Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-04-19

Atstovavimo kaklaraištis ir ką su juo veikti

Prisiminkime kur ir kada dėvimas šis kaklaraištis.

 

Sveiki, 

artėja stovyklų metas, todėl labai geras metas prisiminti ką reiškia ir kur naudojami mūsų unifomos atributai. Šiandienos tema – atstovavimo kaklaraištis.

 

Atstovavimo kaklaraištis vaizduoja Lietuvos trispalvę ir mūsų organizacijos simboliką (Lelijėlę).

 

Šis kaklaraištis yra skirtas:

1) Lietuvos skautijos delegacijoms vykstančios į skautiškus renginius užsienyje. Kiekvienos šalies skautiškų kaklaraiščių spalvos turi skirtingas reikšmes, todėl vienas kaklaraištis padeda išvengti painiavos bendraujant su kitų šalių skautais.

2) Tarptautiniuose skautų renginiuose vykstančiuose Lietuvoje. Dėvėdami jį aplinkiniams pasakome, kad esame būtent iš Lietuvos skautijos, o ne kurios nors kitos skautiškos organizacijos.

3) Bendraujant su ne skautais Lietuvoje ir užsienyje (pavyzdžiui, savivaldybėje ar vykstant į susitikimą su valstybės vadovais, diplomatais). 

4) Lietuvos skautijos Tarybos ir Pirmijos nariams, vizituojant Lietuvos skautijos ir kitų organizacijų renginius, stovyklas.

 

Tačiau šis kaklaraištis neturėtų būti dėvimas visų skautų, pavyzdžiui, Pavasario šventėje ar bet kurioje kitoje skautiškoje sueigoje, vietoje mūsų įprastinių kaklaraiščių (juk mes ir taip žinome, kokiai organizacijai priklausome).

Amžiaus grupės kaklaraištis, nesvarbu, oranžinis, geltonas ar žalias, suteikia informacijos mums vieniems apie kitus: pasako, koks mūsų amžius, ar esame vadovas, o gal esame baigę Gilvelio kursus. Kaklaraištis ir tvarkinga uniforma yra mūsų vizitinė kortelė, kurią moka perskaityti kiekvienas skautas, todėl įprastuose skautiškuose renginiuose turėtume dėvėti savo amžiaus grupę atspindintį kaklaraištį, o atstovavimo kaklaraiščiu puoštis tik išskirtinėmis progomis. 

Atstovavimo kaklaraištis jau vien savo pavadinimu įpareigoja jį dėvėti atsakingai. Todėl kai kitą kartą vietoje savo įprastinio kaklaraiščio rinksiesi atstovavimo kaklaraištį, atsakyk sau į klausimą: "ar aš pasiruošęs/usi kalbėti visos organizacijos vardu?".

 

Br. Povilas