Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-01-20

Statinių stovykloje gidas

Leidinukas, kuris padės jūsų draugovei paminėti pionerijos metus.

Sveiki, skautai!

Ar su draugove minit pionerijos metus? Gal per sueigas raišiojate mazgus ar statote mini bokštus iš špagato ir pagaliukų? Žiema yra pats naudingiausias metas mokytis pionerijos teorijos - mazgų, rišimo technikų bei panašių dalykų, o vasarą jau gali bandyti statyti tiltus, bokštus, vartus ar sūpynes.

Mano parengta knygelė - gidas, nors orientuota į patyrusias skautes seses, yra tinkama tiek broliams, tiek jaunesniems skautams. Žinoma, jaunesni skautai prieš statydami, turėtų pasikonsultuoti su vadovu ir dirbti su jo priežiūra. Gide rasi brėžinius statinių, naudingų turėti pastovyklėje. Galbūt su draugove ir nepastatysit jų visų per vienus metus, bet siūlau pabandyti ateinančią vasarą pastatyti bent vieną didesnį ar įdomesnį statinėlį. 

Nepamirškit, kad darbas komandoje yra daug malonesnis ir atliekamas greičiau, todėl statiniu galėsite džiaugtis ilgiau!

Pabaigai noriu pasidalinti su jumis pora pamokymų, kuriuos ne visai seniai užmačiau mūsų mylimo lordo Baden Powelio knygoje „Skautybė berniukams“. Tikiuosi, kad medžiaga bus naudinga ir padės atsiminti vieną kitą mazgą.

„Mokydami rišti mazgus, surenkite tarp skautų mazgų rišimo varžybas. Ribokite laiką. Pasibaigus pirmajam lenktynių etapui, pralaimėjusieji rungtyniauja toliau, kol išaiškėja lėčiausias mazgų rišėjas. Šitaip (tai praverčia ir mokantis kitų dalykų) menkiausiems darbininkams tenka daugiausiai lavintis, o visi rungiasi, kad nepasirodytų blogiausi, stengdamiesi tiek pat, kiek stengtųsi norėdami pasirodyti geriausi ir laimėti dovaną.
-
Mazgų rišimo lenktynes galima rengti ir tamsoje. Vadovas, pasakęs, kokį mazgą reikia surišti, kelioms sekundėms užgesina šviesą. Rungtyniautojams galima užrišti akis.
-
Mokyk iš skautiškų lazdų, virvių, senų dėžių, lentų daryti tiltų modelius.“

Linkėjimai,
sesė Rūta