Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-01-18

Ar žinai kokie šie metai?

Šie metai paskelbti žymių žmonių, palaimintojo, kultūrinių vertybių metais.

 

2017 metus Lietuvos Ganytojai skelbia Arkivyskupo Teofiliaus Matulionio metais.

Jų šūkiu yra Evangelijoje užrašyti Viešpaties žodžiai: „Tiesa padarys jus laisvus“ (Jn 8, 32). Šis Jėzaus pažadas yra pasirinktas ir 2017 m. birželio 23-25 dieną Vilniuje vyksiančių Lietuvos jaunimo dienų tema. Garbingasis Teofilius Matulionis paliudijo šią tiesą savo gyvenimu. Jam Viešpats skyrė kankinio garbę.

 

2017 metai Seimo paskelbti:

Ievos Simonaitytės metais.

Nes rašytoja yra paskutinioji Mažosios Lietuvos metraštininkė, unikali, talentinga rašytoja, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą.

Piliakalnių metais

Piliakalniai yra baltų kultūros ir ankstyvosios Lietuvos valstybės simbolis, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybingumo liudijimas ir tautinio atgimimo sąjūdžio įkvėpimo šaltinis.

Tautinio kostiumo metais.

Tautinis kostiumas, kaip vienas iš tautos ir valstybės simbolių, etninio tapatumo ir nacionalinės kultūros išraiškos forma.

Reformacijos metais.

Daugelis krikščioniškų šalių šiais metais švęs 500-ąsias Reformacijos metines, pažymėdamos 1517-uosius, kai Martynas Liuteris paskelbė savo tezes;

Reformacija suteikė Lietuvai daug iškilių, meilę gimtajai kalbai puoselėjusių, raštijos ir kultūros srityje veikusių, švietimo sistemą formavusių asmenybių, tarp jų – Martyną Mažvydą, Kristijoną Donelaitį, Joną Bretkūną, Abraomą Kulvietį;

Sporto metais.

siekiama skatinti fizinį aktyvumą ir sveiką gyvenseną.

Lietuvių kalbos kultūros metais.

Siekiama atkreipti dėmesį į lietuvių kalbos, kaip kultūros paveldo svarbą visuomenei.

Algirdo Juliaus Greimo metais.

2017 m. bus minimos pasaulyje žinomo lietuvių kilmės prancūzų kalbininko, mitologo, vieno žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo 100-osios  gimimo metinės.