Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-01-24

Skilties ABC (II) ir praėję 2016

Skiltis — vieningas kumštis!

Iki banalumo visiems pažįstamas skilties ir apelsino palyginimas. Įsivaizduokite, kad pavargę po darbų stovykloje nusprendžiate atsigaivinti sultingu apelsinu. Ėmę jį rūpestingai lupti suglūmate: trūksta vienos, dviejų ar net trijų skiltelių! Paragavę vienos iš esančiųjų susiraukiate — bjaurybė rūgštesnė už geltoną citriną... Gal tuomet antroji bus geresnė? Toli gražu. Antroji sausa it džiuvėsis...

Toks apelsinas — netikusios skilties įvaizdis. Kiekvienas skautas yra tarsi atskira skiltelė. Jeigu bent viena skiltelė neatlieka savo funkcijos (šiuo atveju — atgaivinti ir savo vitaminais sustiprinti pavargusį skautą), susidaro blogas įspūdis apie visą apelsiną. Tuo tarpu jei kiekviena skiltelė suvalgoma su malonumu, skautai skuba vadovo prašyti nupirkti daugiau tokių puikių apelsinų. Vadovas pats vienas galvoja: „ši apelsinų veislė labai naudinga“. Taip pat ir susigyvenusi skiltis savo gimtajam miestui, kraštui ar visai skautijai naudinga.

 O kaip skilčiai susigyventi? Ir kam apelsinui reikalinga žievė? Šie klausimai atsako vienas į kitą.

Žievė jungia apelsino skilteles į vieną vaisių. Skiltelės sutvirtėja ir nepabyra. Panašiai yra skiltyje su tradicijomis bei patirtimi: išgyvenimai, prisiminimai, „inside joke‘ai“ skiltį apsaugo nuo problemų, kurios skatintų skilties subyrėjimą. Kuo storesnė apelsino žievė, tuo sunkiau atskirti skilteles. Kuo gilesnės tradicijos, kuo daugiau kartu nugyventa, tuo stipresnė bus skautų skiltis. Net jeigu pavienes apelsino skilteles (skautus) ir suvalgys skirtingi žmonės (gyvenimo sprendimai), skiltelės visiems numalšins troškulį, suteiks atgaivos ir sveikatos.

Džiaugiamės, kad Skilčių konkursas, nors ir sunkiai išsijudinęs iš vietos, įgavo pagreitį ir su trenksmu įriedėjo į 2017—uosius. Dalyvių atliktos užduotys džiugina savo nuoširdumu (pradedant prisiminimais apie skilties atsiradimą ir bendrus renginius, baigiant įspūdžiais iš skautiškų gerųjų darbelių) ir drąsa bei globalumu (pradedant pamąstymais apie JAV Prezidentą ir baigiant kelione į svečią šalį!). Tad dalinamės Skilčių iš didžiosios „S“ įspūdžiais ir tikimės, kad konkursas joms padėjo užsiauginti storą, narius vienijančią bei tradicijas puoselėjančią žievę!

 

 2016 šauniausios skiltys:

 

Greitu metu pasirodys 2017—ųjų metų užduotys, tad raginame skiltis neužmigti ant laurų ir emblemų, kurios jų laukia, ir tęsti savo dalyvavimą konkurse! 

Primename, kad prie konkurso gali prisijungti ir tos skiltys, kurios 2016—aisiais jame nedalyvavo.

 

Broliai ir sesės,
BUDĖKITE!