Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-01-24

Vieninga draugystė

Įgyvendintas projektas "Vieninga draugystė", skatinantis Lietuvos ir Ukrainos draugystę ir bendradarbiavimą.

„Tam, kad išvengtume karų, reikia ieškoti ne skirtumų, o panašumų.“

Baigiantis 2016-iesiems, pagal bendrą Lietuvos skautijos ir Ukrainos jaunimo organizacijų etnokultūrinį projektą, finansuotą Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Šiauliuose apsigyveno 16 svečių ukrainiečių, prie kurių prisijungė ir juos globojo 8 LS Šiaulių tunto skautai. Projekto ženklą – emblemą, puošė abiejų šalių liaudies ornamentika. Tai baltų deivės Laimos simbolis, kurios dėka savyje talpiname Tėvynės, Šeimos meilės ir  pagarbą senoliui, artimui. Centre esanti žvaigždė simbolizuoja pusiausvyrą pasaulyje palaikančią ukrainiečių dievybę – Svarog‘ą.

Per ukrainiečių – lietuvių liaudies šokius, dainas, žaidimus delegacijos pažino ne tik vienas kitą, bet ir tų šalių  kultūrą, tradicijas.

Ukrainiečių skautai aktyviai prisidėjo ir prie Betliejaus Taikos ugnies (BTU) akcijos – gamindami vaško žvakutes, dalindami ugnelę bažnyčiose, mokyklose, pasakodami apie tai kaip yra svarbu išsaugoti taiką. Keletas iš delegacijos dalyvių per neramumus Ukrainoje yra netekę savo artimųjų. Apie tai kalbėjo vadovė Lidia, palikusi Donecką, namus, šeimą. Apie tai pasakojo ir broliai, kurių tėtis žuvo mūšyje.

Apie savanorystę ir I-osios pagalbos ypatumus ATO zonoje, su mūsų KASP Prisikėlimo rinktinės kariais dalinosi ukrainiečių karo medikas Aleksij.

Be oficialaus susitikimo su miesto meru, projekto dalyviai turėjo saldų susitikimą, kurio metu kiekvienas galėjo ne tik susipažinti su šokolado istorija, bet ir patys pasigaminti saldainių pagal savo skonį ir fantaziją.

Neliko neaplankytas Šiaulių universiteto „išmanioji“ biblioteka, kuri glaudžia didžiausią Lietuvoje knygą, ir daugiausiai lietuviškų centų „suvalgiusį“ kambarį.

Savo jėgas, reakciją ir išmanumą projekto dalyviai galėjo išbandyti keliose aktyviose veiklose – Pabėgimo kambariuose bei fechtavimo užsiėmimuose.

Projekto metu aplankyta ir unikali pasaulyje vieta – Šiaulių Kryžių kalno šventovė, kuriame palikti kryželiai ir maldos už taiką pasaulyje. Nuo krikščioniškų prie baltiškų dievybių svečiai galėjo prisiliesti nuvykę į Naisius.

Ukrainos skautai apsilankė ir keliose Šiaulių mokyklose, kuriose pristatė savo šalį, ženklus, skautus. Išmokė mokinius keletą ukrainietiškų žodžių, kurie abejomis kalbomis skamba panašiai – „diakuju, prošu“! O jų „trišakis herbas labai primena mūsų Gediminaičių stulpus.

Vakaro susitikimuose projekto dalyviai vieni kitus mokė pinti apyrankes, pristatė savo svarbiausias šventes, viena kurių buvo ir gruodžio 19-oji, Šv. Nikolajaus diena, kurios metu rytmetį, geri vaikai randa po pagalvėmis mielus siurprizus.

Visi atvykę ukrainiečiai Lietuvoje lankėsi pirmą kartą, todėl mūsų skautų dėka šis susitikimas jiems paliko didelį įspūdį ir norą sugrįžti. Ukrainiečiai jau laukia mūsų vasarą savo stovykloje netoli Lvovo. Tad, budėkime!

 

 

Įgyvendintas projektas „Vieninga draugystė“, kuris buvo finansuojamas Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.