Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-07-29

Stovyklavome Danijoje

Liepos 6- 18 dienomis, 10 Lietuvos skautijos, Utenos krašto A. Kulviečio draugovės skautų viešėjo Danijoje.

Liepos 6- 18 dienomis, 10 Lietuvos skautijos, Utenos krašto A. Kulviečio draugovės skautų viešėjo Danijoje. Kelionės tikslas- šios šalies vaikų ir jaunimo organizacijos FDF* tautinė stovykla.

Pirmąjį vakarą- liepos 6-ąją, lydimi bičiulių danų iš Tommerup st. miestelio (Fynų sala), ant aukščiausios vietovės kalvos, vienydamiesi su viso pasaulio lietuviais, giedojome Tautinę giesmę. O jau kitą dieną, statėme savo laikinuosius namus- stovyklavietę. Tik įsivaizduokite virš 11 tūkstančių dalyvių devynias dienas stovyklaujančių palapinėse! Kilo pačių dalyvių statomos virtuvės, bokšteliai, pastovyklių vartai, dušo kabinos... Stovyklos pionerijai aprašyti reikėtų atskiro straipsnio! Savo kiemelyje kasdien kepdavomės duoną, o gamindami maistą, tuo pačiu, didelėse vandens talpose pašildydavome vandenį ir, sumontuotose kriauklėse, indus plaudavome šiltu vandeniu! Džiugiai nusiteikusią spalvingą minią pasveikino ir stovyklą atidarė Jos Didenybė Danijos Karalienė Margrethe II. Čia plazdeno ir aukštai iškelta mūsų istorinė- Vyčio vėliava. Karalienės vizitas, televizijos reportažai, dažni stovyklautojų tėvelių apsilankymai ir labai konkreti jų pagalba grupelių vadovams- daniško požiūrio į neformalų ugdymą ir tokią veiklą pavyzdžiai.

 Orai nelepino. Jau nuo aštuoniasdešimtųjų tokiose stovyklose dalyvaujantis danų grupės vadovas Jesperis stebėjosi- tiek kritulių dar nėra buvę, o „skęstančią“ stovyklą ir balose žaidžiančius stovyklautojus net televizijos žiniose rodė. Tačiau, verta pasimokyti iš danų,- stovykla nebuvo stabdoma, visos veiklos ir kasdienės programos vyko be jokių trikdžių ar vėlavimo. Kasdien ruošėme malkas, rūpinomės vandeniu, gaminome valgį ir dalyvavome gausiuose užsiėmimuose. Pagrindinis stovyklos leitmotyvas- žaidimai. Jie yra FDF (beje, kaip ir skautiško) metodo sudedamoji dalis. Žaidimų tikslas yra smagiai leidžiant laiką lavinti kūną ir protą. Žaidimai moko mąstyti strategiškai, verčia komunikuoti ir taip išmokstama dirbti kartu. Taigi, žaidžiama buvo daug ir kasdien, o žaidžiančiųjų rateliai, iš mažų- kelias dešimtis dalyvių subūrusius, augo į šimtus ir tūkstančius apjungiančius ratus. Anot stovyklos legendos, savo giedra nuotaika, dainomis ir žaidimais 11 tūkstančių stovyklautojų per 9 dienas padėjo atsiverti užkimštam gyvenimo vandens fontanui! Beje, dalyviams pristatėme ir kelis Lietuvos skautų mėgiamus žaidimus.

Rodos tik prasidėjusi, stovykla, grandioziniu masiniu šou, užsibaigė. Taip ir neišsidžiovinę batų ir šlapių rūbų krūvų, jau ardėme namais tapusius stovyklos statinius. Mūsų grupės dar laukė trys kupinos geriausių įspūdžių dienos Danijoje ir pažintys su jaukiu Tommerup st. miesteliu, H. K. Anderseno gimtuoju Odense miestu ir karališkąja Kopenhaga. Nuostabus mūsų draugų danų svetingumas,- mus apgyvendino, maitino, organizavo ekskursijas ir per visą šalį savo automobiliais vežiojo. Nestokojome nieko, gal tik jėgų ir laiko pamatyti dar daugiau!

Ši kelionė- ilgalaikės, jau 15 metų trunkančios mano ir Zarasų skautų bei Danijos Tommerup st. miestelio FDF organizacijos vadovo Jesperio draugystės rezultatas. Man tai jau ketvirta danų nacionalinė stovykla,- tiek pat mūsų šalies skautų grupių galėjo patirti šį neužmirštamą nuotykį- svečiavimąsi užsienyje, atstovavimą Tėvynei tarptautinėje stovykloje. Patobulėta skautiškos pionerijos srity, išmokta daugybė žaidimų; taip pat, tai stimulas dar uoliau mokytis užsienio kalbų, stengtis suprasti ir priimti kitokį, svetima kalba kalbantįjį, drauge kurti, dirbti, daryti šį pasaulį gražesniu. Tęsiant bendradarbiavimą, jau 2017 laukiame atsakomojo danų vizito ir Utenos krašto skautų bei Danijos Tommerup‘o miestelio FDF organizacijos bendros stovyklos mūsų krašte.

Grupės vadovas sktn. s.v. Ugnius Meškas

* FDF- viena didžiausių Danijos vaikų- jaunimo organizacijų, turinti apie 30 tūkstančių narių. Savo veiklos metodais artima skautams ir įvardinama kaip „skautiško tipo“ organizacija. XX a. pradžioje sukurta kaip bažnytinė- liuteroniška organizacija, turinti padėti bažnyčiai dirbti su jaunais žmonėmis. Vienas pagrindinių tikslų- skelbti Gerąją Naujieną- Evangeliją jaunajai kartai.