Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-08-22

Jaunimo programos vėjai

Vėjai, sezonai, nuotykiai, kryptys, ekspedicijos ir projektai!

Kas girdėjo, kas dar ne, Lietuvos skautijos jaunimo programa šiuo metu keliauja per 8 WOSM jaunimo programos atnaujinimo žingsnius, tam, kad taptų aiški vadovams, aktuali jaunimui ir padėtų siekti mūsų organizacijos tikslo – visapusiškai ugdyti jaunus žmones.

Taigi, kviečiame susipažinti su keliais būsimos programos prototipo elementais.

Metų struktūra

Jaunesnieji skautai

Kiekvienus vilkų metus sudaro keturi vėjų (vėjai, tai lyg tarpusavyje susijusių temų skėčiai) atpūsti sezonai, sutampantys su metų laikais. Su vadovų pagalba vilkų gentys organizuoja sezono planavimą, nuotykius (tarpusavyje nesusijusias, tačiau tą pačią temą atitinkančias veiklas) ir apžvalgą.

Skautai

Kiekvienus skautų metus sudaro keturios ekspedicijos, sutampančios su metų laikais. Skautų skiltys kuo savarankiškiau organizuoja ekspedicijos planavimą, etapus (tarpusavyje susijusias veiklas, gilinančias pasirinktą temą) ir apžvalgą.

Patyrę skautai

Patyrusių skautų programą sudaro ketvirčio trukmės projektai, kurių turinį ir eiliškumą renkasi patys patyrę skautai. Vykdant projektus pildoma lentelė, kurią sudaro dvi grafos, formuojančios projektą – tema (Dievui, Tėvynei, Artimui) ir lygmuo (asmeninis, bendruomeninis, tautinis, pasaulinis).

Skautiški įgūdžiai

Painus ir platus specialybių tinklas grįžta prie ištakų - skautiškų įgūdžių, tokiais kaip pirmoji pagalba, pionerija, orientavimas ir pan. Kiekvienas įgūdis turės 8 lygius, kurių kiekvienas galės siekti nevaržomas amžiaus grupės. Didelis patogumas – įgūdžio lygio suteikimui nereikės per visą Lietuvą ieškoti instruktoriaus, tai galės padaryti bet kuris kitas skautas, kurio lygis yra bent dviem aukštesnis už suteikiamą lygį.

O kas toliau?

Nuo rudens šis prototipas bus pradedamas testuoti su skirtingų amžiaus grupių vienetais, tam, kad patikrintume, kas veikia puikiai, o ką dar reikėtų šiek tiek patobulinti.

Ir tam mums reikia Tavęs! Jei dirbi su kuria nors amžiaus grupe ir nori prisiliesti prie naujos programos jau dabar, rašyk programa@skautai.lt, o mes Tau ir Tavo draugovei pažadame įdomų, iššūkių pilną ir įkvepiantį rudenį.

 

Jei turi pastebėjimų ar klausimų, nesidrovėk, susisiek :)