Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-10-19

27016 žingsnelių Baltic Sea Meeting

27016 žingsnelių Baltic Sea Meeting

Guten Abend, internetiniai skautai!

 

Šį vakarą jums pasakosiu apie apsilankymą Baltic Sea Meeting‘e Vokietijoje, tad įsitaisykit, prisitraukit arčiau savęs karštos arbatos puodelį ir klausykit (skaitykit).

Pradžių pradžiai – kas tas Baltic Sea Meeting? Tai – jau 11-ąjį kartą vykęs Baltijos jūros regiono skautiškų organizacijų atstovų susitikimas. Kasmet dirbtuvių metu nagrinėjamos vis kitos mums aktualios temos, kaip tarptautinis skautavimas, suaugusiųjų skautavimas, aplinkosauga. Susitikimo metu organizacijų atstovai turi progą pasidalinti gerosiomis patirtimis ir pakviesti vieni kitus į tarptautines stovyklas.

Šį kartą Lietuvos skautiją atstovavau ir susitikimo organizacinės komandos dalimi buvau aš, sesė Agnė :)

Labas, Vokietija!

 

Pirmieji žingsniai Vokietijoje prasidėjo saldžiai, nuo keliavimo ištuštėjusį pilvą pildant bananine kava ir cinamonine bandele. Pasiekus kelionės tikslą, plaučius pildžiau stebėtinai gaiviu ir nemiestietišku oru, greičiausiai sklindančiu iš jūros pusės. Susitikimas vyko Lubeck mieste, garsėjančiame marcipano gamyba – nors per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau, bet šeimai ir draugams parvežiau neblogą maišą – sakė, skanu, ir kad važiuočiau atgal parvežti dar.

Vokiečių skautiškų organizacijų talismanai

 

Šių metų susitikimo tema buvo 21 amžiaus iššūkiai ir skautiškos tradicijos. Susitikimo programa prasidėjo tuo, jog kiekviena organizacija pasidalino savo organizacijos istorija, skautavimo ypatybėmis, buvusiomis ir esamomis tradicijomis. Dirbtuvių metu diskutavome, su kokiais šio amžiaus iššūkiais susiduria skautavimas ir kokiais būdais stengiamės į juos aktyviai reaguoti. Viena iš įdomiausių diskusijų vyko stengiantis įsivaizduoti „Skautybę berniukams“, parašytą 21 amžiuje – ar knygos pavadinimas, ar net pačio judėjimo pavadinimas, būtų toks pat? Kokios vertybės, judėjimo tikslai būtų iškelti? Ar knyga būtų parašyta vieno charizmatiško žmogaus, kaip lordas Baden-Powell‘is, o gal tai būtų grupė iniciatyvių žmonių? Diskusijos metu nagrinėjome ir tai, kaip atrodo modernus skautavimas, lyginant jį su BP daugiau nei prieš šimtmetį pasėtomis idėjomis.

Lenkų atstovas pristato savo organizacijos tradicijas

 

Šeštadienio vakarą praleidome gerdami vokiečių skautų mėgstamą saldžią chai arbatą ir dainuodami, įsitaisę jų skautų organizacijoms įprastoje didelėje juodoje palapinėje. Tokios palapinės yra taip mėgstamos vokiečių skautų, jog jie net turi specialų žodį, susijusį su jomis - Schwarzzeltromantik, reiškiantį „juodųjų palapinių romantika“ ir apibūdinanti tradicinių juodųjų palapinių sukuriamą unikalią skautišką atmosferą.

Paskutinės susitikimo dienos rytą praleidome dalindamiesi praėjusios dienos dirbtuvių rezultatais bei aptardami, kokį Baltic Sea Meeting norėtume matyti kitais metais. Laisvu nuo programos laiku apžiūrinėjome Lubeck, pakliuvom į miesto šventę, pasakojom vieni kitiems apie skautavimą mūsų šalyse, kvietėme vieni kitus į savo stovyklas.

Iki pasimatymo, Vokietija!

 

Tokie tarptautiniai susitikimai, kaip Baltic Sea Meeting, kiekvienam skautui atveria platesnį požiūrį į skautavimą, parodo, į kokias skirtingas puses nukeliavo judėjimas, prasidėjęs nuo vieno ir to paties įkūrėjo. Tuo pačiu tai parodo, kokia galinga skautavimo idėja ir kiek ji gali duoti ne tik jaunam žmogui, bet ir pasauliui, ugdydama sąmoningus piliečius.

 

Susitikimo dalyviai

 

Jorės vyr. skaučių draugovės kandidatė sesė Agnė