Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-09-30

JOTA - JOTI 2017 galvų pasikalbėjimas. Panevėžys

Vieną gražų vakarą buvo nutarta pasižiūrėti ką gi mes šiemet veiksime per JOTA - JOTI, kas išsijuosę dirba ir ruošia vieną įdomiausių skautiškų renginių šiais metais, apie kokią ateitį svajoja kiekvienas organizatorių komandos nariukas.

Vieną gražų vakarą buvo nutarta pasižiūrėti ką gi mes šiemet veiksime per JOTA - JOTI, kas išsijuosę dirba ir ruošia vieną įdomiausių skautiškų renginių šiais metais, apie kokią ateitį svajoja kiekvienas organizatorių komandos nariukas.

 

Vieną gražų vakarą buvo nutarta pasižiūrėti ką šiemet veiksime per JOTA - JOTI, kas išsijuosę dirba ir ruošia vieną įdomiausių skautiškų renginių šiais metais, apie kokią ateitį svajoja kiekvienas organizatorių komandos nariukas.

 

Pirmas klausimas Panevėžio renginį kuriantiems - ką veikite JOTA - JOTI Lietuva organizatorių tarpe?

 

Pradėkime nuo brolio Karolio Martinaičio:

Viską po truputi, kas man atrodo yra teisinga, jog žmonės suprastu, kaip gali būtį įdomu ir smagu per JOTA – JOTI. Pradėtų stengtis patys organizuotis šį renginį savo kraštuose ir nors vienas kraštas per metus turėtų JOTA – JOTI.

 

Karolį išklausėm, o ką pasakys, Panevėžio krašto JOTA - JOTI ambasadorė sesės Julija Smirnovaitė:

Esu JOTA - JOTI organizatorių tarpe, nes man patinka iššūkiai, o renginio organizavimas yra gan didelis ,,challenge". Šiuo metu priklausau Marijampolės krašto Medeinos vyr. skaučių draugovei.

 

Brolio Eimantas Martinaičio žodelis:

Dažniausia prisidedu prie renginio veiksmo, jau renginio metu (šiek tiek prisidedu prie organizavimo),  bet vienas iš mano tikslų yra išpopuliarinti JOTI.

 

2. Kodėl kažkada nutarei prisijungti prie šio renginio gyvavimo? Kada? Kas matant ir dalyvių, ir organizatorių puses šiame renginyje labiausiai ,,veža"?

 

Karolis:

2014 metais prisijungiau prie šio renginio organizavimo. Jau tada dirbau LS Pirmijoje, komunikacijos skyriuje. Straipsnių ar intervių rašytojas iš manęs buvo nekoks, taiga pasitaikius pareigoms panašesnėms į tai kas galėtų man patikti, sutikau pabandyti organizuoti JOTA – JOTI.

Smagiausia dalis visas laikas po JOTA – JOTI iki kitos JOTA – JOTI. Smagu, nes po JOTA – JOTI atsiranda žmonių, kuriems labai patiko ir norėtų apie tai žinoti daugiau, tada gimsta visokios mintys apie specialybės parašymą, testavimą ir t.t.

 

Julija:

Prie šio renginio nutariau prisijungti, nes visai nežinojau kas yra JOTA - JOTI (kaip ir daugelis kitų mūsų sesių ir brolių). Taigi 2017  m. pavasarį pamačius Facebook'e, kad ieškomi JOTI - JOTA ambasadoriai nusprendžiau pabandyti (galvojau taigi nieko neprarasiu). Šio žingsnio rezultatas - daugiau sužinojau apie JOTA-JOTI ir gavau rimtą užduotį - organizuoti šį renginį savo krašte. Mane renginyje labiausiai veža tai, kad yra galimybė bendrauti su bet kuo iš bet kur net pats nežinai su kuo susisieksi radijo ar interneto pagalba.

 

Eimantas:

Prie JOTA - JOTI Lietuva organizatorių tarpo prisijungiau 2015 metais.

