Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-10-15

Pašnekesys su sese Gertrūda apie skautavima ir JOTA –JOTI

Gražia ir saulėta ketvirtadienio popiete Vilniaus universiteto radijo klube susitikau su Kernavės tunto Jundos draugovės kandidate į patyrusius skautus, skaute Gertrūda Trakaite paplepėti apie viską ir apie nieką, o daugiausiai dėmesio skirti artėjančiam, trečiąjį spalio savaitgalį vyksiančiam, JOTA – JOTI.

Gražia ir saulėta ketvirtadienio popiete Vilniaus universiteto radijo klube susitikau su Kernavės tunto Jundos draugovės kandidate į patyrusius skautus, skaute Gertrūda Trakaite paplepėti apie viską ir apie nieką, o daugiausiai dėmesio skirti artėjančiam, trečiąjį spalio savaitgalį vyksiančiam, JOTA – JOTI.

Pirmasis klausimas būtų toks, kiek metų skautauji ir kas labiausiai žavi skautuose?

Skautauju dvejus metus. Net nežinau, kas labiausiai žavi... Hmmm... Manau, man patinka tai, kad skautuose gali išbandyti daug įvairių veiklų, vienas iš pavyzdžių gali būti ir JOTA – JOTI.

Čia vadovai yra draugai, o ne mokyklinio stiliaus mokytojai. Šiltas ir tikras bendravimas su daugybe skirtingų charakterių, profesijų ir pažiūrų žmonių, kurių nesutiksi kitose vietose. Pavyzdžiui, yra viena vadovė, kuri yra baigusi pastatų energetiką, inžinerijos kryptį. Ir šių metų Vilniaus krašto pavasarinėje stovykloje, berods, paplepėjau su ja, kaip jai sekėsi studijos, kas sunku, kas lengva mokantis inžineriją. Buvo įdomu klausytis, nes ateityje svarstau galimybę tai studijuoti. Tokių linksmų bei draugiškų pokalbių apie profesiją, manau, tikrai niekur kitur įvyksta.

Kas tave pastūmėjo dalyvauti JOTA – JOTI 2015?

Pastūmėjo tuometinės mano vadovės - Gabrielė Taujanskaitė, Laura Burokaitė ir Greta Radiul. Tada dalyvaudama nelabai supratau, kas vyksta, kaip čia viskas veikia ir kodėl, bet šią vasarą Karolis atvažiavo į Kernavės tunto vasaros stovyklą ir leido išbandyti radijo stotelę, viską papasakojo ir tuomet susidomėjau radiju, jo teikiamomis bendravimo galimybėmis, tad dabar ir laikausi radijo mėgėjo specialybę.

Kas labiausiai patiko dalyvaujant praėjusių metų JOTA – JOTI? Ar pavyko pačiai su kuo nors susisiekti?

Labiausiai....labiausiai patiko susisiekti su kitų šalių skautais ir su jais pasikeisti keliais žodžiais. Pamenu, kai kažkurie skautai dainavo mums, o mes - jiems.

Susisiekiau su kažkokiu berniuku, nepamenu iš kur, bet jis kaip ir aš buvo labai nedrąsus ir už jį kalbėjo vadovas. Man aišku irgi padėjo :)

Ar nori dalyvauti šių metų  JOTA – JOTI? Kodėl?

Taip, noriu dalyvauti. Labai žaviuosi radiju ir noriu pagaliau užmegzti ryšį su kitų šalių skautais, o ne su paprastais radijo mėgėjais. Susisiekus su radijo mėgėjais tu dažniausiai tiesiog atlieki raportą, išklausai jo raporto ir tiek, o užmezgus kontaktą su skautu ar skaute dar galėsiu ir apie skautavimą jų valstybėje pasišnekėti, manau, tai viena iš priežasčių stumiančių mane vėl dalyvauti JOTA – JOTI. Nežinau, ar bus įmanoma, bet taip pat noriu pabandyti gauti daugiau QSO kortelių.

Ką, be susisiekimo su kitais pasaulio skautais, dar norėtumei nuveikti šiemetiniame JOTA – JOTI, kuris vyks spalio 14, 15 ir 16 d.?                                                                                                           

Norėčiau daugiau veiklos...                                                         

O kokios konkrečiau? Gal pati galėtumei kažką pasiūlyti? Renginyje galima nuveikti daug ką, pavyzdžiui,  JamPuz - trumpa Jamboree Puzzle, kurioje reikia surašyti kuo daugiau radijo šauklių, daryti siūlomus laboratorinius eksperimentukus, gaminti aitvarus ir robotukus, išbandyti Kosminio laivo pratimą grupei ir/ar internetinį žaidimą tarp skautų Minecraft platformoje ir t.t.

Minecraft‘o labai nemėgstu ir tikrai nenoriu žaisti. Manau, norėčiau išmokti pasigaminti aitvarą, niekuomet nesu jo gaminusi pati, vis leisdavau jau surinktus aitvarus. O dar pasigaminusi savo rankomis, labiau jį saugočiau bei galėčiau pabandyti iškelti ant radijo klubo pastato stogo, kur dažniausiai ir vyksta JOTA – JOTI Vilniuje... Nors greičiausiai antenos trukdys aitvarui pakilti.

Kokiam skautui siūlytumei dalyvauti JOTA – JOTI?

Kažkokio vieno neišskirčiau, visi turėtu pabandyti ir patys suprasti ar jiems tai įdomu, ar ne. Man tai viena iš įdomiausių patirčių, kuri gali niekur kitur nepasikartoti. Plius niekuomet nežinai ko gali prireikti gyvenime.

Ir paskutinis klausimas, ar norėtumei išvažiuoti į tarptautinę skautišką stovyklą?

Taip, tikrai labai norėčiau. Išvykus į tarptautinę stovyklą galėčiau pažinti skautus ir skautavimą kitose pasaulio šalyse, galėčiau palyginti lietuviškąjį skautavimą su skautavimu kituose šalyse. Manau, noras pažinti kitus pasaulio skautus, susisiekti su žmonėmis iš tolimiausių žemės kraštelių, yra dar viena priežasčių skatinančių mane dalyvauti JOTA – JOTI.

Po to sekė dar ne trumpas, bet tau skaitytojau, jau ne toks įdomus pokalbis. Ačiū sese, Gertrūda.

Nuotrauka iš 2015 JOTA - JOTI.