįstama, artima. Stovykla baigėsi, bet Šimtmečio skautų judėjimo metai tik prasideda. Visus sveikiname su Lietuvos skautų judėjimo šimtmečiu, kuriuos mes pasitikome pirmieji už jūrų marių!

 

Mums jau šimtas! Nuotr. Ievos Brogienės

Įdomūs prisiminimai:

-          30 skautų iš Lietuvos išgyveno nuotykį!

-          šalis aukštyn kojom: pietų vėjas (šaltas), eismas kita puse, neveikiantys kompasai, nėra didžiųjų grįžulo ratų;

-          lietuviams, gyvenantiems Australijoje, labai keista, kai mes visuomet sakome „žiauriai gerai“; „žiauriai skanu“; „žiauriai patiko“ ir t.t.;

-          stovykloje net tris kartus valgėme burgerius;

-          po kiekvienos vakarienės valgydavome ledus su šokolado arba uogų sirupu;

-          į dušus eidavome keletą kartų per dieną;

-          ROTUNDA – geriausia vieta, nes ten visuomet pavėsis ir pučia pietų vėjas;

-          mes matėme kaip priima brolį kandidatuoti į skautus vyčius rikiuotės metu;

-          apie stovyklos seses rašė nacionalinis Melburno laikraštis, nes broliai nėra įdomūs spaudai;

-          iš medžio išdrožtas šaukštas, pasirodo yra nehigieniškas;

-          vorai – delno dydžio;

-          buvo gyvačių stovykloje;

-          stovykloje negalima nešioti atvirų batų (basučių ir flip flop‘ų);

-          rikiuočių trukmė – ne mažiau valandos;

-          laužas iš vyčių lazdų, bet be liepsnos, nes „total fire ban“;

-          vietoj balandžių – papūgos, vietoj stirnų – kengūros;

-          paparčiai aukštesni už žmogų, o medžiai kalnų viršūnėse – aukščiausi;

-          kiaurai šlapi drabužiai džiūsta per minutę;

-          20 vėliavų stiebas, pagamintas brolių iš Lietuvos.

 

Įspūdžiais dalinosi Lietuvos skautijos