Tuo metu brolis Karolis ieškojo komandos, kuri padėtų pravesti šį renginį  Panevėžyje ir Vilniuje. Tad ir prisidėjau prie Vilniaus JOTA - JOTI organizavimo. Tais metais turėjome du proginius šaukinius LY1JOTA ir LY2JOTA. Aš buvau atsakingas už stotį Vilniaus apylinkėse, kurioje naudojome šaukinį - LY2JOTA/P ir atlikome beveik 20 ryšių su skirtingomis šalimis.

 

3. Kokį JOTA - JOTI Lietuvoje matai po 5 metų?

 

Karolis:

Labai panašu į tokį kokį turėsime šiais metais. Manau žmonės patys norės turėti ir susiorganizuos JOTA – JOTI savo krašte kaip šiais metais norėjo Marijampolė ir Panevėžys. Svarbiausią, kad skautai patys norėtų šio renginio, o visa kita padaroma ir suorganizuojama.

 

Julija:

JOTA - JOTI Lietuvoje po 5 metų įsivaizduoju gausiai padidėjusį, turintį savo radijo aparatūra ir labiau išviešintą/populiarų skautų tarpe.

 

Eimantas:

Po 5 metų tikiuosi, kad šis kasmetinis renginys sulauks ypač didelio populiarumo

ir vyks bent jau didžiausiuose Lietuvos miestuose ir aišku tikiuosi, kad Lietuvos skautija turės savo radijo klubą, kuriame vyks skautų sueigos ir norintys galės mokytis neseniai atsiradusios naujos radijo mėgėjo specialybės.

 

4. Kodėl rekomenduoji nepraleisti šių metų JOTA - JOTI? Kas, kur, kada vyks?

 

Karolis:

SUŽINOTI KĄ NORS NAUJO, KOMPIUTERIS, INTERNETAS, DRAUGAI, BENDRAUTI, GERAI PRALEISTI LAIKĄ, SKAUTAI… Jeigu patinka nors vienas dalykas iš čia išvardintų, labai pagalvok apie dalyvavimą JOTA – JOTI, bet jeigu patiko visi tai tu privalai dalyvauti. Pats dalyvausiu Panevėžyje (daugiau čia). Darysiu viską ką lieps daryti Julija Smirnovaitė – pagrindinė JOTA – JOTI Panevėžys organizatorė.  

 

Julija:

Labai rekomenduoju dalyvauti JOTA - JOTI Panevėžyje spalio 21 d., nes turėsit proga susipažinti su radiju, pasinaudoti netradicine aparatūra skirta bendrauti su pasauliu kitaip, išgirsit kaip skamba radijo bangų dažniai bei pramokti Tarptautinę fonetinė ir Morzės abėcėlės. Tuo pačiu pažaisit itin ,,kieta" JamPuz žaidimą.

 

Eimantas:  

Šiais metais Panevėžyje renginio metu moderuosiu JOTI dalį. Šioje dalyje skautai iš viso pasaulio dalyvaus JamPuz žaidime, bendraus socialiniais tinklais su kitais skautais ir rinks JID kodus.

 

5. Ar turi kokį asmeninį ar krašto komandos tikslą, kurį sieki įgyvendinti šiemet? Gal tai kokio rekordo pamušimas, gal tiesiog noras prasmingai praleisti savaitgalį? Ko tikitės iš JOTA - JOTI 2017?

 

Karolis:

Tikiuosi bus puikus savaitgalis. Kiekvieną JOTA – JOTI organizuodamas keliu iššūki, kad kiekvienas dalyvis po renginio galėtų pasigirti, jog kažką naujo sužinojo ar pabandė.

 

Julija:

JOTA - JOTI renginiu tikiuosi praplėsti kitų skautų skautavimo galimybių ir žinių akiratį.

 

Eimantas:

Taip pat turiu vieną idėją, kurią planuoju įgyvendinti iki tautinės stovyklos, tačiau… Neišduosiu :)

 

6. Viskas ką dar norite pasakyti.

 

Karolis:

Esi medžiojąs lapę? Ar bandei pagauti meteorą? Ar žinai kaip užprogramuoti avietę? Gal kartais aktyvavai piliakalnį ? Supranti apie ką aš? Ateik į JOTA – JOTI, papasakosiu kaip tai daroma ;)