Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-09-28

Skilties ABC

Nuo ko viskas prasidėjo?

Broli ir sese,

 Mes visi įpratę prie tokių žodžių kaip „skiltis“, „pareigos“, „tradicijos“, „komandinis darbas“. Skautija skelbia, jog vienas iš jos metodų ugdant jauną asmenybę yra darbas mažomis grupelėmis — skiltimis. Tačiau nuo ko viskas prasidėjo?

 Kai brolis Robertas Brownsea saloje 1907-ųjų vasarą surengė pirmąją skautų stovyklą, jis norėjo patikrinti, ar jo idėjos (tos, kurias ketino išdėstyti mums visiems žinomoje knygoje „Skautybė berniukams“) įgyvendinamos realybėje. O skautavimo idėjos jam kilo remiantis asmenine patirtimi, įgyta Anglijos kariuomenėje. Kariuomenė yra vienintelė struktūrizuota institucija, besilaikanti tokios griežtos hierarchijos net ir mūsų dienomis. Taip iš dalies yra todėl, kad visi sprendimai būtų vykdomi žaibiškai: ką įsako brigados vadas, tą savo pavaldiniams perduoda batalionų vadai. Vėliau įsakymas pasiekia kuopų, būrių kareivius ir visi žino užduotį, kurią privalo bendrai atlikti.

Brolis Robertas panašią sistemą įvedė ir skautuose. Kraštas arba konferencija, tuntas, draugovė ir skiltis atstoja tam tikrus kariuomenės vienetus. Skiltis unikali tuo, kad tai — mažiausias vienetas, bet tuo pačiu ir svarbiausias. Skiltyje kiekvienas skautas turi savo pareigas, ir, jeigu jų tinkamai nevykdo, stringa visos skilties darbas — panašiai kaip važiuoti dviračiu darosi vis sunkiau, kai padangose trūksta oro, neveikia stabdžiai arba grandinė prastai sutepta... Jau senovės graikai pastebėjo, kad bendruomenė geriausiai veikia tada, kai vienas žmogus koncentruojasi į vieną darbą (nes tuomet gali tobulėti būtent vienoje reikalingoje srityje), todėl idealiu atveju skilties virėjas daugiausia dėmesio skiria kulinariniams įgūdžiams gilinti, raštininkas — savo žodynui bei stiliui tobulinti ir taip toliau.

 Jaunimo programos skyrius ragina neleisti savo skilčiai „strigti“ ir dar šiais metais įsijungti į Šimtmečio skilčių konkursą. Prie taip jau padarusiųjų gretų prisijungė Kanapėlių skiltis ir Vydūno brolių vyčių būrelis. Hip valio broliams ir sesėms!

O jeigu netyčia tik dabar įsijungei į skautišką gyvenimą ir nesupranti, kas tas Šimtmečio skilčių konkursas, kviečiame perskaityti šį straipsnį.

Darbingo rudens!